NEA

Β. Κοντοζαμάνης στο DailyPharmaNews για εμβολιασμό υγειονομικών: «Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κάποιον να κάνει το εμβόλιο, αν δεν θέλει»

Β. Κοντοζαμάνης στο DailyPharmaNews για εμβολιασμό υγειονομικών:  «Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κάποιον να κάνει το εμβόλιο, αν δεν θέλει»

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Είναι δικαίωμα του καθενός να εμβολιαστεί, εφόσον το επιθυμεί και για αυτό εμείς οφείλουμε, ως χώρα καταρχάς, να διασφαλίσουμε τόσο εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού, όπως το έχουμε κάνει, και για τους υγειονομικούς επιπλέον, τα μέσα ατομικής προστασίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν απρόσκοπτα το έργο τους». Αυτό απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε ερώτηση του DailyPharmaNews κατά τη χθεσινή ενημέρωση, σχετικά με το αν το υπουργείο προτίθεται να κάνει κάποια κίνηση, μετά από διαπιστώσεις ότι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί επιβλέπουν εμβολιασμούς, ή εργάζονται σε ΜΕΘ, τη στιγμή μάλιστα που η ΠΟΕΔΗΝ έχει ενημερώσει ότι νοσούν περίπου 200 υγειονομικοί  στην Αττική και ότι υπάρχει ενδονοσοκομειακή διασπορά σε Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, ακόμα και σε καρδιολογικές μονάδες. Τίθενται διάφορα ζητήματα κυρίως νομικά, τα οποία φτάνουν και σε συνταγματικό επίπεδο και είναι ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και πάρα πολλές χώρες. Και είναι εκεί που συναντάται η ατομική ελευθερία με την προστασία της Δημόσιας Υγείας, είπε ο Αν. Υπουργός.  

Λίγο δύσκολο να επιβάλλεις κυρώσεις στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής

«Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κάποιον που δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο να το κάνει. Οι υγειονομικοί, κυρίως επειδή σε αυτούς αναφέρεται η ερώτηση, ήταν η πρώτη ομάδα την οποία εμβολιάσαμε. Ακόμα και τώρα οι υγειονομικοί οι οποίοι στην αρχή δεν δήλωσαν την επιθυμία τους να εμβολιαστούν, εφόσον τώρα το επιθυμούν μπορούν να εμβολιαστούν. Είναι λίγο δύσκολο να επιβάλλεις κυρώσεις ή να πάρεις μέτρα, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που ένα χρόνο τώρα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, και δίνουν όλον αυτόν τον αγώνα για να ξεπεράσουμε την πανδημία. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να διασφαλίζουμε την προστασία αυτών των ανθρώπων και του υπολοίπου πληθυσμού. Και αυτό κάνουμε».