ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Α. Βαλτάς: Η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν δίνεται σε αυτούς που πωλούν καλλυντικά μέσω e-shop

Α. Βαλτάς: Η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν δίνεται σε αυτούς που πωλούν καλλυντικά μέσω e-shop

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

«Οι συζητήσεις που άνοιξαν ύστερα από την ενημέρωση που έστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή προς τα φαρμακεία όπως διαπίστωσα τόσο εγώ όσο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου  έγιναν βάσει δεδομένων που δεν ισχύουν». Αυτό είπε μιλώντας στο DailyPharmaNews ο κ. Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ο κ. Βαλτάς αναφερόμενος ουσιαστικά στην ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής με την οποία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το ότι η ενίσχυση φαρμακείων μέσω ΚΑΔ αφορά ελάχιστα πολύ μεγάλα φαρμακεία (δες εδώ) εξήγησε ότι υπήρξε παρανόηση.

«Δημιουργήθηκε μία διάχυτη εντύπωση στον κλάδο ότι αυτό το μέτρο δίνει τη δυνατότητα στα e-shop φαρμακεία τα οποία όπως καταλαβαίνετε πωλούν, κάνουν  τεράστιους τζίρους στα καλλυντικά ειδικά τώρα στο lockdown, να επωφεληθούν. Εμείς ωστόσο επικοινωνήσαμε με τους υπευθύνους και ενημερωθήκαμε ότι συμβαίνει το εξής: Ο ΚΑΔ πώλησης των καλλυντικών από τα φαρμακεία είναι ο 477576 ο οποίος ανήκει στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ο ΚΑΔ πώλησης των καλλυντικών από τα φαρμακεία και τα άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι ο 479176. Δηλαδή υπάρχει διαχωρισμός ΚΑΔ ηλεκτρονικού εμπορίου και ΚΑΔ μέσω πώλησης του φυσικού σημείου. Tα e-shop περνάνε τα προϊόντα αυτά που πωλούν στον δεύτερο ΚΑΔ που αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτός ο ΚΑΔ δεν ανήκει στους πληττόμενους. Και αλίμονο να ανήκε. Αυτή τη στιγμή από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν τουλάχιστον διπλασιάσει τους τζίρους τους. Επομένως για να θεωρηθεί ότι επωφελείται ένα φαρμακείο του μέτρου, όταν ο δευτερεύων ΚΑΔ είναι μεγαλύτερος του πρωτεύοντος αυτό θα πρέπει να αφορά μόνο τις πωλήσεις από το φυσικό σημείο και όχι από το ηλεκτρονικό».

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο λύνεται, όπως λέει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, ο προβληματισμός που δημιουργήθηκε και λέει ότι επωφελούνται του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής αυτοί που κάνουν ηλεκτρονικό εμπόριο. «Και θα ήταν παράλογο κάτι τέτοιο. Φανταστείτε ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών που είναι κλειστό και δεν έχει e-shop να έχει την ίδια αντιμετώπιση με ένα αντίστοιχο που έχει την ηλεκτρονική πώληση. Άρα το μέτρο αυτό είναι δίκαιο γιατί καλύπτει τις περιπτώσεις αρκετών συναδέλφων που δεν έχουν e-shop και που επειδή το φυσικό τους σημείο μπορεί να βρίσκεται σε μία τουριστική περιοχή μπορούν να επωφεληθούν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί φαρμακοποιοί που δεν έχουν eshop και το καλλυντικό ως δευτερεύων ΚΑΔ είναι πάνω από τον ΚΑΔ του φαρμάκου, ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Πρόκειται για πολλά μικρά φαρμακεία τα οποία έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε ο τουρισμός λόγω πανδημίας. Πολλοί από αυτούς έχουν καταστραφεί. Δεν πρέπει να τους ενημερώσουμε για κάτι που προβλέπεται προς όφελός τους μέσα από μία γενικότερη νομοθετική ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω κορωνοϊού; Το ίδιο χρήσιμο είναι το μέτρο για οποιοδήποτε φαρμακείο έχει δραστηριοποιηθεί περισσότερο στο καλλυντικό σε σχέση με τα φάρμακο» καταλήγει ο κ. Βαλτάς.