NEA

Υγειονομικοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενισχύουν τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας

Υγειονομικοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενισχύουν τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Διπλασιασμό αποδοχών για τους εργαζόμενους στο Ε.Σ.Υ. που μεταβαίνουν στα Νοσοκομεία της Β. Ελλάδας που πιέζονται, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Τετάρτης, από το υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ αναφέρθηκε και στη στήριξη σε εθελοντική βάση από γιατρούς ιδιωτικών Νοσοκομείων.

Ειδικότερα, τα Νοσοκομεία Κατερίνης, Δράμας, Σερρών, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών και Φλώρινας είναι τα Νοσοκομεία της Β. Ελλάδας που πιέζονται περισσότερο από την πανδημία. Τα συγκεκριμένα 7 Νοσοκομεία, που υπάγονται στην 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια, έχουν ήδη ενισχυθεί με 167 ιατρούς, 265 νοσηλευτές και 110 άτομα λοιπό προσωπικό.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσής τους, μεταβαίνουν 8 γιατροί από το Ε.Σ.Υ., 5 Παθολόγοι, 2 Γενικοί Ιατροί και 1 Καρδιολόγος, που σήμερα υπηρετούν σε Νοσοκομεία της Αττικής και στο Κέντρο Υγείας Λυγουριού Αργολίδας.

Για τους 8 αυτούς γιατρούς και για όσους συναδέλφους τους από το Ε.Σ.Υ., γιατρούς και νοσηλευτές στις ειδικότητες που χρειάζονται οι κλινικές COVID, συνδράμουν στην προσπάθεια των Νοσοκομείων «πρώτης γραμμής» που έχουν ανάγκη στην παρούσα φάση, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, καταθέτει σήμερα (Πέμπτη) νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία προβλέπει διπλασιασμό των αποδοχών τους για το χρονικό διάστημα που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας επικοινώνησε με τις διοικήσεις ιδιωτικών Νοσοκομείων και ευχαρίστησε για τη διάθεση σε εθελοντική βάση 22 γιατρών από το δυναμικό τους, που θα συνδράμουν στην προσπάθεια των συναδέλφων τους στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. στη Β. Ελλάδα. Πιο αναλυτικά:

  • Ο ΌμιλοςHellenic Healthcare διαθέτει από τα νοσοκομεία «Υγεία», «Μητέρα», «Metropolitan» και «Metropolitan General», 9 παθολόγους, 2 πνευμονολόγους και 1 λοιμωξιολόγο.
  • Το «Ερρίκος Ντυνάν» διαθέτει 2 Αναισθησιολόγους, 3 Παθολόγους και 1 Πνευμονολόγο.
  • Το «Ιασώ» διαθέτει 3 Εντατικολόγους και 1 Αναισθησιολόγο.

Το υπουργείο Υγείας ευχαριστεί θερμά τον Όμιλο Hellenic Healthcare, το «Ερρίκος Ντυνάν» και το «Ιασώ» και προσωπικά κάθε έναν από τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. και των ιδιωτικών Νοσοκομείων, για την υπερπολύτιμη προσφορά αλληλεγγύης και αγάπης προς τους συμπολίτες μας.

«Σε αυτή την κρίσιμη καμπή της μάχης με τον κορωνοϊό, ας ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά τους», προέτρεψε ο κ. Κικίλιας.

 

Είναι άδικο τέτοιες ώρες το «διαίρει και βασίλευε»

Δίκαιη η οικονομική ανταμοιβή (ή και κίνητρο?) των υγειονομικών του Ε.Σ.Υ., που σπεύδουν να ενισχύσουν νοσοκομείων «πρώτης γραμμής» που πιέζονται ιδιαίτερα στην παρούσα φάση της πανδημίας, αλλά άδικη η διάκριση μεταξύ αυτών και όσων καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες εδώ και 10 περίπου μήνες, χωρίς άδειες, χωρίς ξεκούραση, καλύπτοντας κενά λόγω έλλειψης διορισμών, με τους ίδιους να αυτό-απομονώνονται από τις οικογένειές τους για να μη μεταδώσουν τον ιό ή ακόμα χειρότερα να έχουν ήδη κολλήσει δικούς τους ανθρώπους.

Άλλωστε, μόλις χτες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατηγορήθηκε για πρακτική «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των υγειονομικών από τους εργαζόμενους στην 1η & 2η Υγειονομική Περιφέρεια…

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στην 1η & 2η ΥΠΕ διαμαρτυρήθηκαν έντονα, με ανακοίνωσή τους, όταν πληροφορήθηκαν ότι «καταγράφονται εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας Covid-19 όπου κατά περίπτωση θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση».
«Είναι αδιανόητο, και χρονικά άκαιρο να διαχωρίζουμε, “διαίρει και βασίλευε” τους εργαζόμενους, όταν έχουν ανασταλεί οι κανονικές άδειες τους, ενώ καθημερινά έρχονται σε άμεση επαφή με συμπτωματικούς, ασυμπτωματικούς ασθενείς. Είναι γνωστό ότι στις μονάδες υγείας ελλοχεύει ο κίνδυνος να νοσήσουν όλοι όσοι εργάζονται, πολλοί συνάδελφοι έχουν μπει σε καραντίνα οι ίδιοι και οι οικογένειες τους, επομένως η χορήγηση του επιδόματος θα έπρεπε να γίνει ανεξαρτήτως ειδικότητας…».

«Πρόκειται για μία κίνηση παράλογη, άδικη, διχαστική και επικίνδυνη για τη συνοχή της Π.Φ.Υ. αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη φροντίδα των ασθενών συνεισφέρουν όλοι οι εργαζόμενοι της Π.Φ.Υ. και όχι μόνο όσοι έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην 1η & 2η ΥΠΕ.