ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Επικοινωνία «ώρα μηδέν» μεταξύ υπουργείου και Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.

Επικοινωνία «ώρα μηδέν» μεταξύ υπουργείου και Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.

Πρόβλημα οι κλειστές πόρτες και τα κατεβασμένα τηλέφωνα των υπουργείων για τη διαδικασία εμβολιασμού των υπαλλήλων φαρμακείου.

 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει ή εκεί που τέλος πάντων είναι σε φάση επίλυσης είναι αυτό που προκύπτει από το ρεπορτάζ του DailyPharmaNews με αφορμή την επιστολή που έστειλε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας  προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνη και την Επιτροπή Εμβολιασμών με θέμα τον μη εμβολιασμό των εργαζομένων στις φαρμακευτικές επιχειρήσεων, τη φαρμακοβιομηχανία και τις φαρμακαποθήκες

Η επιστολή που εστάλη τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου αναφέρει:

 

«Κύριοι,

Στις 12/1/2021 σας στείλαμε επιστολή (αριθμός πρωτοκόλλου 1147) που αφορούσε την ανάγκη εμβολιασμού εργαζομένων στο κλάδο του φαρμάκου.

 

Τονίζαμε την ανάγκη για τον εμβολιασμό των συναδέλφων μας. Σας αναφέραμε ότι οι λόγοι, ευνόητοι, για τους οποίους είναι απαραίτητο να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός σε όλους τους εργαζόμενους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, της φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακαποθηκών, που όλο αυτό το διάστημα δουλεύουν ανελλιπώς και σε συνθήκες εντατικοποίησης, όπως άλλωστε και όλοι οι εργαζόμενοι σε βιομηχανικούς κλάδους, σούπερ μάρκετ, επισιτισμό, κέντρα διανομής, ταχυμεταφορές κ.ο.κ.

 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ζητούμε να επικοινωνήσετε με την Ομοσπονδία μας, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στον κλάδο του φαρμάκου, προκειμένου να συζητήσουμε για το συγκεκριμένο ζήτημα που θέτουμε.

Από τότε και ενώ έχει συμπληρωθεί η πλατφόρμα από Π.Φ.Σ. εδώ και περίπου ένα μήνα οι συνάδελφοι μας δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό και δεν υπάρχει και καμία ενημέρωση από την πλευρά σας.

Για άλλη μια φορά τονίζουμε την ανάγκη οι συνάδελφοι μας που είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή να εμβολιαστούν και απαιτούμε να αναλάβετε την ευθύνη για το ζήτημα αυτό».

Το DailyPharmaNews επικοινώνησε με την πρόεδρο της Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.  κ. Γιώτα Ταβουλάρη ζητώντας της να περιγράψει πως έχει η κατάσταση με τα φαρμακεία. Παρόλο που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όπως είπε η κ. Ταβουλάρη, «έδωσε πλατφόρμα και η πρόθεση εμβολιασμού έχει δηλωθεί από τους εργαζόμενους στα φαρμακεία, το θέμα είναι ότι το Υπουργείο και η Επιτροπή Εμβολιασμού δεν απαντά για  το πότε θα μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να κλείνουν ραντεβού για να πάνε να εμβολιαστούν. Γιατί ενώ έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους φαρμακοποιούς και τους ιδιοκτήτες των φαρμακείων, οι συνάδελφοι δεν μπορούν να κλείσουν ούτε ραντεβού ακόμη».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανταποκρίθηκε άμεσα στο συγκεκριμένο αίτημα αντιλαμβανόμενος την αναγκαιότητα εμβολιασμού και των υπαλλήλων των φαρμακείων, και ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει προς τα αρμόδια Υπουργεία την κάλυψη και των εργαζομένων. Μάλιστα είχε δώσει περιθώριο μέχρι τις 27 Ιανουαρίου οι υπάλληλοι φαρμακείου να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα που είχε δημιουργήσει προκειμένου όσοι το επιθυμούσαν, να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα σε χρόνο που θα καθόριζε το υπουργείο Υγείας.

