NEA

Μόνο η Ελλάδα εμφανίζει «πράσινες» περιοχές στο Χάρτη του ECDC για τον κορωνοϊό

Μόνο η Ελλάδα εμφανίζει «πράσινες» περιοχές στο Χάρτη του ECDC για τον κορωνοϊό

Χρωματισμένη «πορτοκαλί» η Ελλάδα, μαζί με τη Φινλανδία και την Ισλανδία, που σημαίνει ότι είναι οι χώρες με τα λιγότερα κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στη χώρα μας καταγράφονται και οι μόνες «πράσινες» από κορονοϊό περιοχές σε όλη την ΕΕ: η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Την ίδια στιγμή, όλη η υπόλοιπη Ευρώπη απεικονίζεται με «κόκκινο», δηλαδή καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. 

 

 

 

Αισιοδοξία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας -σε ό,τι αφορά στα κρούσματα κορωνοϊού- αποτελεί η έκθεση του ECDC, του ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου λοιμώξεων, που καταγράφει τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τον αριθμό τεστ που πραγματοποιούνται ανά χώρα, αλλά και το ποσοστό θετικότητας που προκύπτει από τα τεστ.


Τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών στη χώρα μας αποτυπώνονται στον χθεσινό χάρτη του ECDC (που αφορά στο συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από 1 έως 14 Ιανουαρίου 2021), αποδεικνύοντας ότι τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζουμε τους τελευταίους 2,5 μήνες έχουν αποδώσει και η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

 

Το ECDC δε συλλέγει πλέον στοιχεία για τη Βρετανία, όπως επίσης για την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Οι περιοχές αυτές στο χάρτη έχουν χρώμα λευκό.

 

Όλη η Ελλάδα στο «πράσινο» στο χάρτη με το δείκτη θετικότητας

 

Την ίδια στιγμή, στο «πράσινο» βρίσκεται ολόκληρη η χώρα, στον χάρτη με το δείκτη θετικότητας, με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο».

 

 

 

Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους για την ίδια χρονική περίοδο (1-14 Ιανουαρίου).

 

Τι ακριβώς σημαίνουν τα χρώματα των χαρτών του ECDC:

  • Πράσινο: τα νέα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι λιγότερα από 25 ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό θετικότητας κάτω από 4%.
  • Πορτοκαλί: τα νέα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι λιγότερα από 50 ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό θετικότητας είναι 4% ή περισσότερο, ή τα νέα κρούσματα είναι 25-150 ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό θετικότητας κάτω από 4%.
  • Κόκκινο: τα νέα κρούσματα είναι 50 ή περισσότερα ανά 100.000 και το ποσοστό θετικότητας είναι 4% ή περισσότερο, ή τα νέα κρούσματα υπερβαίνουν τα 150 ανά 100.000 κατοίκους.
  • Γκρι: τα δεδομένα δεν είναι επαρκή ή τα τεστ είναι λιγότερα από 300 ανά 100.000 κατοίκων.

 

 

Οι χάρτες του ECDC δημοσιεύουν αναθεωρημένα δεδομένα κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Περισσότερα στοιχεία, από τους χθεσινούς αναθεωρημένους χάρτες του ECDC, μπορείτε να δείτε εδώ.