NEA

Η Μόσχα ανοίγει τα σχολεία αλλά παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα

Η Μόσχα ανοίγει τα σχολεία αλλά παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα

Η Μόσχα παράτεινε όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά της COVID-19 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου με εξαίρεση τους μαθητές που θα επιστρέψουν στα σχολεία τους την Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Η Ρωσία, η οποία έχει ξεκινήσει ένα εθελοντικό πρόγραμμα εμβολιασμού με το ρωσικής παρασκευής εμβόλιο Sputnik V από τον περασμένο μήνα, απέφυγε να επιβάλει αυστηρό lockdown όπως είχε κάνει στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας τον περασμένο χρόνο, προτιμώντας αντ'αυτού τα στοχευμένα μέτρα.

Ο Σομπιάνιν δήλωσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού της Μόσχας σημειώνει πρόοδο με χιλιάδες πολίτες να εμβολιάζονται καθημερινά, αλλά παραμένει υψηλός ο αριθμός των νοσηλευομένων, που σημαίνει ότι είναι εφικτή μόνο μια σταδιακή μείωση των περιοριστικών μέτρων.

«Θα είμαι ειλικρινής. Η απόφαση να ακυρώσουμε την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση στα γυμνάσια ήταν πολύ δύσκολη», έγραψε ο δήμαρχος της Μόσχας στην ιστοσελίδα του.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης με κορωνοϊό παραμένει μεγάλος και ότι ο εντοπισμός ενός κρούσματος θα έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρη η τάξη του μαθητή αυτού να επιστρέψει στην τηλεκπαίδευση.

Τα περιοριστικά μέτρα στη Μόσχα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων νωρίς, τη χρήση μάσκας μέσα στα καταστήματα και στα δημόσια μέσα μεταφοράς και την μείωση του προσωπικού που θα εργάζεται με φυσική παρουσία.

Η Ρωσία κατέγραψε χθες 22.850 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, περιλαμβανομένων 4.320 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σε 3.471.053.

Ο αριθμός των νεκρών από την covid-19 στη χώρα ανέρχεται σε 63.370.