Το πρόβλημα για την κ. Ταβουλάρη είναι ότι «αυτό έχει γίνει από τους συναδέλφους κι ενώ έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού καθώς τους πετάει το σύστημα έξω. Εν τω μεταξύ εμείς, έχουμε απευθυνθεί ως Ομοσπονδία και με άλλο έγγραφό μας στις 12 Ιανουαρίου αλλά και με πολλά τηλέφωνα αλλά δεν έχουμε πάρει κάποια απάντηση. Δεν βγαίνουν αρμοδίως να μας απαντήσουν για το ποιο είναι το πρόγραμμά τους. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Και οι συνάδελφοι στα φαρμακεία που έχουν δηλώσει την πρόθεση εμβολιασμού δοκιμάζουν σχεδόν κάθε μέρα για να δουν με τον ΑΜΚΑ τους αν μπορούν να γίνουν δεκτοί να κλείσουν ραντεβού και τους πετάει έξω, δεν τους δέχεται» Για την κ. Ταβουλάρη το ζήτημα είναι σημαντικό καθώς πρόκειται για ανθρώπους που «δεν σταματήσανε ποτέ να δουλεύουν, έρχονται σε επαφή με κόσμο» και μάλιστα «πολλές φορές οι εργαζόμενοι στα φαρμακεία είναι πιο πολλές ώρες μέσα στα φαρμακεία εκτεθειμένοι σε σχέση και με τους ίδιους τους φαρμακοποιούς. Και δεν μπορεί τώρα να είναι τόσο πίσω στον εμβολιασμό και να μην δίνει και κανένας μία απάντηση γι’ αυτό το θέμα. Δεν έχουν καν ξεκινήσει. Δηλαδή πότε περιμένουν να τους βάλουν; Με τον γενικό πληθυσμό, τη στιγμή που δουλεύουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή και εκτίθενται;»   

Αυτό κατά την πρόεδρο της Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.  «είναι θέμα του Υπουργείου».

Και εδώ λοιπόν η κατάσταση αποκτά ενδιαφέρον και αναδεικνύεται το πρόβλημα της έλλειψης ενημέρωσης, συντονισμού που κάνει ιδιαίτερα  δύσκολη ακόμη και για τους ανθρώπους που από τη θέση τους είναι επιφορτισμένοι να παρακολουθούν μία κατάσταση, να μπορούν να βγάλουν μία άκρη.

Η έκπληξη λοιπόν ήρθε από τη Λάρισα και συγκεκριμένα από την επικοινωνία του DailyPharmaNews με τον πρόεδρο του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου αλλά και Ειδικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θάνο Κουτσούκη ο οποίος ανέτρεψε την εικόνα που οδήγησε στο να γίνει αυτό το ρεπορτάζ.

Όπως είπε ο κ. Κουτσούκης «η πλατφόρμα άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα και σταδιακά μπήκαν κάποια ονόματα μέσα. Αυτοί που δηλώσαν μέσω της φόρμας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μόνοι τους το όνομά τους, σταδιακά μπαίνουν». Μάλιστα, όπως είπε έχει ιδία αντίληψη επί του θέματος.

Η άποψη του κ. Κουτσούκη για το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν κατάλαβαν τη διαδικασία και μπορεί να έστειλαν τα στοιχεία στους φαρμακευτικούς Συλλόγους ενώ δεν έπρεπε να λειτουργήσουν έτσι. «Έπρεπε να συμπληρώσουν μόνοι τους τη σχετική φόρμα και να την υποβάλλουν».

«Φαίνεται εκ των υστέρων ότι υπάρχουν πάρα πολλοί υπάλληλοι οι οποίοι δεν έκαναν σωστά την υποβολή με αποτέλεσμα να είναι ακάλυπτοι» συνεχίζει ο κ. Κουτσούκης.

Πάντως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα εξετάσει άμεσα το ζήτημα καθώς πέρα από αυτούς που έκαναν λάθος στην υποβολή υπάρχουν και πολλοί υπάλληλοι που στο μεταξύ προσλήφθηκαν σε φαρμακεία όλης της χώρας και θα πρέπει και εκείνοι να έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό κατά της COVID 19.

Πολύ σημαντικό ζήτημα για τον κ. Κουτσούκη είναι και ο εμβολιασμός των υπαλλήλων στις Φαρμακαποθήκες για τους οποίους, όπως είπε, «δυστυχώς δεν έχει προβλεφθεί τίποτε ακόμη, αν και κινούνται στον υγειονομικό χώρο κι έρχονται σε επαφή με το φαρμακείο».

