NEA

Μονσέφ Σλάουι: Πιθανόν τον Απρίλιο η έγκριση για επείγουσα χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στις ΗΠΑ

Μονσέφ Σλάουι: Πιθανόν τον Απρίλιο η έγκριση για επείγουσα χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στις ΗΠΑ

Το εμβόλιο κατά της Covid-19, που ανέπτυξε η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα εγκριθεί πιθανόν για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, τρεις και πλέον μήνες μετά το πράσινο φως της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής σήμερα, δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος για το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA), που ενέκρινε τη χρήση του στη Βρετανία, είναι ένας «πολύ ικανός ρυθμιστικός φορέας, που βασίζεται στην επιστήμη και δεν εγείρω κανένα ζήτημα σχετικά με την απόφασή της», είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Όμως, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι διαφορετικό στις ΗΠΑ, συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως οι κλινικές δοκιμές και οι αξιολογήσεις δεν επιτρέπουν μια έγκριση πριν από τις «αρχές Απριλίου».

Ο Μονσέφ Σλάουι υπογράμμισε ιδίως την ανάγκη να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους. Εξάλλου, ο Σλάουι είπε πως ελπίζει πως ένα εμβόλιο που θα αναπτύξει ο αμερικανικός κολοσσός Johnson & Johnson θα εγκριθεί τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ.