ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΟΣΦΕ: Ακατανόητη η λειτουργία των φαρμακαποθηκών τις Κυριακές εάν δεν συνδεθεί ευθέως με την περίοδο διανομής των εμβολίων COVID

ΟΣΦΕ: Ακατανόητη η λειτουργία των φαρμακαποθηκών τις Κυριακές εάν δεν συνδεθεί ευθέως με την περίοδο διανομής των εμβολίων COVID

Ακατανόητη θεωρείται στο χώρο των συνεταιρισμών των φαρμακοποιών η προτεινόμενη από την κυβέρνηση με το Σχέδιο Νόμου που αφορά κατεπείγουσες διατάξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας δυνατότητα να είναι ανοικτές την Κυριακή οι φαρμακαποθήκες εφόσον  αυτό δεν συνδέεται ευθέως με τη διαδικασία αποθήκευσης και διανομής των εμβολίων COVID 19. 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Αυτή τη γενικότερη δυσαρέσκεια εκφράζει η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια –με κοινοποίηση προς τους κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών και Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η ΟΣΦΕ αναφερόμενη στο άρθρο 72 του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» με το οποίο προστίθενται στις εξαιρούμενες της Κυριακάτικης αργίας επιχειρήσεις και οι φαρμακαποθήκες, δηλώνει αιφνιδιασμένη μη βρίσκοντας κανέναν προφανή λόγο γι΄ αυτό και ζητά την απόσυρση της εν λόγω εξαίρεσης.

Συγκεκριμένα η ΟΣΦΕ αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

 

Εμείς η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, που εκπροσωπούμε 25 συνεταιρισμούς φαρμακοποιών ανά την επικράτεια με περισσότερος από 5000 φαρμακοποιούς μέλη, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να δηλώσουμε τόσο την έκπληξη όσο και τη δυσαρέσκειά μας για το άρθρο 72 του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στις 17 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο προστίθενται στις εξαιρούμενες της Κυριακάτικης αργίας επιχειρήσεις και οι φαρμακαποθήκες.

 

Δηλώνουμε αιφνιδιασμένοι καθώς δε γνωρίζουμε να προηγήθηκε καμία διαβούλευση με κανένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη, αναφορικά με την εν λόγω διάταξη, η οποία με τη σειρά της δύναται να φέρει αναστάτωση τόσο στη λειτουργία των φαρμακαποθηκών όσο και στις σχέσεις τους με τους εργαζόμενους τους. Δεδομένου ότι τα φαρμακεία δε λειτουργούν τις Κυριακές παρά μόνο τα εφημερεύοντα δε συντρέχει κανένας προφανής λόγος για την προσθήκη των φαρμακαποθηκών στις εξαιρούμενες επιχειρήσεις.

 

Καταλήγοντας θα θέλαμε να ζητήσουμε την απόσυρση της εν λόγω εξαίρεσης και παράλληλα να συμμετέχουμε στο μέλλον στις απαραίτητες διαβουλεύσεις των ενδιαφερομένων μερών κατά την προετοιμασία νομικών αλλαγών που μας αφορούν.

 

Υ.Γ. Μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να είναι αποδεκτή μόνον στην περίπτωση ανάγκης διακίνησης των εμβολίων ενάντια στην νόσο COVID-19, αποκλειστικά για τα εν λόγω εμβόλια, από τις φαρμακαποθήκες που έχουν επωμιστεί αυτό το ρόλο και για το χρονικό διάστημα της πανδημίας.

 

Η ΟΣΦΕ ουσιαστικά με την ανακοίνωσή της αυτή εκφράζει ένα μέρος των όσων ακούγονται για τη νομοθετική αυτή παρέμβαση καθώς σύμφωνα με την εικόνα που απέκτησε το DailyPharmaNews μιλώντας με παράγοντες του χώρου φαίνεται πως υπάρχει μία διάχυτη εντύπωση ότι η ρύθμιση, εφόσον δεν υπάρξει σύνδεσή της με τη συγκεκριμένη περίοδο των εμβολιασμών COVID 19 και τις συγκεκριμένες φαρμακαποθήκες που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία είναι πολύ πιθανό να εξυπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες.

Μάλιστα τονίζεται η ανάγκη και οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό, κάτι που προφανώς έφτασε στα αυτιά των διοικούντων της Ομοσπονδίας που στην επιστολή της κάνει την παρατήρηση ότι «δεδομένου ότι τα φαρμακεία δε λειτουργούν τις Κυριακές παρά μόνο τα εφημερεύοντα δε συντρέχει κανένας προφανής λόγος για την προσθήκη των φαρμακαποθηκών στις εξαιρούμενες επιχειρήσεις».

Το γεγονός είναι ότι η έλλειψη ενημέρωσης, διαλόγου, συνεννόησης της κυβέρνησης με τους θεσμικούς φορείς τροφοδοτεί τέτοια σενάρια δημιουργώντας καχυποψία και ανασφάλεια σε μία περίοδο που αυτό δεν ωφελεί καθόλου. Η εντύπωση που δημιουργείται στον κόσμο από συνεχή δημοσιεύματα ότι η COVID 19 έχει γίνει το άλλοθι για παράξενες μεθοδεύσεις και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, όταν μάλιστα αυτά έχουν να κάνουν με το χώρο της υγείας λειτουργεί πολύ αρνητικά στους πολίτες που δυσκολεύονται έτσι να δείξουν εμπιστοσύνη και να προβούν –αυτονόητα- σε εκείνα που η υπεύθυνη πολιτεία προβάλλει ότι γίνονται για το καλό τους.  

Έτσι λοιπόν μένουν αναπάντητες οι διάφορες απόψεις που ακούγονται, όπως για παράδειγμα το ότι κάποια συμφέροντα υπαγορεύουν τέτοιες επιλογές καθώς το κόστος λειτουργίας μίας φαρμακαποθήκης και τις Κυριακές είναι αρκετά μεγάλο και εφόσον δεν λειτουργούν τα φαρμακεία μοιάζει τουλάχιστον απαγορευτικό για την πλειοψηφία των παικτών της συγκεκριμένης αγοράς.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις φαρμακευτικοί συνεταιρισμοί που θα συμμετέχουν στη διαδικασία φύλαξης και διανομής των εμβολίων σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης (ΣΥΦΑΚ) σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου δήλωσε διά του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του κ. Απόστολου Γενετζάκη και του Γενικού Διευθυντή του κ. Δημήτρη Αλιμπέρτη ότι είναι έτοιμος να υποδεχτεί τα εμβόλια και τόνισε το ότι «το Υπουργείο Υγείας αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στο Συνεταιρισμό, επιλέγοντάς τον να φυλάξει αλλά και να διανέμει τα εμβόλια «ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Κρήτης».

Μάλιστα οι ομιλητές τόνισαν ως χαρακτηριστικό της δυναμικής του ΣΥΦΑΚ το γεγονός πως, αν του ζητηθεί η συμβολή του και σε άλλες περιοχές της χώρας στις οποίες δραστηριοποιείται, όπως τα Δωδεκάνησα και η Αθήνα, είναι πρόθυμος να το κάνει.

Το στοίχημα για τη διοίκηση του ΣΥΦΑΚ είναι να γίνουν όλα στην εντέλεια ώστε να μην υπάρξουν απώλειες εμβολίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη, καθώς οι εμβολιασμοί στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνονται με προγραμματισμό. Τα εμβόλια που θα έρθουν, σε πρώτη φάση, θα είναι λίγα και πρέπει να υπάρξει συντονισμός, προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες».