ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μήνυμα ΣΥΦΑΚ με πολλούς αποδέκτες: Δική μας υπόθεση η διανομή φαρμάκων και κανενός άλλου

Μήνυμα ΣΥΦΑΚ με πολλούς αποδέκτες: Δική μας υπόθεση η διανομή φαρμάκων και κανενός άλλου

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ένα σχεδόν μήνα μετά το εξώδικο της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος σε ΕΟΠΥΥ και γνωστή εταιρεία ταχυμεταφορών με αφορμή την παρουσίαση προγράμματος για την κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων απευθείας στους ασθενείς από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σε υλοποίηση σχετικής συνεργασίας των δύο πλευρών, ΕΟΠΥΥ και εταιρείας ταχυμεταφορών (δες εδώ και εδώ και εδώ), ο   Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης (ΣΥΦΑΚ) κ. Δημήτρης Αλιμπέρτης μιλώντας στο DailyPharmaNews για τη συμμετοχή του Συνεταιρισμού στη φύλαξη και διανομή των εμβολίων της Pfizer κατά της SARS CoV 2 στην Κρήτη στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ό,τι έχει να κάνει με την αποθήκευση και τη διανομή φαρμακευτικού προϊόντος. Εμείς δεν θα μπούμε σε μία διαδικασία να αντιδικήσουμε με την κυβέρνηση για τις όποιες επιλογές της, στην ουσία όμως τους υποδεικνύουμε και τους λέμε ότι η δουλειά της φαρμακαποθήκης δεν είναι μόνο να φυλάσσει τα φάρμακα, είναι και να τα διανέμει. Δική μας δουλειά είναι η διανομή. Δεν είναι κανενός άλλου. Δεν μπορούμε να δεχθούμε στα πόδια μας ούτε εταιρείες courier ούτε κανέναν άλλο. Είμαστε υπεύθυνοι για να κάνουμε αυτή τη διαδικασία και το δείχνουμε έμπρακτα». 

Ήδη οι πρώτες παραδόσεις των δόσεων που έχουν παραληφθεί από τον ΣΥΦΑΚ -οι οποίες συνολικά ξεπερνούν τις 10.000 και αφορούν την κάλυψη των υγειονομικών- έγιναν την Κυριακή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Νοσοκομείο Χανίων με τις επόμενες παραδόσεις να έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου.

«Τις δόσεις τις παραδίδουμε τμηματικά γιατί το εμβόλιο έχει πέντε μέρες ζωής. Δεν μπορείς να δώσεις σ’ ένα νοσοκομείο όλη την ποσότητα που του αντιστοιχεί και να του λήξουν. Τα εμβόλια πρέπει να διανέμονται σ’ ένα ρυθμό ανάλογα με το ποια εμβολιαστική δυνατότητα υπάρχει σε κάθε περίπτωση» εξηγεί ο κ. Αλιμπέρτης.

Αυτή τη φορά η παράδοση θα γίνει σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, δηλαδή και  στο Βενιζέλειο Ηρακλείου όπως και στα Νοσοκομεία Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου.

Όλα γίνονται ύστερα από σχετική ειδοποίηση που αφορά το πότε θα παραληφθούν οι δόσεις του εμβολίου και στη συνέχεια για που πότε θα διατεθούν και που. Η διαδικασία σύμφωνα με τον κ. Αλιμπέρτη έχει ως εξής: «Εμείς παραλαμβάνουμε σύμφωνα με τις παραγγελίες που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας στην Pfizer και μετά παραδίδουμε σύμφωνα με τις παραγγελίες που μας δίνει το υπουργείο για λογαριασμό του κάθε εμβολιαστικού κέντρου. Σε πρώτη φάση εμβολιαστικά κέντρα είναι μόνο τα νοσοκομεία».

Σε ο,τι αφορά την πρωτοβουλία του ΣΥΦΑΚ να ζητήσει όχι μόνο την αποθήκευση αλλά και τη διανομή των εμβολίων ο Γενικός Διευθυντής του ανέφερε: "Είχαμε τα κότσια να αναλάβουμε τη διανομή. Άλλοι ίσως δεν είχαν τα κότσια να το κάνουν ή δεν ήθελαν".

