NEA

«Ξεκόλλα κι άσε την Ιατρική στην ησυχία της»

«Ξεκόλλα κι άσε την Ιατρική στην ησυχία της»

Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου

 

«Να προσέχεις Τάνια! Δύσκολα τα πράγματα.  42 ετών «έφυγε» πνευμονολόγος το πρωί από το Αττικόν. Σε μια εβδομάδα τον καθάρισε. Εξέτασε ασθενή στο ιατρείο. Τόσο απλά. Τόσο αναλώσιμοι. Έχουμε σοκαριστεί οι πνευμονολόγοι. Μπορεί να είμαστε οι επόμενοι. Πρόσεχε». Ήταν το μήνυμα με τα πολλά μπίπ και από τα δακρυσμένα emojis, από φίλη πνευμονολόγο, που με ξύπνησε  με μια «σκοτεινιά» το χθεσινό ηλιόλουστο πρωινό. Ήταν λίγες ώρες πριν διαβάσω στα social media και στο διαδίκτυο για το θάνατο του 42χρονου πνευμονολόγου, καθόλα υγιέστατου, και πατέρα 3 παιδιών,  Αντώνη Χατζηγεωργίου. Τραγική ειρωνεία; Ο αγώνας που έκανε για να πείσει τους αρνητές και τους αποψάκιες ένθεν κακείθεν ότι «ο κορωνοϊός  δεν αποτελεί θεωρία συνωμοσίας, δεν είναι σενάριο στο Netflix, δεν είναι κοινοποίηση, δεν είναι like, δεν είναι  καρδούλα», όπως άλλωστε έγραφε και σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, στις 14 Αυγούστου:

 

ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ

 

«Δεν έχει να κάνει με τη μάσκα φίλε μου.

Ανέκαθεν δεν είχε.

Είναι που δεν γουστάρουνε απλά να ακούνε τους ειδικούς.

Αυτούς που έχουν τη γνώση.

Και δεν τους γουστάρουνε όχι τώρα τελευταία αλλά ανέκαθεν.

Δεν τους θέλουμε βρε αδερφέ.

Μας χαλάνε τη ζαχαρένια μας, μας ζαλίζουν γενικώς  ενώ είναι επίσης γνωστό τοις πάσι πως πέρα από την αφεντιά μας κανείς δεν φτουράει μια σε αυτόν τον κόσμο.

Αλλά ρε μπαγάσες, εσείς το τερματίσατε

Στα ιατρικά ρε φίλε;

Σε αυτά που χρειάζονται κάναδυο χρόνια μέχρι να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ DNA και RNA, βακτηρίων και ιών, μεταγραφής και μετάφρασης, θνησιμότητας και θνητότητας;

Στα ιατρικά ρε φίλε;

Που στα κανονικά σου δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το Depon από το Stedon;

Που παίρνεις αντιυπερτασικό και γράφεις στο κουτί "για την καρδιά";

Που χαπακώνεις Amoxil για ιούς, βακτήρια, μύκητες, περονόσπορους και δάκους;

Που μέχρι πρόσφατα η πομφόλυγα και η βλατίδα ήτανε "σπυράκι", η φλεγμονή "κοκκινίλα" και η κρεατινίνη "βρε αδερφέ, τι είναι αυτό που μαυρίζει στις εξετάσεις μου;";

Και ξαφνικά τι;

Ήρθε το περιστέρι της επιφοίτησης, σε κουτσούλησε και την είδες μέγας λοιμωξιολόγος, επιδημιολόγος, ολίγον παθολόγος και κάτι σε εντατικολόγος;

Όχι αδερφέ.

Δεν στο παίζω έξυπνος.

Κι εγώ όταν ανοίγω το καπό από το αμάξι, το μόνο που μπορώ να διακρίνω είναι το καπάκι για να βάλω νερό για τους υαλοκαθαριστήρες, μαυρίζει η οθόνη του υπολογιστή και ρίχνω κλωτσιά στον πύργο μπας και πάρει ξανά μπροστά, πάω να κουρέψω μόνος το μαλλί και βγαίνω από το μπάνιο χειρότερος και από κατσίκι κουρεμένο, πάω να το παίξω εκπαιδευτικός στο παιδί μου και καταλήγουμε τσακωμένοι εγώ στο ένα δωμάτιο αγκαλιά με τη Λόλα και αυτό στο δικό του...

Όχι λοιπόν.

 Δεν στο παίζω έξυπνος και υπεράνω γιατί ο καθένας έχει το δικό του βάρος σε αυτή τη ζωή.

Απλά ρε φίλε, εδώ μιλάμε για Ιατρική. Και η Ιατρική είναι πείραμα, δοκιμή, παρατήρηση, μελέτη.

Η Ιατρική είναι εμπεριστατωμένη γνώση, τεκμηρίωση, πρωτόκολλα, διαδικασίες.

Η Ιατρική είναι εκατοντάδες χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο που εργάζονται νυχθημερόν, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν μηχανισμούς, σηματοδοτικά μονοπάτια, κινάσες, φωσφορυλιώσεις , υποδοχείς, κυτταροκίνες, αποπτώσεις και τόσα άλλα.

