ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σοφία Τράντζα: «Το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης είναι υποτιμημένο στη χώρα μας»

Σοφία Τράντζα: «Το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης είναι υποτιμημένο στη χώρα μας»

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών μιλά στο DailyPharmaNews με αφορμή τη διοργάνωση του επιστημονικού σεμιναρίου «From Regulatory To PHARMACOVIGILANCE» το απόγευμα (5 - 9 μ.μ.) της Τετάρτης 18/11

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Είναι η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιεί η νέα διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών (ΠΕΦ). Και η επιλογή του θέματος δεν έγινε τυχαία. «Θέλαμε να είναι κάτι το πιο ιδιαίτερο» αναφέρει μιλώντας στο DailyPharmaNews η κ. Σοφία Τράντζα, Φαρμακοποιός με μεταπτυχιακή ειδίκευση στον τομέα της «Βιομηχανικής Φαρμακευτικής», πρόεδρος της ΠΕΦ η οποία εξηγεί ότι η ιδέα για τη πραγματοποίησή του γεννήθηκε από το γεγονός ότι η ίδια ασχολείται με αυτό το αντικείμενο. «Επειδή εργάζομαι ως φαρμακοποιός στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων στο Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών και είμαι και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την Φαρμακοεπαγρύπνηση, την Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC), σκέφτηκα να αξιοποιήσω τις επαφές που υπάρχουν και να μιλήσουν σε αυτό το σεμινάριο. Είχα θέσει το θέμα εδώ και πολύ καιρό ρωτώντας τους εάν θα ήταν πρόθυμοι να μιλήσουν στο ελληνικό κοινό, οι συζητήσεις ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο και σιγά – σιγά ευοδώθηκε αυτή η πρωτοβουλία».

Η πανδημία έπαιξε το ρόλο της καθώς ουσιαστικά η οργάνωση του σεμιναρίου σε ό,τι αφορά το επιστημονικό της περιεχόμενο έγινε τους τελευταίους δύο μήνες. Στην ουσία αξιοποιήθηκε η δυνατότητα που δίνει η νέα τεχνολογία πάνω στην οποία στηρίζονται τους τελευταίους μήνες όλες αυτού του είδους εκδηλώσεις. «Η χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας δίνει στα άτομα τη δυνατότητα να μιλήσουν χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από την περιοχή που βρίσκονται, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο προκειμένου να προχωρήσει η πραγματοποίηση του σεμιναρίου», αναφέρει η κ. Τράντζα.

Για την πρόεδρο της ΠΕΦ είναι πολύ σημαντικό ότι άνθρωποι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα μιλήσουν γι’ αυτό το τόσο ενδιαφέρον ζήτημα, ένα ζήτημα που απασχολεί και τη φαρμακοβιομηχανία και γι’ αυτό, όπως είπε υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στελεχών εταιρειών σε υψηλό επίπεδο, στο σεμινάριο.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων ήδη έχει ξεπεράσει τα 120 άτομα και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέχρι την αύριο (Τετάρτη 18 Νοεμβρίου), ημέρα διεξαγωγής του σεμιναρίου. Εξίσου σημαντικό για την κ. Τράντζα είναι το γεγονός ότι πέρα από τους επαγγελματίες που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο για το σεμινάριο έχουν δείξει ενδιαφέρον και θα το παρακολουθήσουν και αρκετοί φοιτητές, τόσο της Φαρμακευτικής όσο και της Ιατρικής.

Γενικά υπήρξε μία προσπάθεια ενημέρωσης των σχολών από πλευράς ΠΕΦ, γεγονός που έφερε ως αποτέλεσμα να υπάρχει «μία μεγάλη ανάρτηση στην Φαρμακευτική Σχολή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και από την Ιατρική Σχολή της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης ενώ ανοίξαμε τα φτερά μας και προς στον αντίστοιχο του Ελληνικού Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων στην Κύπρο καθώς και στα Πανεπιστήμια της που στήριξαν πολύ την προσπάθειά μας και θα συμμετέχουν».

Η κίνηση αυτή έγινε με το σκεπτικό ότι οι φοιτητές πρέπει να γνωρίσουν καλύτερα το χώρο του φαρμάκου, γιατί βγαίνοντας από μία φαρμακευτική σχολή ο φοιτητής δεν έχει ιδέα τι σημαίνει registration, φαρμακοεπαγρύπνηση, έγκριση ενός φαρμάκου. Είναι σημαντικό να έχει πρόσβαση ο φοιτητής σε αυτήν την πληροφόρηση ώστε να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει πιο σωστά το τι θα κάνει τελειώνοντας τη σχολή του καθώς πρόκειται για μία από τις επιλογές για το μελλοντικό του επάγγελμα.

Το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης γενικά είναι υποτιμημένο στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η κ. Τράντζα. Και σε επίπεδο εταιρειών ακόμη,  υπάρχουν πολλές, όπως λέει που και λόγω του γεγονότος ότι στη χώρα μας παράγονται κυρίως γενόσημα φάρμακα, δεν γνωρίζουν όσο θα έπρεπε τις διαδικασίες σε κεντρικό επίπεδο, σε επίπεδο Ευρώπης. Θεωρεί λοιπόν ότι η προσπάθεια της ΠΕΦ βοηθά να ανέβει το επίπεδο καθώς θα δοθούν πληροφορίες και γνώσεις που προέρχονται μέσα από αξιολογητές του ΕΜΑ και μάλιστα θα δοθούν στην ελληνική γλώσσα ώστε να μπορούν όλοι με ευκολία να τις παρακολουθήσουν.

«Είναι ένας τομέας που θέλουμε να στηρίξουμε ακόμη πιο πολύ και υπάρχει και μία ιδέα το επόμενο σεμινάριο να γίνει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης» αποκαλύπτει  η πρόεδρος της ΠΕΦ.

Το σεμινάρια χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά καθαρά την φαρμακοεπαγρύπνηση, τις διαδικασίες διαιτησίας που λαμβάνουν χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα μιλήσουν άνθρωποι που ασχολούνται με το κομμάτι αυτό. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται σε θέματα που έχουν να κάνουν με το registration φαρμάκων σε κεντρικές όσο και αποκεντρωμένες διαδικασίες αλλά και με την κεντρική διαδικασία αξιολόγησης ογκολογικών φαρμάκων. «Θέλαμε να πάμε σε μία εξειδικευμένη κατηγορία καθώς θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνονται σεμινάρια ακριβώς με αυτό το σκεπτικό, να είναι εξειδικευμένα σε κάθε θεραπευτική κατηγορία φαρμάκων.

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου