ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ραντεβού στον... αέρα για τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν

Ραντεβού στον... αέρα για τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό κατά της COVID 19 των ατόμων που είναι κατάκοιτα ή αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα τα οποία δεν τους επιτρέπουν να μετακινηθούν;

Αυτό το ερώτημα έθεσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στην ΕΡΤ1 για το πως πάνε τα πράγματα στα φαρμακεία σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των πολιτών ηλικίας άνω των 85 ετών που από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν.

Θα πρέπει το κράτος να αποφασίσει τι θα γίνει με αυτές τις περιπτώσεις τόνισε ο κ. Βαλτάς. «Εμείς τους κλείσαμε το ραντεβού, αυτοί οι άνθρωποι όμως δεν μπορούν να μετακινηθούν. Θα πρέπει να ενημερώσουν το εμβολιαστικό κέντρο ότι “δεν μπορώ να μετακινηθώ άρα θα πρέπει να έρθει κινητή μονάδα” και τι θα γίνει με το ραντεβού το οποίο κλείστηκε σε αυτούς;».

Αυτή τη στιγμή η σύσταση που κάνει η διοίκηση του ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς είναι να μην κλείνονται για τέτοιες περιπτώσεις ραντεβού μέχρι να βρεθεί μία λύση από πλευράς Υπουργείου Υγείας για το πως θα αντιμετωπιστούν καθώς σε πολύ μεγάλες ηλικίες είναι λογικό να υπάρχουν πολλά άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα. 

«Είναι το μόνιμο ερώτημα όλων των συναδέλφων της Ελλάδας διότι οι άνω των 85, ένας μεγάλος αριθμός τους δεν μπορούν να μετακινηθούν» σημείωσε ο κ. Βαλτάς αναμένοντας από την πολιτεία να αποφασίσει τι θα κάνει γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Πρόκειται για κάτι απόλυτα λογικό. Ένας άνθρωπος 90 και 100 χρονών πόσο εύκολο είναι να μετακινηθεί, πόσο μάλλον εάν έχει και συνοδά νοσήματα;

Και δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά στην επαρχία, κλείνονται ραντεβού γι΄ αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων σε εμβολιαστικά κέντρα που μπορεί να απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα από το σπίτι του ανθρώπου που πρόκειται να εμβολιαστεί, αποστάσεις που απαιτούν ταξίδι που θα ταλαιπωρούσε πολύ ακόμη κι έναν απόλυτα υγιή άνθρωπο σε τέτοιες ηλικίες.

Βέβαια το καλό είναι ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων που τίθενται σε λειτουργία, ωστόσο υπάρχει οπωσδήποτε μία αναστάτωση που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφευχθεί. Θα μπορούσε δηλαδή να υπάρχει μία πρόβλεψη σε περιοχές που επίκειται η λειτουργία νέων εμβολιαστικών κέντρων να ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος πριν το κλείσιμο των ραντεβού για την επικείμενη λειτουργία του νέου κέντρου, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται άδικα και να μην υπάρχει αναστάτωση στο όλο σύστημα με αυξημένη την πιθανότητα, εφόσον μιλάμε για άτομα τόσο μεγάλης ηλικίας, να κλειστεί κάποιο ραντεβού που δεν θα πραγματοποιηθεί και θα χρειαστεί να αλλάξει.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης ο οποίος  μιλώντας το πρωί της Τρίτης 12 Ιανουαρίου στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1. Όπως είπε, ειδικά για την επαρχία, όχι τόσο για τις πόλεις, τα εμβολιαστικά κέντρα είναι ελάχιστα. Έφερε μάλιστα για παράδειγμα τη Χαλκιδική, ένα μεγάλο νομό όπου οι αποστάσεις είναι τεράστιες και για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος λειτουργούν μόλις δύο εμβολιαστικά κέντρα.

Μεγάλο βεβαίως πρόβλημα υπάρχει και με τον εμβολιασμό στα περίπου 60 κατοικημένα νησιά της χώρας που δεν έχουν νοσοκομεία ή κέντρα υγείας με τη λύση να αναζητείται μέσω της βοήθειας του Στρατού και του Λιμενικού.

