NEA

ΑΠΟΨΗ: COVID-19 και Ειδικά Νοσομεία Λοιμωδών Νοσημάτων. Επιστροφή στο παρελθόν ή γενναίο βήμα προς το μέλλον;

ΑΠΟΨΗ: COVID-19 και Ειδικά Νοσομεία Λοιμωδών Νοσημάτων. Επιστροφή στο παρελθόν ή γενναίο βήμα προς το μέλλον;

Γράφει ο Δημήτριος Κούβελας, MD, BPharm, PhD

Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ

 

Επανέρχομαι με  το θέμα του COVID-19, για τον οποίο φάρμακο, και εμβόλιο, όπως είναι φυσικό, δεν φαίνεται ακόμη να διατίθεται στα φαρμακεία της γειτονιάς μας.

Επειδή δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να ξαναανακαλύπτουμε την Αμερική, όπως πολύ μας αρέσει στην Ελλάδα, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των υπευθύνων στον τρόπο που η Κίνα αντιμετώπισε την επιδημία, με εξαιρετική επιτυχία.

Στην Κίνα, αμέσως μετά την ταυτοποίηση του προβλήματος, έγινε μια μεγάλη επένδυση, με μεταφορά πόρων από όλη την επικράτεια, προκειμένου να δημιουργηθεί τάχιστα (μια εβδομάδα), ένα νοσοκομείο για τη νοσηλεία των νοσούντων από COVID-19.  Δεν χρησιμοποίησαν τα υπάρχοντα νοσοκομεία (που προφανώς υπήρχαν), ούτε βασίστηκαν σε άλλες εναλλακτικές. Απομόνωσαν τα λοιμώδη σε ενιαίο χώρο και τα αντιμετώπισαν, χωρίς να επιβαρύνεται η λειτουργία του συστήματος υγείας.  Όπως αντιλαμβάνεται κανείς αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό και η κινεζική κυβέρνηση δεν δίστασε καθόλου, παρόλο ότι ένα τέτοιο νοσοκομείο, γιγαντιαίων διαστάσεων, δεν έχει θέση στο Χάρτη υγείας της χώρας, ελλείψει λοιμώδους νοσήματος.

Στη χώρα μας, όπως είναι φυσικό, τέτοια μεγάλη μεταφορά πόρων είναι αδύνατη, για πάρα πολλούς λόγους, αλλά στη χώρα μας είχαμε μια ιδιαιτερότητα...

Υπήρχαν ειδικά νοσοκομεία λοιμωδών νοσημάτων. Γνωρίζω τρία από αυτά. Το πρώτο, για το οποίο έχω προσωπική γνώση και εμπειρία, ήταν το Ειδικό Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων της Θεσσαλονίκης.  Ένα παλιό διατηρητέο, σε κεντρικό σημείο της πόλης, για το οποίο, είχε εξασφαλιστεί άδεια και χρηματοδότηση εκσυγχρονισμού και λειτουργίας και παρόλα αυτά, αποφασίστηκε να κλείσει για λόγους οικονομίας.  Επειδή παραμένει λειτουργικό και σχετικώς εξοπλισμένο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο COVID-19, για όλη τη βόρειο Ελλάδα, χωρίς να επιβαρύνονται τα υπόλοιπα νοσοκομεία, ώστε να εργάζονται απρόσκοπτα, με τις υπάρχουσες αδυναμίες τους.

Στην Αθήνα, επίσης υπάρχουν 2 ακόμη ανάλογα νοσοκομεία, αυτά της Αγίας Βαρβάρας και το Νταού Πεντέλης. Και τα δύο εγκαταλείφθηκαν, αλλά είναι δυνατόν, με ελάχιστη φροντίδα να γίνουν λειτουργικά, ώστε να ανακουφιστούν τα γενικά νοσοκομεία της Αττικής, στην οποία, είναι συγκεντρωμένος ο μισός πληθυσμός της χώρας και κατάρρευση του συστήματος υγείας θα οδηγούσε σε πραγματικό όλεθρο, όλη τη χώρα.

Είμαι σίγουρος, ότι θα υπάρχουν ανάλογες δομές και στην υπόλοιπη χώρα και νομίζω ότι θα πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε και να τις στελεχώσουμε άμεσα.

Η δημιουργία κέντρων αντιμετώπισης COVID-19 σε κάθε κέντρο υγείας, θα δημιουργεί μεγαλύτερη διασπορά της λοίμωξης ενώ δεν μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερες θεραπευτικές υπηρεσίες.

Θα πρέπει τα ελαφρά περιστατικά να αντιμετωπίζονται κατ’ οίκον (η αναφορά στη δόμηση πρωτοβάθμιας για πολλοστή φορά καταντάει βαρετή και γραφική), και τα βαρύτερα περιστατικά να οδηγούνται στα ειδικά κέντρα Λοιμωδών νοσημάτων. Πιστεύω βαθιά ότι η επανάληψη του πετυχημένου μοντέλου της απομόνωσης των νοσούντων, όπως είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων,  είναι ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης και αυτής της βιολογικής απειλής.

Και είναι βέβαιο ότι τα λοιμώδη δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψουν. Τα κέντρα αυτά λοιπόν θα μας είναι εξαιρετικά χρήσιμα και στο μέλλον.