ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απ. Βαλτάς: Οι φαρμακοποιοί θέλουμε να εμβολιαστούμε για να δώσουμε το παράδειγμα

Απ. Βαλτάς: Οι φαρμακοποιοί θέλουμε να εμβολιαστούμε για να δώσουμε το παράδειγμα

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητα των φαρμακοποιών ως επαγγελματιών υγείας να συμβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επιχείρηση «Ελευθερία» που δίνει το κράτος απέναντι στον SARS CoV 2 προωθώντας τους αντι-COVID 19 εμβολιασμούς πέρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο SPECIAL Report του ΑΝΤ1. 

Μπαίνοντας ο ίδιος μπροστά ως πρόεδρος του ΠΦΣ ο κ. Βαλτάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όχι μόνο θα το κάνω το εμβόλιο… Εμείς έχουμε ζητήσει εγγράφως εδώ και δύο εβδομάδες από τον Υπουργό Υγείας να μας βάλει στην πρώτη κατηγορία των υγειονομικών που πρέπει απαραιτήτως να εμβολιαστούν και όχι για το λόγο ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης –και έχουμε χάσει συναδέλφους, ενεργούς συναδέλφους και έχουν νοσήσει εκατοντάδες συνάδελφοι – αλλά για το παράδειγμα που θα δώσουμε σε αυτόν τον κόσμο που δυστυχώς αμφισβητεί».

Απέναντι σε αυτή τη λογική της αμφισβήτησης στάθηκε και ο φαρμακοποιός κ. Γιάννης Δαγρές, Β’ Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής σημειώνοντας ωστόσο ότι ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να απαντά σε όλες τις ερωτήσεις που τυχόν έχει ένας πολίτης σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ακόμη κι εκείνες που μοιάζουν υπερβολικές ή παράλογες. 

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου για το τι θα απαντούσε σε κάποιον που θα ρώταγε «εάν υπάρχει περίπτωση με το εμβόλιό μου να μου… φυτέψουν τσιπάκι» και για το εάν μία τέτοια ερώτηση για εκείνον θα είχε αξία να απαντηθεί ο κ. Δαγρές χαμογελώντας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όλες οι ερωτήσεις θα πρέπει να απαντηθούν γιατί στο μυαλό αυτού που τις λέει, όπως και να μας φαίνονται, έχουν σημασία. Υπάρχει – για να πω τη δική μου γνώμη- μεγάλο πρόβλημα εμπιστοσύνης του κόσμου με το σύστημα συνολικά και αυτό, μαζί με την άγνοια, γεννά διάφορες θεωρίες. Εδώ τα πράγματα είναι απλά, μετρημένα. Και εγώ καθημερινός άνθρωπος είμαι και έχω παιδιά και νοιάζομαι. Δεν ξέρω εάν μου έχουν στήσει μία μεγάλη σπέκουλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε “συμπαιγνία με… μυστικές αδελφότητες” και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν έχει γίνει ποτέ, δεν το έχω συναντήσει. Εγώ γνωρίζω πως ό,τι λένε αυτοί οι άνθρωποι είναι ελεγμένο από ανθρώπους σαν κι εμένα και καλύτερους επιστήμονες από εκατό πλευρές, είναι σίγουρο, είναι βεβαιωμένο και δουλεύει».

Υπενθυμίζεται ότι με βάσει το σχεδιασμό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19 αυτή τη στιγμή προχωρά σε πρώτη φάση με το υγειονομικό προσωπικό των Δημόσιων Δομών Υγείας της χώρας και όταν αυτός ολοκληρωθεί, σειρά θα έχουν οι επιστήμονες υγειονομικοί των Ιδιωτικών Δομών Υγείας.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ζητήσει από τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων όλης της χώρας να ενημερώσουν τα μέλη των Συλλόγων τους «για την αναγκαιότητα της Δήλωσης Πρόθεσης Εμβολιασμού, προκειμένου να καταρτίσετε πίνακες με τα απαραίτητα στοιχεία. Οι πίνακες θα είναι στη διάθεση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου όταν αυτά τα στοιχεία ζητηθούν προκειμένου να καταγραφούν οι απαραίτητες δόσεις και να προχωρήσει η εμβολιαστική διαδικασία».

Μάλιστα προς τούτο έχει στείλει «τη φόρμα Δήλωσης Πρόθεσης Εμβολιασμού, η οποία αφού εκτυπωθεί και συμπληρωθεί από τα μέλη σας πρέπει να επιστραφεί στους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 11/01/2021. Εκείνοι με τη σειρά τους θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός αρχείου  σε μορφή excel βάσει των δηλώσεων αυτών το οποίο και θα πρέπει να το αποστείλουν στον ΠΦΣ έως την Παρασκευή 15 /01, σε κλειδωμένο αρχείο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Το έργο των φαρμακοποιών το επόμενο διάστημα στο κομμάτι της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τον αντι COVID εμβολιασμό θα αυξηθεί. Να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα, emvolio.gov.gr, καθώς και όλα τα φυσικά σημεία για να αρχίσουν τα ραντεβού για άτομα άνω των 85 και μόνο, με βάση την προτεραιοποίηση που έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε συνέντευξη στον Ant1 το πρωί της Παρασκευής 8/1.