ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Στ. Καλογερόπουλος: «Μονόδρομος η Συλλογική Σύμβαση με την Τράπεζα της Ελλάδος»

Στ. Καλογερόπουλος: «Μονόδρομος η Συλλογική Σύμβαση με την Τράπεζα της Ελλάδος»

Τη θέση του ως Γ’ Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και μέλους του Δ.Σ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής εξέφρασε ο κ. Στέλιος Καλογερόπουλος με αφορμή τον ντόρο που δημιουργήθηκε στον κλάδο ύστερα για την καταγγελία εκ μέρους του ΠΦΣ ως παρανόμων των ατομικών συμβάσεων που υπέγραψαν φαρμακοποιοί από ολόκληρη τη χώρα –με τους περισσότερους από αυτούς μέλη του ΦΣΑ- με το Ταμείο Περιθάλψεως Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος (Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.).

 

Σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Καλογερόπουλος υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει υπογραφή συλλογικής σύμβασης με την Τράπεζα της Ελλάδος και να σταματήσει η πρακτική της υπογραφής με το Ταμείο της Τράπεζας παράνομων ατομικών αλλά και συλλογικών συμβάσεων από Φαρμακευτικούς Συλλόγους. Αναφέρει συγκεκριμένα:

 

«Αποτελεί κατάκτηση του κλάδου και αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση  η σύναψη συλλογικών συμβάσεων με όλα τα ταμεία Είναι αδιανόητο σήμερα με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης του κοινού κάποιοι Σύλλογοι να “κωφεύουν”  και  να αδιαφορούν  δήθεν για την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

 

Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και η πρόσβαση του σε αυτό πρέπει να γίνεται χωρίς περιορισμούς απ’ όλα τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας  υγείας ,που είναι τα φαρμακεία μας.

Το φάρμακο έχει σταθερή λιανική τιμή σύμφωνα με τον νόμο, γιατί έτσι διασφαλίζεται η ισότιμη και εύκολη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο τους και στη θεραπεία τους.

Στη χώρα μας τα 11.000 φαρμακεία, που είναι άριστα κατανεμημένα ανά όλη την επικράτεια, μπορούν να διασφαλίσουν την εύκολη πρόσβαση στο φάρμακο, αλλά και τη σταθερή λιανική τιμή.

Συνεπώς η Συλλογική σύμβαση από τον ΠΦΣ είναι μονόδρομος για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Συχνά πυκνά, ακούμε και βλέπουμε ελάχιστα και μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού Ασφαλιστικά Ταμεία, να επιδιώκουν ατομικές συμβάσεις με τοκογλυφικούς όρους, λες και κάνουν χρηματική συναλλαγή, λες και η Δημόσια Υγεία είναι μόνο χρήμα, χωρίς ίχνος ντροπής, χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία.

Πρόσφατα και κάποιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έπεσε σε αυτό το ολίσθημα, ρίχνοντας νερό στο μύλο της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης  και φωνάζοντας όπως και οι στυγνοί χρηματιστές, ότι το φάρμακο είναι προϊόν χρηματικής συναλλαγής και όχι κοινωνικό αγαθό.

Συμπερασματικά, δεν μπορεί ένα φαρμακείο να είναι μέλος ενός ΝΠΔΔ και να κάνει ατομικές συμβάσεις, ώστε να μπορεί το Νομικό Πρόσωπο με την Νομική Υπηρεσία του, να αναλαμβάνει την όποια υποχρέωση και ευθύνη προκύπτει στα μέλη του.

Εμείς λοιπόν στο προεδρείο και στη πλειοψηφία της διοίκησης του ΠΦΣ βλέποντας αυτά τα λάθη εκ μέρους ολίγων συνδικαλιστών και θέλοντας να επαναφέρουμε το Νόμο, ζητάμε την κατάργηση των ατομικών και "παράνομων" συλλογικών συμβάσεων, με συλλογικές συμβάσεις, που θα  έχουν ως αποτέλεσμα να υπηρετούν τον πολίτη αυτής της χώρας και την Δημόσια Υγεία.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό με σταθερή λιανική τιμή, που ορίζεται με νόμο και δεν επιδέχεται χρηματιστηριακή συναλλαγή».