NEA

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Φόβοι για επιδημική έξαρση στην Αττική 

Πολύ κακοί οι ισχυροί δείκτες της επιδημίας

 

Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου

Κρας τεστ για το περαιτέρω άνοιγμα του lockdown αποτελεί η  επαναλειτουργία από σήμερα δημοτικών, νηπιαγωγείων και ολοήμερων σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αναμένεται να προκαλέσει την κινητικότητα ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς θα επηρεάσει λελογισμένα την διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα,  υπό την προϋπόθεση να εφαρμόζονται σωστά τα μέτρα ατομικής προστασίας. Ήδη πάντως οι πολλές βόλτες βοηθούντος και του καιρού, και οι επισκέψεις σε σπίτια την περίοδο των εορτών, έχουν τριπλασιάσει το ιικό φορτίο στην Αττική, τα λύματα δείχνουν 55% αύξηση των ασυμπτωματικών,  ενώ φαίνεται να έχει σημειωθεί  οικογενειακή διασπορά του ιού, με την επιδημία να επεκτείνεται στο ηλικιακό γκρουπ 25-35.  Όπως αναφέρει στο DailyPharmaNews  ο  πνευμονολόγος- επιμελητής Α' Γιώργος Χειλάς, ήδη στο «Σωτηρία» που είναι η ναυαρχίδα των νοσοκομείων αναφοράς, αυξάνονται γοργά οι εισαγωγές ολόκληρων οικογενειών από τις 7 Ιανουαρίου, δηλαδή 15 μέρες ακριβώς από τα Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν. Και από την ίδια μέρα, λέει ο γνωστός πνευμονολόγος, διαφαίνεται  μία αύξηση των εισαγωγών η οποία οφείλεται στη χαλάρωση των διακοπών. «Εκτιμώ ότι τις επόμενες 15 μέρες οι ημερήσιες διαγνώσεις θα κυμανθούν πάνω  από 1000 και θεωρώ ότι δεν περιμένουμε τρίτο κύμα, γιατί απλά δεν έχουμε βγει ποτέ από το πρώτο, λόγω κακής εφαρμογής των μέτρων. Θα πρέπει για τρεις εβδομάδες να φοράμε μάσκα ακόμα και στον ύπνο μας, που λέει ο λόγος, προκειμένου να μειώσουμε την επίπτωση της νόσου. Περιμένοντας και το επιδημιολογικό αποτύπωμα της Πρωτοχρονιάς, υπενθυμίζω μονότονα πλέον  ότι το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται καιρό τώρα πάνω από τα όρια του. Έχοντας το απόλυτο όπλο του εμβολίου στα χέρια μας, θα πρότεινα να εφαρμόσουμε ως υπεύθυνοι πολίτες από μόνοι μας για 2-3 εβδομάδες τα μέτρα περιορισμού της ανθρώπινης δραστηριότητας».

Είμαστε σε ναρκοπέδιο

Για αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα και μετά μίλησε χθες και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας, Νίκος Σύψας, ο οποίος σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ εξέπεμψε σήμα κινδύνου,  λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είμαστε σε ένα ναρκοπέδιο. Και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει νάρκη, δηλαδή να έχουμε επιδημική έκρηξη, που αν αυτή συμβεί στην Αττική με καλυμμένο ήδη το  60% των κλινών ΜΕΘ, τότε το μόνο που μπορεί να περιγράψει την εικόνα είναι σοκ και δέος». Ο κ. Σύψας είπε ακόμη ότι  λόγω της κοσμοπλημμύρας των  ημερών παρατείνεται η επιφυλακή και ενδεχόμενα το  lockdown για δύο εβδομάδες, ενώ επισήμανε ότι οι ισχυροί δείκτες της επιδημίας, που είναι οι  διασωληνώσεις, οι άνθρωποι στις μονάδες, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι ηλικιακές ομάδες που κάνουν ενδοοικογενειακή διασπορά, είναι πολύ κακοί αυτή τη στιγμή.

