ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Διεύρυνση του επαγγελματικού ζωτικού χώρου του φαρμακείου διεκδικούν οι φαρμακοποιοί

Διεύρυνση του επαγγελματικού ζωτικού χώρου του φαρμακείου διεκδικούν οι φαρμακοποιοί

Τι είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς σε διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Περισσότερο χώρο, περισσότερα προϊόντα, περισσότερες υπηρεσίες σκοπεύουν να διεκδικήσουν οι φαρμακοποιοί από την πολιτεία, με τα πρώτα δειλά βήματα να έχουν ήδη ξεκινήσει με την αναζήτηση τεκμηριωμένης επιχειρηματολογίας μέσα από σχετικές με το κάθε θέμα διεκδίκησης μελέτες.

Αυτό ήταν το βασικό στοιχείο των όσων ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας το απόγευμα  της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια επετειακής διαδικτυακής συνάντησης την οποία διοργάνωσε το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 10η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού με θέμα «Η Συμβολή των Φαρμακοποιών στο μετασχηματισμό της Παγκόσμιας Υγείας συμμετείχε ακόμη η πρόεδρος του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ Ελένη Πέρα – Ισσεγιεκ ενώ συντονιστής ήταν ο κ. Χρήστος Πέτρου, Επίκουρος Καθηγητή του Πανεπιστημίου.

Ο κ. Πέτρου έθεσε προς συζήτηση το θέμα των αμοιβών των φαρμακοποιών για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και θα προσφέρουν και το πως αυτές θα ευθυγραμμίζονται με τους εθνικούς στόχους του συστήματος υγείας μιας χώρας.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έπαιξε το φαρμακείο κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας COVID 19 και που, όπως είπε «είχε μία δυναμική καθώς έγινε κέντρο όχι μόνο προμήθειας των αναγκαίων υγειονομικών προϊόντων αλλά και ισχυρός πομπός μηνυμάτων και ευαισθητοποίησης για την τήρηση των μέτρων και συγκράτησε επομένως την επέκταση της πανδημίας».

Μάλιστα τα φαρμακεία ήταν οι δομές εκείνες που φάνηκαν να είναι καλύτερα προετοιμασμένες. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΦΣ «στις αναλύσεις που γίνονται για την πανδημία ακούγεται πολλές φορές ότι τα συστήματα υγείας αιφνιδιάστηκαν, βρέθηκαν απροετοίμαστα ή δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν άμεσα. Αυτό δεν συνέβη με τους φαρμακοποιούς γιατί το φαρμακείο ήταν έτοιμο από καιρό να προσφέρει υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, αναγκαίες και ποιοτικές, ειδικά στις περιπτώσεις που τα συστήματα υγείας έχουν διαχρονικά σοβαρά προβλήματα κάλυψης των αναγκών. Ένα τέτοιο σύστημα είναι και το ελληνικό. Οι φαρμακοποιοί προσφέρουν εδώ και πολλά χρόνια υπηρεσίες υγείας και μάλιστα χωρίς αμοιβή».

Ωστόσο για τον κ. Βαλτά «δεν είναι μόνο αυτή η παράμετρος σημαντική». Ήδη το φαρμακείο έχει στοχεύσει στις υπηρεσίες, απλά τώρα φαίνεται πως ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα διεκδικώντας κάτι περισσότερο για τα όσα προσφέρει στο σύστημα υγείας και πάνω απ’ όλα την ουσιαστική αναγνώριση του σημαντικού του ρόλου που θα του επιτρέψει να επιβιώσει μετά από τόσα χρόνια κρίσης και μνημονίων.

