NEA

3η Δεκεμβρίου: Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ!

3η Δεκεμβρίου: Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ!

«Η 3η του Δεκέμβρη είναι ημέρα αναφοράς στην αναπηρία. Θεσπίστηκε και τηρείται, παγκοσμίως, από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1992 και αυτή η δύσκολη βιωματική μη αναστρέψιμη κατάσταση που σημαδεύει πολλά άτομα, τα οδηγεί σε ένα Γολγοθά καθημερινού αγώνα επιβίωσης, κοινωνικοποίησης, επιβεβαίωσης και τα βρίσκει με τις οικογένειές τους μπροστά στις προκλήσεις της κρίσης να αγωνιούν και να αγωνίζονται για όλα τα κεκτημένα που τους στηρίζουν και τους δίνουν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια..».

 

Με τα λόγια αυτά, τα μέλη του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου προσπαθούν, με ηχηρό λόγο, να ευαισθητοποιήσουν όλους μας σχετικά με την αναπηρία (λιγότερο ή περισσότερο αντιληπτή), τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανάγκη αλληλεγγύης προς τα άτομα με αναπηρία και το δικαίωμά τους σε μία ζωή ΙΣΗ με όλων των άλλων πολιτών.

 

Αναπηρία

Μια λέξη που προκαλεί φόβο, τρόμο, απόγνωση..

Η αναπηρία που στιγματίζεται στο άκουσμά της λόγω έλλειψης παιδείας και ενημέρωσης. Λόγω της «ανάπηρης» αντιμετώπισης από το ίδιο το κράτος, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει η προσβασιμότητα ώστε τα άτομα με αναπηρία να ζουν μια φυσιολογική ζωή κυκλοφορώντας σε προσβάσιμη πόλη, σε προσβάσιμες υπηρεσίες, προσβάσιμα καταστήματα.
Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του «Κοινωνικού Αποκλεισμού» και αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία θα έπρεπε να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους. Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ!

«O δείκτης πολιτισμού μιας χώρας και ενός συστήματος φαίνεται εκτός των άλλων, από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα άτομα με αναπηρία».

Η αλληλεγγύη είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα στο χώρο της αναπηρίας, ειδικά αυτόν τον καιρό που αντιμετωπίζουμε την πανδημία και πρέπει χωρίς τον οποιοδήποτε δισταγμό και με την τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας, να την επιδείξουμε και πάλι σε όσους έχουν ανάγκη. Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη, ώστε να ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία και το Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου θα δίνει το παρών όποτε χρειαστεί και με αυτές τις συνθήκες με όποιο μέσο του επιτρέπεται.

Η αναπηρία δεν είναι πάντοτε εμφανής, ώστε να αναγνωριστεί από τους γύρω μας. Στην καθημερινότητα μας, συναντάμε ανθρώπους που, πολλές φορές, κρίνονται για την έλλειψη ενεργητικότητας, την έλλειψη προσοχής, τη διαταραχή ομιλίας, την επιτακτική ούρηση, την αστάθεια... Είναι η αναπηρία που προκαλείται στις περισσότερες περιπτώσεις από τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Εμείς οι πάσχοντες με Πολλαπλή Σκλήρυνση, θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη Ζωή που μας αξίζει!