NEA

Μιχάλης Γιαννάκος: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχεδιασμός για τα νοσοκομεία»

Μιχάλης Γιαννάκος: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχεδιασμός για τα νοσοκομεία»

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η επόμενη ημέρα της εξαγγελίας από το υπουργείο Υγείας της εφαρμογής του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το Σύστημα Υγείας βρίσκει τα νοσοκομεία της Αττικής σε απόλυτη σύγχυση και με θολό το τοπίο των αλλαγών που πρέπει να εφαρμοστούν, καθώς σαφείς οδηγίες δεν έχουν ακόμα αποσταλεί όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

«Απροετοίμαστη» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση, ο κ. Γιαννάκος, ενώ διαπιστώνει παντελή έλλειψη σχεδιασμού ακόμα και για βασικά νοσοκομεία αναφοράς στα οποία λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, όπως πνευμονολόγος και αναισθησιολόγος, νοσηλευτικό προσωπικό και υλικά, ενώ ούτε σαφείς οδηγίες εφαρμογής των νέων μέτρων έχουν λάβει. Και το κυριότερο που επισημαίνει ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία είναι ότι δεν έχει επιστρατευτεί ο ιδιωτικός τομέας, για να «βάλει πλάτη», όπως χαρακτηριστικά είπε, γιατί, εκτός από την πανδημία, υπάρχουν και άλλες χρόνιες και έκτακτες ανάγκες υγείας και οι ασθενείς δεν μπορούν να απευθυνθούν πλέον στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν καταλήξει να είναι νοσοκομεία μίας νόσου.

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση, για άλλη μία φορά, και παρόλο που η πανδημία έχει ξεσπάσει εδώ και ένα χρόνο, έχει πιαστεί απροετοίμαστη! Παρότι έχει διαπιστωθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας και έχει κορυφωθεί κυρίως στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές, δεν έγινε ο κατάλληλος σχεδιασμός, με αποτέλεσμα, ακόμα και αυτή τη στιγμή, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να μη γνωρίζουν τι πρόκειται να γίνει παρόλο που έχουν ανακοινωθεί τα έκτακτα μέτρα.

Επικοινώνησα πριν λίγο με συναδέλφους στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και μου είπαν ότι δε γνωρίζουν ακριβώς τι θα γίνει. Το ίδιο μου είπαν και από το Τζάνειο. Δεν είχε προηγηθεί ένας σχεδιασμός, ο οποίος θα έπρεπε να ξεδιπλωθεί αυτόματα με την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας και βέβαια δεν αξιοποιείται από την κυβέρνηση ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας.

Σε έκτακτες συνθήκες, όπως αυτές που ζούμε το τελευταίο διάστημα με την κορύφωση της πανδημίας, ο ιδιωτικός τομέας επιτάσσεται, επιστρατεύεται και λειτουργεί όπως και όπου τον διατάσσει η πατρίδα. Χωρίς διαπραγματεύσεις και χωρίς όρους. Περιστατικά Covid θα έπρεπε να νοσηλεύονται και σε ΜΕΘ και στις κλινικές του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, να αναφέρω, για παράδειγμα, σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε 3 νοσοκομεία αναφοράς.

  • Στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, που είχε κλείσει το 2014 και το οποίο άνοιξαν τώρα μέσα στην πανδημία, χωρίς επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν στείλει επιστολή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι ότι με μόνο 22 άτομα προσωπικό προσπαθούν να βοηθήσουν 50 περιστατικά κορωνοϊού, χωρίς αναισθησιολόγο, χωρίς γιατρούς πολλών ειδικοτήτων.
  • Στην Παμμακάριστο, οι ίδιοι οι γιατροί διαμαρτύρονται επειδή δεν υπάρχει πνευμονολόγος, παρόλο που είναι νοσοκομείο αναφοράς.
  • Επίσης, το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ είναι ασφυκτικά γεμάτο με περιστατικά κορωνοϊού, ενώ έχει πάρα πολλά προβλήματα και ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχει δεν υπάρχει σχεδιασμός και προπάντων, δεν έχει επιστρατευτεί χωρίς όρους ο ιδιωτικός τομέας».

Σε ερώτηση προς τον κ. Γιαννάκο εάν βλέπει ότι παρά τα μέτρα, δε θα είναι εύκολο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και θα υπάρξουν προβλήματα, μας απάντησε:

«Ασφαλώς και θα υπάρξουν προβλήματα! Ακόμα και σήμερα, πριν λίγο, τα νοσοκομεία δεν είχαν ειδοποιηθεί για το ποιος ακριβώς είναι ο σχεδιασμός! Το μόνο που εφαρμόζεται είναι κάποιοι ασθενείς, γενικά περιστατικά, από νοσοκομεία του κέντρου να μεταφέρονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, ώστε να αδειάσουν χώροι και να μετατραπούν οι κλίνες σε νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Αυτό δείχνει ότι τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε νοσοκομεία μίας νόσου, αναβάλλονται χειρουργεία και έχουν σταματήσει οι εξετάσεις. Όποιοι έχουν χρήματα πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα, οι υπόλοιποι κινδυνεύουν. Γιατί ο ιδιωτικός τομέας δεν βάζει πλάτη και στην πανδημία;».