NEA

Στήριξη από Πολιτεία και Επιστήμονες στο έργο του ΕΟΔΥ

Στήριξη από Πολιτεία και Επιστήμονες στο έργο του ΕΟΔΥ

Από τον Γιώργο Σακκά

 

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αναφορά τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τα επιδημιολογικά στοιχεία που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσια Υγείας, στοχοποιώντας μάλιστα τον ίδιο τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα. Μάλιστα οι αναφορές αυτές έφτασαν να αναφέρουν ότι ακόμη και το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που λειτουργεί αυτή την κρίσιμη περίοδο ΕΟΔΥ.

 

Προσπαθώντας να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας αυτής, βλέπουμε ότι η αρχή για μια τέτοια εξέλιξη πρέπει να δόθηκε από τη «γκρίνια» κάποιων, ότι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που δίνονται στους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν ήταν τα σωστά, με αποτέλεσμα να μη γίνει και σωστή εκτίμηση της κατάστασης νωρίς.

 

Έφτασαν μάλιστα οι φήμες να αναφέρουν ότι ο ΕΟΔΥ «έκρυβε» ουσιαστικά στοιχεία, ενώ διατηρούσε και ένα δικό του μητρώο το οποίο και ήθελε να εκμεταλλευτεί με μία ιδιωτική εταιρεία ώστε να απομειώσει την αξία του Εθνικού Μητρώου Covid. Επίσης τόνιζαν ότι υπάρχει κόντρα του ΕΟΔΥ με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κλιμάκια της οποίας είναι υπεύθυνα για τεστ και συγκέντρωση στοιχείων από τις πύλες εισόδου της χώρας. 

 

Θα πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες προβληματισμός σχετικά με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έχει κατά καιρούς αναφερθεί, όμως κανείς από την πλευρά ειδικά των επιστημόνων δεν κατηγόρησε το οργανισμό για σημαντικά σφάλματα. Το αν υπήρξαν αστοχίες αποδίδονται στη δριμεία εξάπλωση του ιού και σημειώνουν ότι σχεδόν όλα τα κράτη ακόμη και με καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση αιφνιδιάστηκαν και επηρεάστηκαν πολύ πιο άσχημα απ’ ότι η Ελλάδα.  

 

Επίσης, το ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν και άλλα επιπλέον στοιχεία στην ημερήσια επιδημιολογική έκθεση, θεωρείται σίγουρο και κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν ελλείψεις. Όμως αυτό απέχει πολύ από το να κατηγορεί κανείς τον ΕΟΔΥ για απόκρυψη στοιχείων ή κακή επεξεργασία αυτών. 

 

Τα σενάρια αυτά είναι ιδιαίτερα ακραία και όλες οι «εμπλεκόμενες» πλευρές άμεσα διέψευσαν τις συγκεκριμένες αναφορές οι οποίες υιοθετήθηκαν σε σχετική αρθρογραφία την Κυριακή 29/11.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, συμμετέχοντας στην χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό σημείωσε ότι ήταν απαράδεκτα τα κακόβουλα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο. Το μόνο που πετυχαίνουν τέτοια δημοσιεύματα, είναι να απαξιώνουν την εργασία εκατοντάδων επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων του ΕΟΔΥ και άρα και της χώρας μας.

 

«Θα ήθελα να διευκρινίσω καταρχάς, ότι υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID, το οποίο από το Μάρτιο του 2020 λειτουργεί βάσει νόμου, που  περιγράφει και όλες τις λειτουργίες του. Και για να είμαστε λίγο πιο συγκεκριμένοι, καθημερινά τα δημόσια και τα ιδιωτικά Νοσοκομεία, τα δημόσια και τα ιδιωτικά εργαστήρια, ο ΕΟΔΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όλοι καταχωρούμε στο ένα και μοναδικό αυτό μητρώο COVID», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

  

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καθηγήτρια  Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Επιτροπή μας συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ, από τον οποίο και ενημερώνεται σε τακτική βάση κάθε εβδομάδα για τα επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμώντας διάφορους δείκτες και παραμέτρους και αναλύοντάς μας τη στάση της πανδημίας ανά περιοχή και ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με το μοναδικό Εθνικό Μητρώο COVID που έχουμε».

 

Την ίδια στιγμή ο επίκουρος καθηγητής και μέλος της επιτροπής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι: «η συλλογή, υποβολή και παρουσίαση στοιχείων σε καθημερινή βάση, αποτελεί μια τιτάνια επιστημονική προσπάθεια, η οποία είναι κομμάτι της αλυσίδας της ιατρικής φροντίδας στην οποία συμμετέχουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαστηριακοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι εκτελούν το καθήκον της δήλωσης στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πίεσης αυτού του δεύτερου κύματος, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας. Τα στοιχεία αυτά, όπως έχει ήδη ειπωθεί και έχει ξεκαθαριστεί, βρίσκονται στο ένα και μοναδικό Μητρώο Ασθενών COVID-19»

 

Στο ίδιο μοτίβο και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε ότι: «Όσα γράφτηκαν, όλοι εμείς στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας τα θεωρούμε παντελώς άδικα και παντελώς αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στη μεταξύ μας σχέση και επικοινωνία. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία   για την καθημερινή προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Υπάρχει το κοινό μας άγχος  για να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα»