NEA

Π. Λιαργκόβας: Ένα lockdown 2 εβδομάδων στην Αττική μπορεί να στοιχίσει έως και 3 δις. ευρώ

Π. Λιαργκόβας: Ένα lockdown 2 εβδομάδων στην Αττική μπορεί να στοιχίσει έως και 3 δις. ευρώ

Έχοντας εισέλθει στο δεύτερο κύμα της επιδημίας κορονοϊού, η βασική αίσθηση που εξακολουθεί να υπάρχει είναι η αβεβαιότητα για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, σημειώνει ο κ.  Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Όπως επεσήμανε μάλιστα στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού συνεδρίου Evidence Based Healthcare Online Conference "The Covid-19 Case", αν χρειαστεί να γίνει ένα lockdown στην Αττική για 2 εβδομάδες, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στην Οικονομία 2-3 δισ. ευρώ, κόστος που όμως μπορεί να απορροφηθεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αβεβαιότητα αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του Κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς συνήθως στα προσχέδιο υπάρχει ένα σενάριο για την πορεία της οικονομίας, ενώ στο φετινό υπάρχουν τρία. «Ένα αισιόδοξο, ένα βασικό και ένα απαισιόδοξο. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 κυμαίνεται από το - 4,5% έως -7,5%» διευκρινίζει, δηλαδή ουσιαστικά δε μιλάμε για ανάπτυξη αλλά για ύφεση.

«Είμαστε ακόμα σε κινούμενη άμμο, δεν έχουμε την βεβαιότητα για να ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Όλα θα εξαρτηθούν από διάφορους παράγοντες» λέει ο κ. Λιαργκόβας.

Πρώτον από το πότε θα βγει το εμβόλιο και θα κυκλοφορήσει στην κοινωνία.

Δεύτερον από το πότε θα έρθουν τα χρήματα από την το ειδικό ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ποιους τομείς αυτά τα δύο θα διοχετευτούν. Εδώ να σημειώσουμε ότι έχουν γίνει πολύ καλές προτάσεις μέχρι στιγμής και σ’ αυτό θα βοηθήσει το ότι ξεκινήσαμε την προετοιμασία πολύ έγκαιρα.

Τρίτον θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο η δημόσια διοίκηση θα ανταποκριθεί στη συνέχεια, στο να γίνει η διοχέτευση των πόρων αυτών στην πραγματική οικονομία

Τέταρτον  θα εξαρτηθεί και από τα στοχευμένα πακέτα στήριξης που δίνει κυβέρνηση καθώς πλέον δεν έχουμε τα γενικά πακέτα που είχαν δοθεί ως στηρίξεις στο πρώτο κύμα της επιδημίας. Ο κ. Λιαργκόβας αναφέρει ότι πολύ σωστά έχουμε στοχευμένα πακέτα καθώς υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες που πλήττονται περισσότερο όπως και συγκεκριμένες περιοχές

Στον τελευταίο αυτό παράγοντα ο καθηγητής τονίζει και την εξάρτηση της οικονομίας από το αν θα υπάρχουν περαιτέρω lockdown. «Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει σαφώς τα πράγματα όπως και η χρονική διάρκεια τους. Για παράδειγμα ένα lockdown στην περιοχή της Αττικής, κατά την δική μας εκτίμηση μέχρι δύο βδομάδες, θα μπορούσαμε να το απορροφήσουμε και είναι κάτι το οποίο δεν αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς την πορεία των πραγμάτων. Έχουμε υπολογίσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε ένα κόστος γύρω στα 2-3 δισ. ευρώ το οποίο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα».

Σχετικά με το «αύριο ο κ. Λιαργκόβας» τονίζει ότι αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι να κάνουμε το σύστημα, το παραγωγικό μοντέλο, πιο ανθεκτικό. «Η λέξη ανθεκτικότητα είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για το οποιοδήποτε παραγωγικό μοντέλο του αύριο. Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για το σχέδιο Πισσαρίδη το οποίο δίνει έμφαση σε ορισμένους τομείς όπως της κυκλικής οικονομίας, της μεταποίησης, τον αγροδιατροφικό τομέα κ.ο.κ. Βασικό χαρακτηριστικό της ανθεκτικότητας είναι να μπορεί να απορροφά τις επιπτώσεις μιας διαταραχής, να μπορεί να ανακάμπτει γρήγορα και να μην είναι τρωτό», αναφέρει ο καθηγητής.

Τέλος διευκρινίζει ότι ανθεκτικότητα σημαίνει το μοντέλο να μην είναι ευπαθές και να αντέχει στις κρίσεις, διότι θα έχουμε στο μέλλον αρκετές κρίσεις. «Σήμερα έχουμε μια κρίση πανδημίας αύριο μπορεί να έρθει μια κρίση που να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή ή μπορεί να εκδηλωθεί  μία γεωπολιτική κρίση. Επίσης για να είναι ανθεκτικό το μοντέλο θα πρέπει να το συνδυάσουμε με αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη δηλαδή την αειφορία. Σ αυτό μπορούν να βοηθήσουν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».