 Η Ιατρική είναι διάολε κάτι πολύ παραπάνω από το βοτάνι της θείας σου της Μαρίκας και την παρόλα του κάθε αποψάκια που νομίζει ο καημένος πως αποδομεί όλο αυτό το θαυμαστό οικοδόμημα της επιστήμης με ένα "τα εμβόλια σκοτώνουν".

Η Ιατρική είναι ορθός λόγος, είναι επιστήμη, είναι αποκάλυψη ενός κόσμου που προκαλεί ρίγη συγκίνησης σαν αντιληφθείς το μέγεθος του.

Δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, δεν είναι σενάριο στο Netflix, δεν είναι κοινοποίηση, δεν είναι like, δεν ειναι καρδούλα.

Ξεκόλλα λοιπόν και άσε την Ιατρική στην ησυχία της».

 

800 υγειονομικοί νοσούν αυτή τη στιγμή

 

Δύο 24ωρα πριν τον Αντώνη Χατζηγεωργίου είχε υποκύψει στον ύπουλο εχθρό ο 52 χρόνος γιατρός της βουλής Γιάννης Μητρόπουλος,  ο οποίος φέρεται να είχε υποκείμενα νοσήματα. Η χθεσινή μαύρη Κυριακή  βάφτηκε με αριθμό ρεκόρ τόσο στους θανάτους (71 σε ένα 24ωρο)  όσο και στις διασωληνώσεις (392) κι ενώ τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 1698, -με τους ελέγχους ως γνωστόν το Σαββατοκύριακο να είναι λιγότεροι-.  Ο τρόμος στο μήνυμα της φίλης πνευμονολόγου πάντως, καθόλα αντιπροσωπευτικός των ημερών, αφού σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ αυτή τη στιγμή νοσούν 800 υγειονομικοί, και συγκεκριμένα 500 στη Θεσσαλονίκη, 150 στην Αθήνα, και  150 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Την ίδια ώρα πολυκεντρική μελέτη με τη συμμετοχή του ΕΚΠΑ έχει καταγράψει κατάθλιψη, άγχος, στρες, μετατραυματική διαταραχή  και κεφαλαλγία σε επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Είναι ενδεικτικό  πάντως  ότι στην Κίνα όταν  η επιδημία βρισκόταν στο απόγειο της,  χιλιάδες επιστήμονες νόσησαν από τον ιό, και κάποιοι μάλιστα δεν τα κατάφεραν, όπως  άλλωστε σημειώνει ο εκδότης του ιατρικού περιοδικού «Lancet» στην έκδοση της 21ης Μαρτίου.

 

Lancet :  Οι υγειονομικοί αντιμέτωποι με σωματική και ψυχολογική εξουθένωση

 

 Ο ίδιος αναφέρει  ότι στον ίδιο παρανομαστή βρέθηκε τότε  και το 20% του υγειονομικού προσωπικού της Ιταλίας, υπογραμμίζοντας ότι όλοι υπέφεραν από σωματική αλλά και ψυχολογική εξουθένωση. Χαρακτηριστική πάντως είναι και η δήλωση που είχε κάνει εκείνες της ημέρες για την πόλη  Wuhan, που σήμερα φαίνεται να ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της, ο υπεύθυνος του Προγράμματος Επείγουσας Ιατρικής του ΠΟΥ Mike Ryan, ο  οποίος είχε επισημάνει ότι η κερκόπορτα της εισόδου του κορωνοϊού στο νοσοκομείο, είναι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Εκεί που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή κάθε μέρα άνθρωποι,  όπως η πνευμονολόγος  που μου εξομολογήθηκε το φόβο της αξημέρωτα.  Άνθρωποι σαν και μας, που μόλις τελειώσουν τη δουλειά λαχταράνε να γυρίσουν στην αγκαλιά της οικογένειας τους. Συνήθως για να πέσουν αμέσως για ύπνο από την κούραση ή στην καλύτερη περίπτωση να παίξουν  με το παιδί τους, να φάνε με τον- την σύντροφο τους, ίσως αν αντέχουν  να πάνε ένα περίπατο με ένα φίλο. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Αλλά συγχρόνως και ήρωες. Οι δικοί μας ήρωες.  Που μέσα από την μάσκα μπορεί κάποιες φορές να κρύβουν με επιμέλεια το φόβο. Αλλά στους οικείους τον εμπιστεύονται.  «Μπορεί να είμαστε οι επόμενοι». Αυτοί οι δικοί μας ήρωες δεν ζητούν χειροκροτήματα στα μπαλκόνια. Απλά να τηρούμε τα μέτρα. Ας τους κάνουμε τη χάρη!  Κι ας κρατήσουμε αποστάσεις. Ας μη συγχρωτιστούμε για λίγο καιρό, όσο κι αν  πονάει. Ας φορέσουμε σωστά τη μάσκα, που τόσοι επιστήμονες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης βροντοφωνάζουν ότι είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Εις μνήμην..