ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Έρχεται ανατροπή σκηνικού στους εμβολιασμούς με επικοινωνιακό πολιτικά πρόσημο (;)

Έρχεται ανατροπή σκηνικού στους εμβολιασμούς με επικοινωνιακό πολιτικά πρόσημο (;)

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Η κατάσταση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες με την έλλειψη ραντεβού για τον εμβολιασμό σε άτομα άνω των 75 ετών –με τα άτομα που έχουν σοβαρά κινητικά ή άλλα προβλήματα που τους εμποδίζουν να μετακινηθούν και ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα να περιμένουν ακόμη να μάθουν πότε και πως θα εμβολιαστούν- έχει φέρει στα κάγκελα πολλούς προέδρους τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων που αναγκάζονται να εξηγούν ότι δεν… είναι ελέφαντες καθώς οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στη δύσκολη θέση να απολογούνται λες και οι ίδιοι φταίνε για το ότι οι πολίτες άνω των 75 πάνε στα φαρμακεία για να κλείσουν ραντεβού να εμβολιαστούν και φεύγουν άπραγοι.

Η κατάσταση μάλιστα φαίνεται να δυσκολεύει μέρα με τη μέρα. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews μεγάλα προβλήματα υπάρχουν σε τουλάχιστον 15 φαρμακευτικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα ενώ ταυτόχρονα και τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca έχουν πάει ένα μήνα μπροστά, με τις διαθέσιμες δόσεις να λιγοστεύουν.

Πολλά είναι επίσης και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τα λίγα εμβολιαστικά κέντρα  που εκτός του ότι προφανώς περιορίζουν τη δυνατότητα να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος, φέρνουν πολλούς πολίτες να πρέπει να καλύψουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις προκειμένου να εμβολιαστούν.

Όλα αυτά συνιστούν μία εικόνα «μπαχάλου» για την κυβέρνηση που επικοινωνιακά χρειάζεται μία «ανάσα» για να δείξει ότι μπορεί να κερδίσει το μεγάλο της στοίχημα που είναι η επιτυχία της επιχείρησης «Ελευθερία» ώστε η χώρα να επιστρέψει σε μία κανονικότητα.

Το σκηνικό ωστόσο αυτό θεωρείται ότι μπορεί να ανατραπεί καθώς μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να έρθουν στη χώρα 540.000 εμβόλια της Οξφόρδης/AstraZeneca. Μαζί με τα περίπου 200.000 εμβόλια της Pfizer αλλά και την εισαγωγή περίπου 1.3 εκατομμυρίου δόσεων του υπό έγκριση εμβολίου της Johnson&Johnson το οποίο φυλάσσεται σε θερμοκρασίες ψυγείου και επομένως θα μπορεί να διατεθεί και από τα φαρμακεία είναι δεδομένα που  μπορούν να δώσουν μία κάποια ανάσα.

Φτάνουν όμως αυτά; Η πράξη θα το δείξει. Είναι ωστόσο χρήσιμο να αναφερθεί ότι η στάση της Κυβέρνησης στο θέμα των ελλείψεων των εμβολίων που δεν βγήκε και εξακολουθεί να μη βγαίνει μπροστά πρώτον, για να εξηγήσει στους πολίτες ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν εμβόλια και επομένως δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται για να κλείσουν ραντεβού και δεύτερον για να καλύψει τους φαρμακοποιούς που αναγκάζονται οι ίδιοι να ακούν τα παράπονα του κόσμου, δεν είναι η προσήκουσα και αυτό καταγράφεται.

Και δυστυχώς καταγράφεται με τρόπο που μπορεί να γυρίσει ως «μπούμερναγκ» επηρεάζοντας δυσμενώς κάτι που είναι πολύ σημαντικό για να πετύχει η όλη προσπάθεια. Την ψυχολογία των πολιτών (και βέβαια σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι φαρμακοποιοί). Γιατί ο αποφασισμένος να εμβολιαστεί πολίτης μπορεί εξαιτίας αυτής της ταλαιπωρίας που υφίσταται να αλλάξει γνώμη και να μεταδώσει αυτήν την απογοήτευσή του για τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και στους γύρω του. Όλα παίζουν το ρόλο τους και είναι πολύ κακό να σχεδιάζει κανείς το οτιδήποτε χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του όλα –και ειδικά τα απολύτως κρίσιμα, εφόσον μπορεί να κάνει σωστή αξιολόγηση- δεδομένα.