«Εδώ και αρκετό καιρό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, συνέχισε ο κ. Βαλτάς, διαμόρφωσε μία νέα στρατηγική για τον κλάδο, ένα σύγχρονο φαρμακείο με προσανατολισμό στις υπηρεσίες υγείας. Ένα νέο υπόδειγμα φαρμακοποιού, επιστήμονα υγείας με υψηλό επίπεδο κατάρτισης και γνώσεων. Η νέα στρατηγική για τον κλάδο κεντρικό στόχο έχει τη διεύρυνση του επαγγελματικού ζωτικού χώρου του φαρμακείου. Πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερο χώρο, περισσότερα προϊόντα, περισσότερες υπηρεσίες. Οι φαρμακοποιοί στην Ελλάδα σηκώσαμε μεγάλο βάρος από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια. Υποστήκαμε σοβαρές  εισοδηματικές μειώσεις αλλά και θεσμικές διευθετήσεις που δημιούργησαν σοβαρές επιπτώσεις στην άσκηση του επαγγέλματός μας. Η άρση των στρεβλώσεων και η σταδιακή απόσυρση των μνημονιακών περικοπών είναι σταθερή επιδίωξή μας. Το σύγχρονο φαρμακείο είναι υγειονομικό κέντρο με διευρυμένο αλλά και διακριτό ρόλο στην υπόθεση της δημόσιας υγείας. Εξασφαλίζει διάθεση και επάρκεια φαρμάκων, ενημερώνει και προωθεί τη φαρμακευτική συμμόρφωση, έχει διευρυμένο συμβουλευτικό ρόλο στη διαχείριση των νόσων, ιδιαίτερα των χρόνιων».

Όλα αυτά με τους φαρμακοποιούς να ψάχνουν οι ίδιοι τις καλύτερες δυνατές λύσεις επιβίωσης πέρα από τη στήριξη τους από την πολιτεία καθώς όπως είπε ο κ. Βαλτάς «το νέο ελληνικό φαρμακείο αναζητεί νέα σχήματα επιχειρηματικά μέσω των συνενώσεων και των συμπράξεων. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επεξεργάζεται μοντέλα συνενώσεων μέσα από μελέτη και έρευνα και θα τα καταθέσει στη διάθεση των φαρμακοποιών. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στα κίνητρα της πολιτείας, φορολογικά, ασφαλιστικά. Ο φαρμακοποιός της νέας εποχής προκειμένου να ανταποκριθεί στις πολλές και σύνθετες προκλήσεις του επαγγέλματός μας, πρέπει να είναι ενημερωμένος με συνεχή επαφή με τις νέες τεχνολογίες, με περίσσεια γνώσεων σε πολλά αντικείμενα. Εδώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έθεσε, αρκετό καιρό τώρα, σε υψηλή προτεραιότητα τη συνεχή επιμόρφωση των φαρμακοποιών – μελών. Επιμόρφωση ποιοτική, προσανατολισμένη στις απαιτήσεις του επαγγέλματος με πιστοποίηση και εγκυρότητα».

«Μόνο για το 2018 και το 2019 κάναμε 50 νέα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία παρακολούθησαν 10.000 φαρμακοποιοί, συνολικά. Με πάρα πολλά αντικείμενα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ τονίζοντας ότι «σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Ισπανία και αλλού αυτή η εκπαίδευση επιχορηγείται και από το κράτος και από την εταιρεία που διαθέτει αυτό το προϊόν».

Γιατί απλούστατα οι φαρμακοποιοί είναι πεπεισμένοι ότι προσφέρουν σημαντικό έργο που απλώς μένει να αξιολογηθεί. «Θα γίνει μία πολύ μεγάλη μελέτη από τον κ. Γιάννη Κυριόπουλο, Καθηγητή της Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας η οποία θα βάλει τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς που κάνουμε δωρεάν, τις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις, τις παροχές υπηρεσιών, τις συμβουλές και όλα αυτά θα κοστολογηθούν για να τα παρουσιάσουμε στον υπουργό Υγείας λέγοντας ότι κύριε υπουργέ γλιτώνετε από τα 11.000 φαρμακεία αυτά τα λεφτά. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε ανταποδοτικά πράγμα που ποτέ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα» είπε ο κ. Βαλτάς.

