NEA

Θ. Δημόπουλος: Η μόνη «μαγική» λύση η τήρηση των αποστάσεων

Θ. Δημόπουλος: Η μόνη «μαγική» λύση η τήρηση των αποστάσεων

Στην πρωινή εκπομπή του Mega μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, αναλύοντας τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα.

Ο κ. Δημόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως το παγκόσμιο θέμα του κορωνοϊού λόγω της πολυπλοκότητας στην αντιμετώπιση του, δεν μπορεί να έχει μία λύση. Χαρακτηριστικά είπε: «είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα, δεν υπάρχει μία λύση. Αν με κάποιο μαγικό τρόπο όλοι έχουμε απόσταση περισσότερο από 2 μέτρα, ο ιός θα εξαφανιζόταν. Να δούμε πόσο εφικτό είναι αυτό. Είναι ένα δισεπίλυτο θέμα, με διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες μεταβάλλονται συνεχώς».

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε και στην οριακή κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με τεράστιο φόρτο εργασίας εδώ και ένα χρόνο. «Το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι στα όριά του, με μεγάλη προσπάθεια και μεγάλο αριθμό εφημεριών. Ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν 10 εφημερίες τον μήνα, και αυτό γίνεται επί μήνες».

Μιλώντας σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς και της εκπαίδευσης είπε πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί για μία λύση «σαφώς όμως πρέπει να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων» και μετά να προχωρήσουμε σε αποφάσεις.

Το γεγονός ότι φράσαμε σε αυτό το σημείο τις τελευταίες ημέρες, έχει πολλούς παράγοντες, όπως η κόπωση, ο καιρός που είναι καλός και φυσικά οι μεταλλάξεις που ενοχοποιούνται για πιο γρήγορη μετάδοση του ιού. Ωστόσο ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως ο μόνος «μαγικός» τρόπος για να υπάρξει κάποια μείωση των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι η απόσταση 2 μέτρων.

Θετική εξέλιξη αποτελεί η πορεία των εμβολιασμών, που προχωρούν γρήγορα και μέχρι τέλος Μαΐου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 60 ετών.

Μιλώντας για την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά της 6.00 το απόγευμα, Σάββατο και Κυριακή ο κ. Πρύτανης είπε ότι αυτό δημιουργεί περισσότερο συνωστισμό κατά τις μεσημεριανές ώρες και ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί το μέτρο. «Όλα αυτά όμως είναι η ημίμετρα» είπε χαρακτηριστικά, μόνο η τήρηση των αποστάσεων μπορεί να δώσει κάποια λύση.