ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δ. Ευγενίδης: «Θα αναλάβουν τον εμβολιασμό όσοι μπορούν να λειτουργήσουν βάσει πρωτοκόλλων»

Δ. Ευγενίδης: «Θα αναλάβουν τον εμβολιασμό όσοι μπορούν να λειτουργήσουν βάσει πρωτοκόλλων»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την ετοιμότητά των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης να αναλάβουν τη διενέργεια εμβολιασμών κατά της COVID-19 γνωστοποίησε με ανακοίνωση του την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης ενόψει της αναμενόμενης έγκρισης του εμβολίου της Johnson & Johnson για το οποίο δεν θα απαιτούνται ειδικές συνθήκες συντήρησης (όχι βαθιά κατάψυξη, μία δόση) σημειώνοντας σε δηλώσεις του στο DailyPharmaNews την πεποίθησή του ότι σε μία μάχη όπου κανείς δεν περισσεύει μόλις γίνει γνωστό το πρωτόκολλο εμβολιασμού όσοι μπορούν να λειτουργήσουν θα συμμετάσχουν είτε γιατροί είτε φαρμακοποιοί.

Και στην ανακοίνωση άλλωστε σημειώνεται ότι όταν φτάσει το νέο εμβόλιο στη χώρα μας –υπολογίζεται μέσα στον Απρίλιο- «οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό των πολιτών με ασφάλεια και τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας, συμβάλλοντας στην ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού και τον περιορισμό της πανδημίας, μειώνοντας ταυτόχρονα το φόρτο εργασίας στις δημόσιες δομές υγείας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΦΣ Θεσσαλονίκης.

Στην εύλογη ερώτηση του DailyPharmaNews προς τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Διονύσιο Ευγενίδη γιατί ο ΦΣΘ ως τοπικός Σύλλογος (ο δεύτερος μεγαλύτερος της χώρας) αποφάσισε να βγει μπροστά για να δείξει την ετοιμότητα των φαρμακοποιών απάντησε: «Γιατί ακριβώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις βλέπουμε τις ανάγκες που υπάρχουν στην πολιτεία για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό και γι’ αυτό δηλώνουμε παρόντες σε αυτήν την πανεθνική προσπάθεια».

Πράγματι η ανακοίνωση τονίζει αφενός το ρόλο των φαρμακοποιών στην ΠΦΥ, την εμπιστοσύνη των πολιτών στον φαρμακοποιό τους αλλά και την εύκολη πρόσβασή τους στο φαρμακείο, δίνει αφετέρου μία εικόνα του διεθνούς πλαισίου μέσα στο οποίο διεκδικείται αυτός ο ρόλος για τα φαρμακεία.     

 Έτσι ο κ. Ευγενίδης σημειώνει ότι «τα φαρμακεία είναι μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και καθημερινά οι φαρμακοποιοί δίνουν τον δικό τους αγώνα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Είναι καταρτισμένοι επιστήμονες υγείας και πλέον είναι πιστοποιημένοι και από το νόμο να διενεργούν αντιγριπικά εμβόλια και να χορηγούν αντιτετανικό ορό», ενώ αναφέρει ότι «στα πλεονεκτήματα της διενέργειας των εμβολιασμών κατά της COVID-19 και από τα φαρμακεία είναι ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τον φαρμακοποιό τους, ο οποίος ήταν και παραμένει στην πρώτη γραμμή επαφής μαζί τους, η πρόσβαση στο χώρο του φαρμακείου είναι εύκολη και η προμήθεια και η διενέργεια του εμβολίου γίνονται στον ίδιο χώρο χωρίς περιττές μετακινήσεις του πολίτη».

«Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP), συνεχίζει η ανακοίνωση του ΦΣΘ «περίπου το 20% των φαρμακείων παγκοσμίως αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού της κοινότητας. Ενδεικτικά κάποιες χώρες όπου οι φαρμακοποιοί έχουν ενεργό συμμετοχή στη διενέργεια εμβολιασμών είναι η Αργεντινή, η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξάλλου, ήδη από το 2011 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τα στάνταρ των ποιοτικών φαρμακευτικών υπηρεσιών, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να διενεργεί εμβολιασμούς συμμετέχοντας σε αντίστοιχα προγράμματα και συμβάλλοντας στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

«Οι φαρμακοποιοί και στη χώρα μας -ως επαγγελματίες υγείας που απολαμβάνουν της υψηλής εμπιστοσύνης των ασθενών και αποτελούν αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης-  μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη διενέργεια εμβολιασμών, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και συμβάλλοντας στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κατά της πανδημίας», τονίζει ο κ. Ευγενίδης κλείνοντας την ανακοίνωση.

Πολύ σημαντικό θέμα πάντως για τον κ. Ευγενίδη είναι από τη στιγμή που θα υπάρξει έγκριση του εμβολίου, να γνωστοποιηθούν άμεσα αυτά τα πρωτόκολλα από πλευράς πολιτείας. «Προφανώς θέλουμε έγκαιρη ενημέρωση και θα κινηθούμε βάσει του πρωτοκόλλου που θα δημιουργηθεί για το συγκεκριμένο εμβόλιο και όσοι μπορούν να λειτουργήσουν με βάση τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα αυτοί και θα αναλάβουν και τον εμβολιασμό».

Η άποψή του σε σχέση με τις προδιαγραφές αλλά και πιθανές αντιρρήσεις εκ μέρους των ιατρών για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία είναι ότι «σαφέστατα τα περισσότερα φαρμακεία έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές για να κάνουν έναν τέτοιου είδους εμβολιασμό, όπως μαθαίνουμε ότι θα είναι ο συγκεκριμένος κατά της COVID 19 με το εν λόγω εμβόλιο. Όπως γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός επί δεκαετίες με τον ίδιο τρόπο θα γίνει και αυτός. Εάν χρειάζονται κάποιες επιπλέον συνθήκες, θα τις εξετάσουμε μόλις παρουσιαστούν. Από την άλλη πλευρά θεωρώ ότι όλοι οι υγειονομικοί χώροι, είτε ιατρεία είναι αυτά, είτε φαρμακεία έχουν κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα. Δεν σημαίνει ότι όλα τα φαρμακεία είναι “στραβά” ή όλα τα ιατρεία είναι κατάλληλα για να κάνουν εμβολιασμό. Από τη στιγμή που θα μάθουμε εάν χρειάζονται κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες με βάση εκείνες θα αξιολογήσουμε και την πορεία μας. Επαναλαμβάνω όμως ότι η προσπάθεια αυτή είναι πανεθνική και πανυγειονομική, άρα δεν περισσεύει κανείς υγειονομικός ούτε γιατρός ούτε φαρμακοποιός».

Πάντως ο Σύλλογος έτσι κι αλλιώς είναι σε διαρκή εγρήγορση, παρακολουθεί από κοντά τις όποιες εξελίξεις και ήδη προετοιμάζει μία ενημερωτική συνάντηση, μία ημερίδα διαδικτυακή που θα αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο της Johnson & Johnson ώστε οι φαρμακοποιοί να πληροφορηθούν ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουν όταν υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία.