ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΗΠΑ: Οι φαρμακοποιοί σε προτεραιότητα στην πρόσβαση σε εμβόλιο κατά της COVID-19

ΗΠΑ: Οι φαρμακοποιοί σε προτεραιότητα στην πρόσβαση σε εμβόλιο κατά της COVID-19

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στο ρόλο που μπορεί και πρέπει να έχουν οι φαρμακοποιοί στην περίπτωση που όλα πάνε καλά μέχρι την τελευταία στιγμή και φτάσει στην αγορά προς διάθεση το πολυαναμενόμενο εμβόλιο (ή εμβόλια) έναντι της COVID -19 αναφέρθηκε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας σε  διαδικτυακή συνάντηση την οποία διοργάνωσε το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού (δες εδώ).

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και ο κ. Γιάννης Δαγρές, Φαρμακοποιός, αντιπροέδρος Β’ στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και Ταμίας στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής σε άρθρο του στο  Νew Τimes με τίτλο «Η ανάδειξη του ρόλου του φαρμακείου στην εποχή του Covid-19» (δες εδώ).

Το θέμα αυτό ήδη απασχολεί τη διεθνή κοινότητα και προφανώς και τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής υγείας της χώρας μας.

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις αξίζει να γίνει εδώ μία αναφορά σε αυτό που συνέβη πρόσφατα στις ΗΠΑ, όπου μια ειδική επιτροπή των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής των ΗΠΑ (NASEM), η οποία ανέλαβε να αναπτύξει ένα πλαίσιο για την κατανομή και τη διανομή του εμβολίου COVID-19 συμφώνησε ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να είναι στην πρώτη ομάδα ανθρώπων που θα εμβολιαστεί. Η περίπτωση αυτή είναι χαρακτηριστική σε ό,τι αφορά το ρόλο των φαρμακοποιών σ’ έναν εμβολιασμό κατά της COVID -19.

Σ’ ένα γενικό σχέδιο πλαισίου που είχε εκπονήσει η NASEM, οι φαρμακοποιοί είχαν αρχικά τοποθετηθεί στο επίπεδο 2, πίσω από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους παρόχους. Η Αμερικανική Ένωση Φαρμακοποιών (APhA) και άλλοι οργανισμοί φαρμακείων προέτρεψαν οι φαρμακοποιοί να ανέβουν στην πρώτη βαθμίδα της «φάσης 1», σημειώνοντας ότι οι φαρμακοποιοί εκτίθενται στην COVID-19 ως εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που υπηρετούν συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας στην πρώτη γραμμή. Η επιστολή προέτρεψε να συμπεριληφθούν οι φαρμακοποιοί σε όλες τους τις πρακτικές.

«Όλοι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη βαθμίδα παρόχων για τη λήψη εμβολίου COVID-19 για να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν κρίσιμη φροντίδα στους ασθενείς τους», δήλωσε ο Scott J. Knoer, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της APhA.

Ο Δρ Knoer είπε επίσης στην επιτροπή ότι σε όλα τα φαρμακεία που είναι πρόθυμα και έχουν άδεια χρήσης πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα σχέδια εμβολιασμού του κοινού για την COVID-19, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο σε όλες τις περιοχές της χώρας.

 

Τέλος, για να αντιμετωπιστεί η διστακτικότητα σχετικά με το εμβόλιο COVID-19, ο Δρ Knoer είπε ότι το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει "ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο κομμάτι για φαρμακοποιούς και άλλους προσβάσιμους στο κοινό επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης για τη διεξαγωγή συντονισμένης και συνεπούς κοινοτικής εκστρατείας εκπαίδευσης και προσέγγισης που υποστηρίζει τους προτεινόμενους εμβολιασμούς.

Οι τελικές συστάσεις της επιτροπής NASEM έφεραν τους φαρμακοποιούς μέχρι την πρώτη βαθμίδα, υποστηρίζοντας ότι έχουν ανεξέλεγκτη έκθεση σε ασθενείς και το κοινό κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και ρόλο στη διανομή και τη χορήγηση εμβολίων COVID-19. Περιλαμβάνουν δε τους φαρμακοποιούς και τα φαρμακεία σε εκείνους που διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στις προσπάθειες δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Οι συστάσεις της επιτροπής NASEM είναι μη δεσμευτικές, αλλά αναμένεται να έχουν επιρροή στον τελικό σχεδιασμό των σχεδίων διανομής και κατανομής των εμβολίων κατά της COVID-19.

Γενικότερα φαίνεται ότι υπάρχει μία κινητικότητα επί του θέματος που έθεσε τόσο ο κ. Βαλτάς όσο και ο κ. Δαγρές και θα πρέπει –προφανώς αναμένοντας την έγκριση του όποιου ή όποιων εμβολίων και των προδιαγραφών τους αλλά και των αρμόδιων διεθνών επιστημονικών φορέων - να γίνει μία κουβέντα και στη χώρα μας καθώς το θέμα της χορήγησης του εμβολίου, με δεδομένο ότι όπως προκύπτει από σχετική έρευνα μόνο ο ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει έτοιμος να εμβολιαστεί, είναι εξίσου σημαντικό με την ανακάλυψη και παραγωγή του.