NEA

Εμβόλιο κατά της Covid-19: Πόσο πρέπει να απέχει από τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη;

Εμβόλιο κατά της Covid-19: Πόσο πρέπει να απέχει από τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη;

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έδωσε απαντήσεις σε τρεις ερωτήσεις που απασχολούν το κοινό και πολύ συχνά προκαλούν σύγχυση και λανθασμένες εντυπώσεις.

 

Εάν κάποιος εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, με ποια σχέση μπορούν να γίνουν τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο ή και τη γρίπη;

«Με ένα όριο 15 μέρες πριν τον εμβολιασμό και 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό, μπορούν να γίνουν αυτά τα εμβόλια, τα οποία συνήθως συστήνονται σε αυτές τις ηλικίες», εξήγησε η κα Θεοδωρίδου.

Είναι πιθανό το ίδιο το εμβόλιο να προκαλεί νόσο στον εμβολιαζόμενο;

«Αυτό είναι πέρα για πέρα λανθασμένο», είπε κατηγορηματικά η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μ. Θεοδωρίδου. «Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι το μόριο του mRNA, που είναι το εμβόλιο, δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο. Επομένως, εάν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, αυτό είναι διότι η λοίμωξή του είχε μάλλον δρομολογηθεί στη φάση πριν από τον εμβολιασμό».

Μήπως όταν το κάνει κάποιος το εμβόλιο, έχει σαν αποτέλεσμα να θετικοποιείται το ταχύ τεστ, δηλαδή το rapid test ή ο μοριακός έλεγχος;

«Και εδώ η απάντηση είναι κάθετα αρνητική», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, απαντώντας σε μία ακόμα ερώτηση/απορία που συχνά τίθεται από τον κόσμο και τα ΜΕ. «Δεν θετικοποιεί ούτε το rapid test, ούτε τον μοριακό έλεγχο. Εάν υπάρξει ένα τέτοιο στοιχείο, σημαίνει τότε ότι ο εμβολιαζόμενος έχει μολυνθεί».

«Η εβδομάδα που πέρασε μας έδωσε τις πρώτες συγκινητικές εικόνες από τους ηλικιωμένους που εμβολιάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα. Πήγαν με χαμόγελο, με αυτοπεποίθηση», είπε η κα Θεοδωρίδου, κλείνοντας το δικό της μέρος τη ενημέρωσης. «Άλλη μια φορά, λοιπόν, τα άτομα αυτά με την μεγαλύτερη εμπειρία και σοφία της ζωής, μας δείχνουν τον δρόμο. Τους σεβόμαστε και τους ευχαριστούμε για αυτό».