Σημαντικό για τον κ. Αλιμπέρτη είναι επίσης ότι "είμαστε οι μοναδικοί που το κάναμε δωρεάν". Και τη φύλαξη και τη διανομή την κάνουμε δωρεάν. Και διευκρινίζει πάνω σε αυτό ότι από τις πληροφορίες που έχει «όλοι έχουν ζητήσει ενίσχυση προσωπικού. Εμείς δεν ζητήσαμε τίποτα. Εμείς είπαμε ότι όλο αυτό θα το κάνουμε δωρεάν προσφέροντας στην κοινωνία της Κρήτης γιατί θέλουμε να βγούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα από αυτήν την άσχημη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Θεωρούμε ότι εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι να κάνουμε αυτήν τη διαδικασία καθώς στην άδειά μας είναι η φύλαξη και διανομή φαρμάκων. Θεωρούμε λοιπόν ότι είμαστε οι αρμόδιοι να φέρουμε σε πέρας αυτή τη διαδικασία και γι’ αυτό την αναλάβαμε. Θεωρούμε ότι μπορούμε να το φέρουμε όλο αυτό σε πέρας πολύ άνετα».

Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΦΑΚ διαθέτει πάνω από 20 ψυχώμενα αυτοκίνητα που διασφαλίζουν τη μεταφορά φαρμάκων σε θερμοκρασίες 15-25 βαθμούς Κελσίου.  Ορισμένα μάλιστα από αυτά επιτυγχάνουν τη μεταφορά φαρμάκων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (2-8 βαθμούς Κελσίου), γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη μεταφορά του συγκεκριμένου εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί συνθήκες φύλαξης σε ειδικά ψυγεία βαθιάς κατάψυξης σε θερμοκρασία -70 έως -80 βαθμούς Κελσίου ενώ όταν βγει από αυτά τα ψυγεία μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και πέντε ημέρες στους 2-8 βαθμούς Κελσίου, έναν τύπο ψύξης που διατίθεται συνήθως σε νοσοκομεία. Από τη στιγμή ωστόσο που θα βγει από την κατάψυξη χρειάζεται κάποιον χρόνο για να φτάσει στους -8 βαθμούς, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη διαχείρισή του κατά τη μεταφορά του εκεί που θα γίνουν οι εμβολιασμοί.

Για τον κ. Αλιμπέρτη είναι πολύ σημαντική αυτή η συμμετοχή του ΣΥΦΑΚ σ’ ένα εγχείρημα πολύ υψηλών προδιαγραφών. «Το κράτος έχει βάλει συγκεκριμένες διαδικασίες, έχει ελέγξει όλες τις προδιαγραφές μας και όλα γίνονται σύμφωνα με τις υποδείξεις αυτού που παρασκεύασε το εμβόλιο και του υπουργείου Υγείας. Έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας με την ΕΜΑΚ, την Αστυνομία και τον Στρατό». Και συνεχίζει: «Καταρχήν είναι σημαντικό που μας επέλεξε το υπουργείο και μας επέλεξε γιατί πληρούμε όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Αυτό είναι κάτι σημαντικό και μία αναγνώριση ότι ο ΣΥΦΑΚ είναι πράγματι μία φαρμακαποθήκη που πληροί τις προδιαγραφές που ήθελαν για όλη αυτή τη διαδικασία. Εμείς από την πλευρά μας το αποδεχτήκαμε και τους είπαμε ότι όχι μόνο θα αναλάβουμε τη φύλαξη αλλά θεωρούμε πως από τη στιγμή που έχουν απευθυνθεί σε εμάς είναι υποχρέωσή μας να αναλάβουμε και τη διανομή. Το κάνουμε αυτό γιατί θέλουμε να πάνε όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με την ασφάλεια που πρέπει να πάνε».