Η επιστολή λοιπόν της Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.  ακόμη κι εάν δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα, αναδεικνύει κάτι που έτσι κι αλλιώς ανέφερε η κ. Ταβουλάρη χωρίς να έχει εικόνα για τα όσα στη συνέχεια ανέφερε στο DailyPharmaNews ο κ. Κουτσούκης. Ότι «υπάρχει μία αδιαφορία και μία υποτίμηση από πλευράς Υπουργείου στις συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Δεν είναι δυνατόν να προσπαθείς να βρεις μία απάντηση, μία άκρη και να μην παίρνεις απάντηση από κανέναν γι’ αυτό το θέμα».

Και έχει δίκιο. Όταν έχεις απέναντί σου μία εκλεγμένη ηγεσία μίας Ομοσπονδίας που εκπροσωπεί χιλιάδες άτομα που ψάχνουν απαντήσεις στα θέματα που τους απασχολούν με το να μην απαντάς δεν εκθέτεις κανέναν παρά μόνο εκτίθεσαι ο ίδιος. Και εκτίθεσαι γιατί ακόμη κι εκείνα που κάνεις σωστά δεν φτάνουν εκεί που πρέπει. Στους ανθρώπους που κάτω από αντίξοες συνθήκες συμβάλλουν σε αυτό που ονομάζεις ως πολιτεία εθνική προσπάθεια.

 

Γιάννης Δαγρές: Ανεπαρκές το σύστημα

 

Και οι άνθρωποι αυτοί είναι πραγματικά ανάγκη να εμβολιαστούν όχι για να αισθάνονται οι ίδιοι ασφαλείς αλλά και για να είναι και να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς και οι χιλιάδες άνθρωποι που καθημερινά επισκέπτονται τα φαρμακεία, άνθρωποι στην πλειοψηφία τους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ο Β’ Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές σχολιάζοντας στο DailyPharmaNews το αίτημα της Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε. δήλωσε ότι «το προσωπικό το οποίο εργάζεται στα φαρμακεία έχει ισότιμο και πλήρες δικαίωμα να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα όπως και οι φαρμακοποιοί. Ο λόγος είναι ότι εργάζονται και οι φαρμακοποιοί και οι εργαζόμενοι στα φαρμακεία στον ίδιο ακριβώς χώρο, συνεπώς εκτίθενται ισότιμα στους ίδιους ακριβώς κινδύνους και έχουν αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης. Είναι δυστυχώς η φύση του επαγγέλματος τέτοια. Συνεπώς έχουν πέρα για πέρα δίκιο και έχουν κάθε δικαίωμα οι άνθρωποι αυτοί να εμβολιαστούν τη στιγμή που εμβολιάζονται και οι φαρμακοποιοί».

Σε ό,τι αφορά την πορεία εμβολιασμού των φαρμακοποιών ο κ. Δαγρές ο οποίος ο ίδιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θεωρεί πως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν προχωρά ικανοποιητικά. Τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται «δεν έχουν να κάνουν με το ότι δεν έχουμε προτεραιότητα ως υγειονομικοί αλλά με το ότι το σύστημα το οποίο θα προσδώσει τον μαζικό εμβολιασμό στον πληθυσμό είναι ανεπαρκές στη λειτουργία του». Και εξηγεί ότι όταν μιλά για σύστημα ανεπαρκές σημαίνει ότι πρόκειται για «ένα σύστημα το οποίο περιλαμβάνει στα χαρτιά 1018  εμβολιαστικά κέντρα που όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερα τα οποία καλούνται να επωμιστούν το βάρος εμβολιασμού εκατομμυρίων πολιτών». Βέβαια συμπληρώνει ότι «αυτό έχει προκύψει λόγω της ιδιαίτερης φύσης των εμβολίων τα οποία είναι φύσει αδύνατον να γίνουν σε οποιοδήποτε άλλο χώρο πέρα από μεγάλες υγειονομικές μονάδες. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε και το πρόβλημα με την έλλειψη εμβολίων. Όμως για μένα είναι πολύ σημαντικό το ότι ακόμη κι εάν υπήρχαν τα εμβόλια και πάλι η κατάσταση δεν θα ήταν πολύ διαφορετική. Εμείς στα φαρμακεία εμβολιάζαμε 80-100 χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα και δεν άνοιγε μύτη γιατί ακριβώς είμαστε πάνω από 10.000 πόρτες δίπλα στον πολίτη».