ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά

Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά

Από τον Γιώργο Σακκά

Βελτιώνεται σταθερά η τροφοδοσία της αγοράς φαρμάκων, παρά την αρχική ανησυχία, ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα προκαλούσε ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, δυσκολίες διαπιστώνονται σε 50 σκευάσματα που κυκλοφορούν από το δίκτυο των φαρμακείων, σε 6 νοσοκομειακά, σε 7 εμβόλια και σε 18 σκευάσματα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.

Ο τελευταίος κατάλογος των δηλωμένων από τις φαρμακευτικές εταιρείες ελλείψεων  σκευασμάτων, περιέχει συνολικά 102 εμπορικές ονομασίες. Όμως σε 21 εξ αυτών σημειώνεται ότι υπάρχει αποκατάσταση της έλλειψης. Επίσης για αρκετά από αυτά δηλώνεται κάποιο εναλλακτικό σκεύασμα κι έτσι οι ασθενείς έχουν κάλυψη για τη θεραπεία τους. Ίσως το σημαντικότερο ζήτημα να υπάρχει στα νοσοκομειακά σκευάσματα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ. Να τονίζουμε ότι πριν από δύο μήνες τα φάρμακα που έλλειπαν από την αγορά έφταναν τα 100. 

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η βελτίωση της εικόνας σχετικά με τις ελλείψεις, έχει να κάνει με το γεγονός ότι αφενός λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού υπήρξε αυστηρό πλαίσιο για τη διατήρηση σημαντικών αποθεμάτων και την απαγόρευση των εξαγωγών, αφετέρου στον περιορισμό της κατανάλωσης. Είναι γνωστό ότι κατά βάση την περίοδο της κορύφωσης της επιδημίας στην Ελλάδα η κατανάλωση αφορούσε κυρίως σε κατηγορίες χρονίων παθήσεων. Επίσης στα νοσοκομεία υπήρξαν ιδιαίτερα περιορισμένα περιστατικά και έτσι δεν υπήρξαν σημαντικές ανάγκες για σκευάσματα.

Παράλληλα ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συνεισφορά των ελληνικών παραγωγικών εταιρειών. Η εξάπλωση του κορωνοϊού ανέδειξε την ανάγκη η κάθε χώρα να διαθέτει επάρκεια και αυτάρκεια σε εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, υλικά και υπηρεσίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ελληνικά φάρμακα.

Όπως επανέλαβε πρόσφατα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, το δημόσιο σύστημα υγείας και η πολιτεία αντεπεξήλθαν με επιτυχία σ’ αυτή την κρίση, όμως από κει και πέρα το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μία ισχυρή παραγωγική βάση από 30 βιομηχανίες φαρμάκου ήταν κάτι πάρα πολύ θετικό και βοήθησε στο να μην υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.

«Η φαρμακοβιομηχανία κάλυψε πάνω από 3 εκατομμύρια ασθενείς στην Ελλάδα και παράλληλα μπορέσαμε και καλύψαμε και ένα μέρος των εξαγωγών Ειδικά σε χώρες της Ευρώπης όπου είδαμε ότι υπήρχαν ελλείψεις περισσότερες από ότι στην Ελλάδα. Υγειονομικά νομίζω ότι όλοι εμείς οι πάροχοι φαρμάκων και υγειονομικού υλικού μπορέσαμε και αντεπεξήλθαμε θετικά. Και αυτό έδειξε πόσο  σημαντικό είναι μια χώρα να έχει επάρκεια και αυτάρκεια ειδικά σε τέτοια κρίσιμα ήδη» ανέφερε ο κ. Τρύφων.