Δίλλημα:  λιανεμπόριο ή σχολεία

Όσον αφορά το δίλλημα λιανεμπόριο ή σχολεία, που η επιτροπή των ειδικών κλήθηκε να αντιμετωπίσει, όπως δήλωσε στο Open ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «ή το ένα θα γινόταν ή το άλλο. Η πλειοψηφία απάντησε το σχολείο, η μειοψηφία το λιανεμπόριο. Τα διλήμματα αυτά, που είναι σκληρά και δύσκολα τα θέτει η άνιση μάχη που δίνουμε με τον ιό». Ωστόσο σε ανάρτηση του στο  Τwitter ο κ. Εξαδάκτυλος έγραψε: «Μεταξύ του πατέρα που ζητά να ανοίξει το μαγαζί του και του παιδιού που θέλει να πάει στους συμμαθητές και τη δασκάλα του, νομίζω προηγείται ο πατέρας. Καλύτερα να έρθει εισόδημα στο σπίτι και να συνεχιστεί η τηλεεκπαίδευση». Άγνωστο παραμένει ακόμη πότε θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων, αφού οι αποφάσεις παίρνονται βδομάδα βδομάδα και μετά από ενδελεχή ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων από την αρμόδια επιτροπή. Η εβδομάδα που σήμερα ξεκινά πάντως, θα αποτελέσει βαρόμετρο,  για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, καθώς και για το πότε θα ξαναχτυπήσει το κουδούνι για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το θέμα απασχολεί εντόνως τα μέλη της επιτροπής, και ήδη συζητηθεί  να υπάρξει ξεχωριστή απόφαση για πιο άμεση επιστροφή των μαθητών που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές.

Εκρηκτικό μίγμα  κορωνοϊός, κρύο και εποχικές  λοιμώξεις  

Ο νέος υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, σε δηλώσεις του στο Mega έχει αναφέρει ότι το παράδειγμα της Σουηδίας, που  δεν έκλεισε ποτέ τα σχολεία της, αποδεικνύει ότι είναι ασφαλές το άνοιγμα τους για τα παιδιά. Σε κάθε περίπτωση όλα  θα κριθούν στις επιδημιολογικές καμπύλες. Και το αν θα διατηρηθεί το μερικό άνοιγμα των σχολείων,  αλλά και το μερικό lockdown. Γιατί με τόση κοσμοσυρροή σε εκκλησίες και παραλίες, (για τη δεύτερη έκανε σχόλιο ακόμη και το Reuters),  αλλά και συγκεντρώσεις με πολλά περισσότερα από 9 άτομα στις γιορτές, λίγο δύσκολο να κινηθούν πτωτικά. Και το ερώτημα είναι πόσο ανοδικά θα κινηθούν αυτές οι καμπύλες, καθότι εντός των ημερών αναμένεται και πτώση της θερμοκρασίας. Που  σημαίνει κλειστοί χώροι, λιγότερος αερισμός , και ότι χρειάζεται για να κάνει ο κορωνοϊός ανενόχλητος της διασπορά του, ενδεχομένως παρέα και με τις λοιμώξεις της εποχής, που οσονούπω καταφθάνουν. Μίγμα σίγουρα εκρηκτικό και μάλιστα με ένα πολύ κουρασμένο ΕΣΥ, όπου ήδη  6 στα δέκα κρεβάτια  ΜΕΘ είναι κατειλημμένα. Δεν ξέρω αν οι αρμόδιοι ποντάρουν στην πτώση της θερμοκρασίας και για αυτό δεν προχωρούν ήδη σε πιο αυστηρά μέτρα, αλλά αν πέσουν έξω οι μετεωρολογικές προβλέψεις και ο καλός καιρός συνεχιστεί, ένα lockdown τύπου Μαρτίου, φαντάζει μονόδρομος. Η αλέγρα ατομική ευθύνη του Έλληνα άλλωστε ενίοτε ξορκίζει το κακό με κορωνοπάρτι,  παράνομα μπαρ, που λειτουργούν πίσω από ντελιβεράδικα στα οποία εισέρχεσαι με συνθηματικό, και άλλα κοσμικά των καιρών. Όπως άδει και ο Σαββόπουλος  «η συγκέντρωση ανάβει κι όλα είναι συνειδητά».