NEA

Σοβαρή απορρύθμιση στην ογκολογική περίθαλψη, λόγω πανδημίας, διαπιστώνει η ΕΛΛ.Ο.Κ

Σοβαρή απορρύθμιση στην ογκολογική περίθαλψη, λόγω πανδημίας, διαπιστώνει η ΕΛΛ.Ο.Κ

Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου 

 

Σοβαρή περιοδική απορρύθμιση στην απρόσκοπτη συνέχιση της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών προκάλεσε η πίεση που δέχθηκαν οι υπηρεσίες υγείας το τελευταίο έτος από την πανδημία, δηλώνει στο DailyPharmaNews o γραμματέας ΔΣ της ΕΛΛΟΚ (Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου) κ. Γιώργος Καπετανάκης. «Αναβολές χειρουργείων λόγω μετατροπής νοσοκομείων σε μονάδες αναφοράς, έντονες καθυστερήσεις στις ακτινοθεραπείες από την αραίωση των ραντεβού για λόγους ασφαλείας, προβλήματα από την μετακίνηση ογκολόγων σε μονάδες covid19  και αδυναμία ασφαλούς διαμονής των ασθενών σε ξενώνες, σε συνδυασμό με εργασιακά ζητήματα, από τη μη ένταξη μερίδας ασθενών με καρκίνο στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ήταν ορισμένα από τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίστηκαν». Την ίδια ώρα ο κ. Καπετανάκης προσθέτει ότι χρόνια αιτήματα των ασθενών με καρκίνο, όπως ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον έλεγχο του καρκίνου, η δημιουργία ενός Εθνικού πληθυσμιακού Μητρώου Νεοπλασιών, η λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, δεν προχώρησαν τη χρονιά που μας πέρασε. Παραδέχεται ωστόσο ότι όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα και  ότι σε συνθήκες πολέμου, δεν υπάρχει πάντα η πολυτέλεια των επιθυμητών επιλογών, αλλά κυριαρχεί η ανάγκη συμβιβασμού με το εφικτό και το επείγον. «Στο σημείο αυτό είναι επείγον να συνειδητοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατό, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία εξαιρετικά ευνοϊκή διεθνή συγκυρία για την αντιμετώπιση του καρκίνου και δεν έχουμε αυτή τη φορά, «την πολυτέλεια» να τη χάσουμε. Δεν πρέπει να μας αφήσει αμέτοχους το γεγονός ότι, μετά τη περσινή «κήρυξη του πολέμου» ενάντια στον καρκίνο από την από τη νέα Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, κα Στέλλα Κυριακίδου, (με την ανακοίνωση της πολιτικής «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο» και του προγράμματος έρευνας και τεχνολογίας «Αποστολή Καρκίνος»)  φέτος με επίσημες ανακοινώσεις στις 3 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περνά στη φάση της εφαρμογής, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2025 και φιλοδοξεί να αποτελέσει το μηχανισμό που θα «κατακτήσει τον καρκίνο» και θα αλλάξει για πάντα τα δεδομένα. Η χώρα μας έχει χρέος να δώσει το παρόν, συμμετέχοντας ενεργά με προτάσεις και πρόγραμμα δράσεων, αν πραγματικά την ενδιαφέρει να αποκομίσει τα αναμενόμενα μεγάλα οφέλη».

Η πανδημία αφορμή για βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης

 Η μεγέθυνση των προβλημάτων, τη χρονιά που μας  πέρασε, αποτέλεσε μία εξαιρετική αφορμή για επαναπροσδιορισμό όλων των σημαντικών παρεμβάσεων και αλλαγών, που απαιτούνται στην χάραξη και υλοποίηση πολιτικών αποφάσεων για την βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας. Δράσεις όπως η εξασφάλιση στέγης σε 32 πλήρως επιπλωμένα αυτόνομα διαμερίσματα για ασθενείς με καρκίνο από την περιφέρεια, που αναγκάζονται να μετακινηθούν στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα για τις θεραπείες τους, με τη συνεργασία της ΕΛΛΟΚ, του Ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς και υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, διάρκειας ενός έτους, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα της τριμερούς συνεργασίας, μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα και της Πολιτείας σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αναφέρει ο κ Καπετανάκης. Όσον αφορά την ενεργοποίηση της Πολιτείας για την προώθηση εργαλείων που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία, με την θεσμοθέτηση της άυλης συνταγογράφησης και άλλων υπηρεσιών υγείας,   που ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας, ο κ Καπετανάκης τονίζει ότι η συνέχεια πρέπει να είναι ταχεία, με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου του ασθενούς, την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, τη δημιουργία βάσεων μεγάλων δεδομένων, και τη δημιουργία Εθνικού μητρώου νεοπλασιών.

Ο καρκίνος σε νούμερα

Ένα νέο περιστατικό καρκίνου διαγιγνώσκεται στην ΕΕ κάθε 9 δευτερόλεπτα! Μέχρι το 2035, εκτιμάται ότι το 40% του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει τον καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους.  Σύμφωνα με το IARC (INTERNATIONAL AGENCY FOR RESEARCH ON CANCER) ένας στους 8 άνδρες και μία στις 11 γυναίκες θα πεθάνει από καρκίνο. Οι νέες αυτές εκτιμήσεις που ανεβάζουν παγκοσμίως για το 2020 τις νέες διαγνώσεις σε 19,3 εκατ. περιστατικά και τη θνησιμότητα σε 10 εκατ. θανάτους από καρκίνο, υποδεικνύουν επίσης ότι περισσότερα από 50 εκατ. άνθρωποι ζουν εντός πενταετίας από μια διάγνωση καρκίνου.