NEA

Ιταλία: Υπογεννητικότητα και ανεργία λόγω πανδημίας

Ιταλία: Υπογεννητικότητα και ανεργία λόγω πανδημίας

Η κρίση της COVID-19 έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γεννητικότητα και στην εργασία των γυναικών στην Ιταλία, που βρισκόταν ήδη σε «δημογραφική υποχώρηση», σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο Κοινοβούλιο το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Istat).

«Το κλίμα φόβου και αβεβαιότητας καθώς και υλικές δυσκολίες (...) που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα γεγονότα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γεννητικότητα των ιταλικών ζευγαριών», εκτίμησε ο πρόεδρος του Istat, Τζιαν Κάρλο Μπλαντζιάρντο στη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής ακρόασης χθες, Τρίτη.

Το 2019, με 420.000 γεννήσεις η Ιταλία είχε ηδη καταγράψει τον μικρότερο αριθμό γεννήσεων των 150 και πλέον τελευταίων χρόνων, όμως ο αριθμός αυτός μπορεί να πέσει στις 408.000 το 2020 και στις 393.000 το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Istat.

«Η δημογραφική υποχώρηση που πλήττει την Ιταλία από το 2015 είναι σημαντική και μεταφράζεται με μια αληθινή κατάρρευση που δεν έχει όμοιά της στην Ιστορία της Ιταλίας παρά μόνο αν ανατρέξουμε στο 1917-18, μια εποχή που σημαδεύθηκε από τον Μεγάλο Πόλεμο και τις δραματικές συνέπειες της ισπανικής γρίπης», εξηγεί ο Τζιαν Κάρλο Μπλαντζιάρντο.

Μεταξύ των παραγόντων που έχουν αρνητική επίδραση στο ποσοστό γεννητικότητας είναι κυρίως η δυσμενής κατάσταση της αγοράς εργασίας, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες.

Η πρώτη του ποσοστού απασχόλησης ανάμεσα στον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο πλήττει περισσότερο τις γυναίκες (-1,9% έναντι -1,1% για τους άνδρες), που καταγράφουν όχι μόνο μια μείωση του ποσοστού απασχόλησής τους στη διάρκεια των μηνών του lockdown, αλλά και μια πιο αργή ανάκαμψη στη συνέχεια.

Σύμφωνα με το Istat, «οι συνέπειες της κρίσης στην αγορά εργασίας που προκαλεί η υγειονομική κρίση επηρέασαν κυρίως τα πιο ευάλωτα τμήματα της αγοράς εργασίας (τους νέους, τις γυναίκες και τους ξένους)». «Η πανδημία είχε ως συνέπεια να διευρυνθούν οι ήδη υπάρχουσες ανισότητες στην αγορά εργασίας», συνοψίζει το Ινστιτούτο.

Η πανδημία κατέστρεψε το 80% των θέσεων εργασίας που είχαν καταλάβει οι γυναίκες από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008: από το 2008 έως το 2019, η Ιταλία είχε καταγράψει 602.000 επιπλέον θέσεις εργασίας που καταλαμβάνονταν από γυναίκες, αλλά χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, προκειμένου να καταστραφούν 470.000.

Στην Ιταλία, μόνο μία στις δύο γυναίκες εργάζεται, έναντι 73% στη Γερμανία, 62% στη Γαλλία και 58% στην Ισπανία. (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)