ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Φαρμακοεπαγρύπνηση» από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Αθηνών - Κ.Ε.Φ.Ι.

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Φαρμακοεπαγρύπνηση» από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Αθηνών - Κ.Ε.Φ.Ι.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώνει Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 17:00-19:30 που θα μεταδοθεί μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook, facebook.com/skkephi.

Στόχος της διαδικτυακής ημερίδας είναι η ενημέρωση του κοινού για το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης. Θα υπάρχει επίσης ιδιαίτερη ενότητα για το εξαιρετικά ζήτημα της νόσου  COVID-19 στους ογκολογικούς ασθενείς.

Ως φαρμακοεπαγρύπνηση ορίζεται η συνεχής προσπάθεια για την ανίχνευση, εκτίμηση και πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών ή οποιουδήποτε άλλου προβλήματος πιθανώς σχετιζόμενου με τη χορήγηση φαρμάκων. Η φαρμακοεπαγρύπνηση, μέσω της καταγραφής και αναφοράς των ανεπιθύμητων ενεργειών στις αρμόδιες αρχές συμβάλλει στον εμπλουτισμό της γνώσης για την ασφάλεια των φαρμάκων και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την ορθότερη και ασφαλέστερη χρήση τους. Τελικός στόχος ήταν και είναι η υιοθέτηση ασφαλούς και ορθολογικής χρήσης των φαρμάκων. Κύριο εργαλείο για την επίτευξη του στόχου αυτού ήταν η δημιουργία τοπικών κέντρων φαρμακοεπαγρύπνησης, συνεργαζόμενων μεταξύ τους, που θα δημιουργούσαν μια παγκόσμια βάση δεδομένων, μέσω της οποίας θα ήταν δυνατή η πρώιμη, αποτελεσματική και τεκμηριωμένη ανίχνευση των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων και, από τα δεδομένα αυτά, η ενημέρωση των χρηστών, έτσι ώστε η χρήση των φαρμακευτικών ουσιών να εκλογικευτεί και να γίνει πιο ασφαλής. Όπως γίνεται αντιληπτό, η δημιουργία αυτής της βάσης δεδομένων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών από τους ίδιους τους ασθενείς.

Στη χώρα μας  πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο οι ίδιοι οι ιατροί να παραλείπουν να ενημερώσουν τους ασθενείς για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων που τους συνταγογραφούν, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα αναφοράς στις αρμόδιες αρχές των ανεπιθύμητων ενεργειών που εμφάνισαν εξαιτίας  της φαρμακευτικής αγωγής. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι., προσκαλώντας εξαίρετους επιστήμονες από τον χώρο της Ιατρικής και της Φαρμακευτικής για την ενημέρωση του κοινού και εξετάζοντας το ζήτημα και από τη σκοπιά των ασθενών.

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

 

Συντονιστής: Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής Α.Ο.Ν.Α. «Αγιος Σάββας», Μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας

 

17:00- 17.15             Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Κ.Ε.Φ.Ι.

Χαιρετισμός

 

17.15 -17.30  Αντωνία Καβαλλιεράκη, Μέλος Δ.Σ. του Κ.Ε.Φ.Ι., Ασθενής και Φαρμακοποιός

Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων και ελληνική πραγματικότητα

 

17.30 – 17.45            Βαρβάρα Μπαρούτσου, MD, PhD, GFMD, EMAUD, Εσωτερικός Παθολόγος, Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Φ.Ι.

Το ταξίδι του Φαρμάκου: Από την έρευνα και ανάπτυξη έως τον ασθενή       

 

17.45-18.00  Ελευθέριος Πάλλης, Α΄ Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Φ.

Η σημασία της κίτρινης κάρτας για τον ιατρό και τους ασθενείς

 

18.00-18.15   Δέσποινα Μακριδάκη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) και μέλος Δ.Σ. της European Association of Hospital Pharmacists (EAHP)

Νοσοκομειακή και Κλινική Φαρμακευτική

 

18.15- 18.30  Μαρία Πολυδώρου & Ελεονώρα Σαρίκου, εκπρόσωποι του Σ.Φ.Ε.Ε.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Περιοδική παρακολούθηση και η Δύναμη της Συμβουλευτικής

18.30 -18.45 Γεροτζιάφας Γρηγόρης, Καθηγητής Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Σορβόνης, Υπεύθυνος, Τμήμα Θρόμβωσης, Νοσοκομείο Tenon, Παρίσι & Διευθυντής, Ερευνητική Ομάδα Καρκίνος και Θρόμβωση INSERM U938

Ογκολογικός Ασθενής και νόσος COVID-19

 

18.45 – 19.30           Ερωτήσεις κοινού – Συζήτηση – Συμπεράσματα