ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οι εμβολιασμοί ενηλίκων θέμα του 2ου κύκλου Σεμιναρίων από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και το ΙΔΕΕΑΦ

Οι εμβολιασμοί ενηλίκων θέμα του 2ου κύκλου Σεμιναρίων από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και το ΙΔΕΕΑΦ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Για ένα άκρως επίκαιρο θέμα –λόγω της εποχής αλλά και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία-, αυτό των εμβολιασμών ενηλίκων θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν διεξοδικά οι φαρμακοποιοί που θα παρακολουθήσουν τον δεύτερο κύκλο σεμιναρίων που διοργανώνουν   ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών, σε συνεργασία με τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σεμιναρίων των Φαρμακοποιών, που διεξήχθη διαδικτυακά, σε ζωντανή μετάδοση (LIVE), λόγω της πανδημίας, ξεκινά ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων για θέματα Φαρμακευτικής Φροντίδας, με θέμα «Εμβολιασμοί ενηλίκων – Ασφάλεια & Αποτελεσματικότητα Εμβολίων – Αντιμετωπίζοντας την Εμβολιοφοβία στο Φαρμακείο» και εκπαιδευτή τον κ. Διαμαντή Κλημεντίδη, φαρμακοποιό, MSc in Clinical Pharmacy.

Σκοπός των σεμιναρίων αυτών είναι να αποκτήσουν οι φαρμακοποιοί όλες τις γνώσεις που απαιτούνται, ώστε να αποτελέσουν αξιόπιστο και στιβαρό κρίκο του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στην εθνική καμπάνια προώθησης του νευραλγικού ζητήματος του εμβολιασμού ενηλίκων.

Τα δύο πρώτα σεμινάρια του νέου κύκλου θα πραγματοποιηθούν, ειδικά για τα μέλη των Φ. Σ. Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Τριχωνίδας, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, και για τα μέλη των Φ. Σ. Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Κεφαλληνίας, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου. Όλα τα σεμινάρια διεξάγονται σε ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ στην ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα της ιστοσελίδας www.ideeaf.gr και έχουν διάρκεια από τις 18:00 έως 20:00.

Το μάθημα θα είναι διαδραστικό και θα ζητείται η ενεργός συμμετοχή των φαρμακοποιών (ερωτήσεις και απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο). Οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις, μέσω chat, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα υποβολής προφορικών ερωτήσεων.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου αποτελείται από Α’ & Β’ μέρος. (

 

Α’ μέρος

 

  • Τύποι εμβολίων και μηχανισμός δράσης – Στοιχεία ανοσολογίας
  • Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια: πώς επιτυγχάνονται;
  • Εμβολιασμοί ενηλίκων σύμφωνα με το ΕΠΕ 2018-2019
  • Αντενδείξεις εμβολίων: μύθοι και αλήθειες

Β’ μέρος

 

  • Ποια εμβόλια συγχορηγούνται, ποια όχι και γιατί;
  • Εμβολιοφοβία: πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται
  • Ερωτήσεις-Συζήτηση

Από τεχνικής άποψης έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, ώστε τα σεμινάρια να εξασφαλίζουν την ενεργό συμμετοχή και την αφομοίωση της γνώσης από κάθε συμμετέχοντα.

Το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς, μοριοδοτείται με 2 μόρια Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης από το ΙΔΕΕΑΦ και η εγγραφή του είναι δωρεάν.

Για την παρακολούθηση απαιτείται να έχει προηγηθεί εγγραφή στο σεμινάριο, στη σελίδα www.ideeaf.gr/emvoliasmos-live, καθώς υπάρχει περιορισμένος αριθμός 80 συμμετεχόντων, για να  διασφαλιστεί η σωστή επικοινωνία με τον εισηγητή στη διάρκεια του σεμιναρίου και να προκύπτει ουσιαστική γνώση μετά την παρακολούθησή του (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Για την πιστοποίηση της παρακολούθησης και τη λήψη της μοριοδότησης (2 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από το ΙΔΕΕΑΦ), ο φαρμακοποιός θα πρέπει να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που θα εμφανιστεί στην οθόνη του, στη λήξη του σεμιναρίου.