Παρόλα αυτά το φαρμακείο κατάφερε να επιβιώσει, συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ. «Το κοινοτικό φαρμακείο στην Ελλάδα άντεξε τη μεγάλη οικονομική κρίση και σήμερα πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο φαρμακευτικός κλάδος στη χώρα μας μετέτρεψε τον πολύ υψηλό αριθμό φαρμακείων στην Ελλάδα, τον υψηλότερο αναλογικά στην Ευρώπη από μειονέκτημα βιωσιμότητας σε πλεονέκτημα του συστήματος υγείας. Το εξαιρετικά πυκνό δίκτυο φαρμακείων σε όλη την επικράτεια εξασφαλίζει εγγύτητα και υπηρεσίες φαρμακευτικής περίθαλψης για όλους. Δεν αμελήσαμε όμως και τα ζητήματα βιωσιμότητας του ελληνικού φαρμακείου. Η διεύρυνση του ζωτικού επαγγελματικού μας χώρου που προανέφερα είναι σταθερά υψηλής προτεραιότητας, όπως οι μνημονιακές περικοπές. Αδιανόητο! Αυτό που πάθαμε στην Ελλάδα με τα rebate, με τις κρατήσεις, με 0,8% επιπλέον rebate για κάτι που δεν φταίμε δεν πιστεύω ότι έχουν συμβεί σε φαρμακεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

 

Μία η άλλη για τον φαρμακοποιό ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Το γεγονός ότι έχουν πιστοποιηθεί 8.500 φαρμακοποιοί στην Ελλάδα για να κάνουν αντιγριπικό εμβολισμό είναι κατά την άποψη του κ. Βαλτά «σούπερ επιτυχία».

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, υπάρχει μία απογοήτευση.

Άλλωστε τι άλλο μπορεί να δείχνει το γεγονός ότι δήλωσε υπέρμαχος του συστήματος που εφαρμόζεται στην Κύπρο με αποζημίωση υπηρεσιών;

Γίνονται πάντως και εδώ βήματα. Ωστόσο μέχρι να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα ο φαρμακοποιός θα κάνει πράγματα που ωφελούν το σύστημα υγείας και τον ασθενή, σε βάρος όμως δικό του».

 

Ευκαιρία τα εμβόλιο για την COVID

Μάλιστα ο κ. Βαλτάς βλέπει το επόμενο διάστημα ο φαρμακοποιός να αξιοποιείται και για το εμβόλιο κατά της COVID. To αντιμετωπίζει ωστόσο ως ευκαιρία.  «Η επόμενη μέρα της ευκαιρίας των κοινοτικών φαρμακείων είναι το εμβόλιο COVID. Θα πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά. Ήδη οι κυβερνήσεις προβληματίζονται. Ποιος θα κάνει αυτό το εμβόλιο; Οι δομές υγείας; Σε εμάς προβλέπονται οκτώ εκατομμύρια δόσεις για εφτά εκατομμύρια πληθυσμό. Ποιος θα κάνει τους εμβολισμούς αυτούς; Οι Περιφερειακές διευθύνσεις των τμημάτων υγιεινής που είναι διαλυμένες; Τα νοσοκομεία; Τα κέντρα υγείας που είναι μισόκλειστα γιατί βάζουν τον κόσμο με προϋποθέσεις; Τα αγροτικά ιατρεία που δεν έχουν αγροτικό ιατρό; Στον φαρμακοποιό τον κοινοτικό θα χτυπήσουν την πόρτα».        

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας του Φαρμακοποιού, δηλαδή η συμβολή των φαρμακοποιών στον μετασχηματισμό της Παγκόσμιας υγείας είναι τόσο επίκαιρο όσο και πετυχημένο. Είναι κοινή διαπίστωση ότι τα συστήματα υγείας παγκοσμίως είναι ανάγκη να μετασχηματιστούν. Κατά την προσωπική μου άποψη ο μετασχηματισμός αυτός πρέπει να έχει σταθερό ασθενοκεντρικό προσανατολισμό. Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα απαντούν θετικά στις προσδοκίες των ασθενών, θα ικανοποιούν τις ανάγκες τους με ποιότητα και αξιοπρέπεια κυρίως όμως ο αναγκαίος μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας πρέπει να στοχεύει στην άρση των ανισοτήτων που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί επικίνδυνα.

Η πανδημία του κορωνοϊού χτύπησε το καμπανάκι στα συστήματα υγείας. Για αποτελεσματικότερες θεραπείες, για ποιοτικότερες υπηρεσίες, για αξιοπρέπεια και κυρίως αλληλεγγύη προς αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στο νέο αυτό παγκόσμιο περιβάλλον αλλαγών και μετασχημαστισμών οι φαρμακοποιοί πρέπει να έχουν αποφασιστική και δημιουργική συμμετοχή».