NEA

Ν. Θωμαΐδης: Περίπου 500.000 Αθηναίοι έφυγαν για τις γιορτές

Ν. Θωμαΐδης: Περίπου 500.000 Αθηναίοι έφυγαν για τις γιορτές

Τι προκύπτει από την ανάλυση των αστικών αποβλήτων, τι προβλέπεται για τις επόμενες μέρες, πόσο αυξήθηκε η χρήση «ουσιών» στην πρωτεύουσα.

 

Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου

Aύξηση 20%  στη χρήση κοκαΐνης στην Αττική,  παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο στο δεύτερο λοκ ντάουν, σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο που έγινε το πρώτο lockdown, δηλώνει στο DailyPharmaNews  ο  επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης. Σημαντική αύξηση σύμφωνα με τον καθηγητή, παρατηρήθηκε και στην κατανάλωση ορισμένων αγχολυτικών, ενώ η χρήση αντικαταθλιπτικών φάνηκε ότι ήταν στα ίδια επίπεδα με το Μάρτιο. Τα  συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα, για το μοτίβο κατανάλωσης διαφόρων  φαρμακευτικών  νόμιμων και παράνομων ψυχοδραστικών ουσιών, μέσω της ανάλυσης των αστικών αποβλήτων, από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, που  εκπονεί η ομάδα του από το 2010. Όσον αφορά τις επιδημιολογικές προβλέψεις, από τη μελέτη των λυμάτων για την πορεία της πανδημίας ο κ. Θωμαίδης εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την επόμενη εβδομάδα, γιατί ακόμη δεν έχει επιστρέψει όλος ο κόσμος «στη βάση του».

Ένα 12% των κατοίκων του Λεκανοπεδίου έφυγε για τις γιορτές

 Όπως εξηγεί ο καθηγητής, η έξοδος των  Αθηναίων τις ημέρες των γιορτών επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τη διακριτή αύξηση στις μετακινήσεις σε εξοχικά εκτός δικτύου ΕΥΔΑΠ, αλλά και εκτός Αττικής, αλλά και από τα λύματα. «Παρατηρήθηκε μείωση των χρηστών του δικτύου της ΕΥΔΑΠ. Περίπου μισό εκατομμύριο Αθηναίοι, ένα 12% των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, έφυγε για τις γιορτές. Από έναν μέσο πληθυσμό 3,7 εκατομμυρίων ο οποίος έκανε χρήση του δικτύου τον Δεκέμβριο, φτάσαμε κατά το εορταστικό δεκαήμερο σε έναν πληθυσμό 3,2 εκατομμυρίων». Όπως επισημαίνει η ερχόμενη εβδομάδα που είναι κανονικά εργάσιμη όλες τις μέρες θα δείξει πώς πάει η διασπορά του κορωνοϊού  και  η ομάδα του θα είναι σε θέση να κάνει προβολή για το επόμενο δεκαήμερο. Ωστόσο θεωρεί ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα αναμένεται να σημειωθεί μικρή αύξηση από τις 11 του μήνα. «Αυτό το οποίο παρατηρήσαμε το τελευταίο 15ήμερο ήταν κάποια επεισόδια αύξησης του ιικού φορτίου σε τρεις συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή 26, 27 Δεκεμβρίου, 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου, και την ημέρα των Φώτων.  Κάτι που προφανώς οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι, σε πάρτυ  και  συναθροίσεις. Το υπόλοιπο διάστημα από 21 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου φαίνεται μία μικρή αύξηση του ιικού ορτίου σε εβδομαδιαία βάση». Όπως επανειλημμένα έχει εξηγήσει ο κ. Θωμαίδης η  αύξηση που παρατηρεί ο ίδιος και η ομάδα του πχ τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, αποτυπώνεται σε κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία 7-10 ημέρες αργότερα.