Πάντως σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ευγενίδης  μιλώντας στο DailyPharmaNews η προτεραιοποίηση αυτής της ηλικιακής ομάδας στη διαδικασία του εμβολιασμού κατά της COVID 19 είναι κάτι που έχει αποφασισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αφορά όλον τον πλανήτη. Υπάρχει προφανώς μία λογική να εμβολιασθούν όσοι μπορούν για να είναι καλυμμένοι αφού προφανώς είναι και εκείνοι που βγαίνουν έξω, μετακινούνται και επομένως κινδυνεύουν πολύ περισσότερο σε αντίθεση με εκείνους που λόγω των κινητικών τους προβλημάτων παραμένουν στο σπίτι τους, κάτι που μέχρι να εμβολιαστούν τους προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό.

Ο κ. Ευγενίδης προτρέπει τους φαρμακοποιούς τα ραντεβού να τα κλείνουν πολύ προσεκτικά και για άτομα μόνο που θα μπορούν να ανταποκριθούν υλοποιώντας τα, μέχρι να δοθεί κάποια λύση για όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει δυνατότητα για εμβολιασμούς COVID 19 κατ’΄οίκον.

Σε πολλές πάντως περιπτώσεις υπάρχουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που έχουν μεν τη δυνατότητα μετακίνησης αλλά όχι για να φύγουν μακριά από εκεί που μένουν. Αυτοί οι πολίτες αποθαρρύνονται όταν μαθαίνουν τις μεγάλες αποστάσεις που θα πρέπει να διανύσουν προκειμένου να εμβολιαστούν και τελικά, ενώ παίρνουν τηλέφωνο στον φαρμακοποιό τους για να κλείσουν ραντεβού, δεν το κλείνουν.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής κ. Μιχάλης Μαργαριτίδης περιέγραψε την κατάσταση που βιώνει στο φαρμακείο του μιλώντας στο DailyPharmaNews, φέρνοντας στην επιφάνεια πέρα από τα προβλήματα της κίνησης που συχνά αντιμετωπίζουν τα μεγάλα σε ηλικία άτομα ένα ακόμη πρόβλημα που έχει ακριβώς να κάνει με τη δυσκολία που δημιουργεί η ανάγκη να διανύσει κάποιος μία μεγάλη απόσταση. «Η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει ως εξής: για να προχωρήσουμε σε ραντεβού για εμβολιασμό COVID 19  σε άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών οι επιλογές οι οποίες υπάρχουν στο σύστημα είναι σε δύο περιοχές του νομού, το Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας και το Νοσοκομείο Πολυγύρου. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δημιουργεί αρκετά προβλήματα και πολλοί δεν προχωρούν στον εμβολιασμό καθώς ένας που είναι άνω των 85 ετών είναι πολύ πιθανό να έχει πρόβλημα μετακίνησης. Δεν μπορεί να κάνει για παράδειγμα ακόμη και 50, 100 χιλιόμετρα που χρειάζονται από κάποιες περιοχές για να φτάσει σε αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιαστεί. Αυτό είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τον εμβολιασμό. Εγώ προσωπικά θα πω ότι οι περισσότεροι που έχω σε αυτές τις ηλικίες και επικοινώνησαν για να εμβολιαστούν δεν προχώρησαν τελικά στο να κλείσουν ραντεβού διότι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν ούτε μπορούσαν να υποχρεώσουν ένα άλλο άτομο, είτε συγγενικό είτε φιλικό είτε κάποιο γνωστό για να τους μεταφέρει για να κάνουν τον εμβολιασμό. Μην ξεχνάμε ότι σε αυτές τις ηλικίες πολλοί δεν έχουν και το δίπλωμα οδήγησης πλέον».

Αυτή τη στιγμή μία λύση είναι να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Μουδανιών το οποίο έχει επιλεγεί ως εμβολιαστικό κέντρο, όμως δυστυχώς ακόμη δεν είναι στις διαθέσιμες επιλογές. «Μιλώντας για το θέμα αυτό με τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Μουδανιών, μου είπε ότι την Πέμπτη, αύριο δηλαδή (σ.σ. 14/1) έχουν ένα ραντεβού για να δουν τι θα προκύψει και να παρθούν κάποιες αποφάσεις. Σίγουρα η λειτουργία του ως εμβολιαστικό κέντρο θα βοηθήσει. Το Κέντρο Υγείας Μουδανιών είναι το μεγαλύτερο Κέντρο Υγείας του Νομού και έχει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από ασθενείς, οπότε σίγουρα θα δώσει μία λύση σ’ ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Νομού. Αυτό όμως θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα γιατί αυτή τη στιγμή άνθρωποι που έχουν πάρει την απόφαση να εμβολιαστούν δεν προχωράνε στον εμβολιασμό ακριβώς γιατί δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν».