ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σε καλό δρόμο ο ΕΟΠΥΥ για την επαναφορά της κανονικότητας στις περιοχές που επλήγησαν από τον Ιανό

Σε καλό δρόμο ο ΕΟΠΥΥ για την επαναφορά της κανονικότητας στις περιοχές που επλήγησαν από τον Ιανό

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Με την τραγική κατάληξη του εντοπισμού της σορού της 41χρονης φαρμακοποιού Ευδοκίας – Μυρτούς Πλακιά που παρασύρθηκε από χείμαρρο στο Μουζάκι Καρδίτσας, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Ιανός –η κηδεία της πραγματοποιείται το απόγευμα της Παρασκευής- να σφραγίζει με τον χειρότερο τρόπο την περιπέτεια που έζησαν οι κάτοικοι της Καρδίτσας σκορπίζοντας θλίψη στην κοινότητα των φαρμακοποιών, όχι μόνο της περιοχής αλλά σε όλη την Ελλάδα, όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει το επόμενο διάστημα σε επίπεδο βοήθειας για να επανέλθουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε μία κανονικότητα. Και ενώ ήδη φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί ένα κύμα συμπαράστασης από το χώρο του φαρμάκου προς για τους φαρμακοποιούς που επλήγησαν, ένα σημαντικό πρώτο μέτρο είναι η ανακοίνωση από τον ΕΟΠΥΥ μέτρων για την εξυπηρέτηση των πληγέντων πολιτών.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση ο Οργανισμός σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει:

Την δυνατότητα να αντικαταστήσουν άμεσα φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα (συσκευές κάθε είδους, ταινίες σακχάρου κτλ, ) αλλά και παραπεμπτικά εξετάσεων που καταστράφηκαν έχουν πλέον όλοι οι ασθενείς που επλήγησαν από τον μεσογειακό τυφώνα «Ιανό».

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι ασθενείς για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης συνταγών νωρίτερα ή εκ νέου συνταγογράφησης φαρμάκων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και παραπεμπτικό εξετάσεων, πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο ανάλωσης των χορηγηθέντων με προηγούμενη συνταγή.

Προκειμένου να γίνουν όλες οι παραπάνω ενέργειες οι ασθενείς θα πρέπει να προσκομίζουν στην Περιφερειακή Δ/νση ΕΟΠΥΥ της περιοχής τους, σχετική αίτηση, επισυνάπτοντας:

1)    Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνουν την καταστροφή των φαρμάκων τους, λόγω πλημμύρας και των συνεπειών της (διακοπή ρεύματος για φάρμακα ψυγείου κ.λ.π.), κατονομάζοντας αυτά και δηλώνοντας τη διεύθυνση στην οποία διέμεναν και

2)    Βεβαίωση από την πυροσβεστική, ότι ο χώρος διαμονής υπέστη καταστροφή λόγω της πλημμύρας ή υπήρχε πολύωρη διακοπή ρεύματος.

Οι σχετικές αιτήσεις θα διαβιβαστούν στη Διεύθυνση Φαρμάκου ή στη Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού, προκειμένου να αντικατασταθούν φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Δημήτρης Γαγάτσης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας της περιοχής που υπέστη και τις περισσότερες καταστροφές σε ό,τι αφορά  τα φαρμακεία – μέλη του σχολιάζοντας στο DailyPharmaNews την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ ανέφερε:

«Χαιρετίζουμε αυτήν την απόφαση του ΕΟΠΥΥ που διευκολύνει τους ασθενείς σε θέματα που έχουν να κάνουν με την παραλαβή των φαρμάκων τους, τα παραπεμπτικά κτλ. Εμείς ως Σύλλογος έχουμε κάνει συγκεκριμένα αιτήματα προς την κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αναμένουμε επίσημες απαντήσεις. Ευελπιστούμε πως θα τις έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ξέρουμε ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και η διοίκηση για το θέμα και περιμένουμε τις επίσημες απαντήσεις. Όλο αυτό στοχεύει στην όποια κανονικότητα μπορούν να έχουν τα φαρμακεία σε πρώτη φάση»

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε κινητοποίηση και εκ μέρους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με συνεχείς επαφές τόσο με τον ΕΟΠΥΥ όσο και με το Υπουργείο Υγείας με στόχο τη στήριξη όλων των φαρμακείων που επλήγησαν από τη θεομηνία.

Ένα από τα βασικά αιτήματα είναι η ταχύτερη πληρωμή των φαρμακείων που επλήγησαν από τον ΕΟΠΥΥ για τις συνταγές των φαρμάκων που έδωσαν. Στόχος για τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Απόστολο Βαλτά οι φαρμακοποιοί αυτοί να πληρωθούν πιο νωρίς σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους και συγκεκριμένα να πληρωθούν γύρω στις 15-20 Οκτωβρίου τον Αύγουστο και αρχές Νοεμβρίου να πληρωθούν τον Σεπτέμβριο.