NEA

«Χρειάζεται ευρωπαϊκός συντονισμός για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων», δηλώνει ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε

«Χρειάζεται ευρωπαϊκός συντονισμός για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων», δηλώνει ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7, αναφέρθηκε απόψε στην στρατηγική της κυβέρνησής του σχετικά με τυχόν αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης τόνισε ότι είχε ήδη τηλεφωνικές επαφές με την Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, διότι χρειάζεται ένας ευρωπαϊκός συντονισμός για το πώς θα αντιμετωπιστεί η πανδημία, (σχετικά με το τι θα μπορέσει να επιτραπεί και τι θα απαγορευθεί) την περίοδο των Χριστουγέννων.

Παράλληλα, o Κόντε τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει διαθέσει τους τελευταίους δυο μήνες δέκα δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη των πολιτών που έχουν υποστεί ζημία από τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα. «Θα στηρίξουμε με νέα μέτρα, κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσους εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι στην χώρα του η χορήγηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση και όχι να καταστεί υποχρεωτική. Σε ό,τι αφορά τις γιορτές των Χριστουγέννων, επιβεβαίωσε ότι αν συνεχιστεί η βαθμιαία μείωση των κρουσμάτων στις «κόκκινες ζώνες» της χώρας, υπάρχει η πρόθεση να επιμηκυνθεί το ωράριο των καταστημάτων, ώστε να κινηθεί η αγορά και να μπορέσει να παραμείνει ζωντανή η παράδοση της ανταλλαγής των δώρων.

«Δεν μπορούν, όμως, να οργανωθούν πάρτι και γιορτές. Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να συναντηθούμε μόνον με λιγοστούς συγγενείς και φίλους», είπε ο Τζουζέπε Κόντε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι αυτή την στιγμή, τέλος, η κυβέρνηση Κόντε θα απευθύνει σύσταση στους Ιταλούς πολίτες ζητώντας τους να μην υπάρχουν φέτος στο γιορτινό τους τραπέζι πάνω από έξι συνδαιτυμόνες.(πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)