NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Δείτε σε μια ματιά τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας…

  • Σε αγώνα δρόμου για να μην χαθεί το καλοκαίρι έχει επιδοθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον αντιπρόεδρό της Μαργαρίτη Σχοινά να αναφέρεται από τη Βουλή των Ελλήνων στην πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι, έπειτα από τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πιστοποιείται το αδιέξοδο στη διαχείριση της πανδημίας καθώς οι συνεχείς ανανεώσεις του lockdown συνιστούν ομολογίες αποτυχίας.
  • Για κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος υγείας στην Αττική εξαιτίας του κορωνοϊού προειδοποιεί ο ιατρός - ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, αν εξακολουθήσουν να μην εφαρμόζονται τα μέτρα περιορισμού. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι «θα είχαμε ησυχάσει», αν από την αρχή του φαινομένου είχαμε εφαρμόσει καθολικό lockdown για δύο με τρεις εβδομάδες.
  • Σε διευκρινίσεις για τη χρήση του κωδικού 4, που μετά από την αυστηροποίηση των τελευταίων μέτρων έχει μετατραπεί σε γρίφο, προχώρησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να μπουν αυστηροί κανόνες, ενώ επικαλέστηκε την ατομική συνείδηση των πολιτών.
  • Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Η κ. Λινού είπε συγκεκριμένα: «Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν θα έχουμε δραματική μείωση των κρουσμάτων.»
  • Επίθεση για τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίζεται την πανδημία η κυβέρνηση, το «αποτυχημένο lockdown» και τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Θριάσιο νοσοκομείο.
  • Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης σε κάποιες περιοχές φτάνει ακόμα και στο 90%.
  • Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον αντιπρόεδρό της Ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά ότι υπάρχει η ανάγκη να πιέσουμε τις εταιρείες να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα για τα εμβόλια. «Το κράτος ανταποκρίθηκε με υψηλό βαθμό οργανωτικότητας και επαγγελματισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
  • Την πρόβλεψη πως τα κρούσματα θα ξεκινήσουν να μειώνονται τις επόμενες 2-3 ημέρες στην Αττική και σε 3-4 ημέρες σε ολόκληρη την χώρα, έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
  • Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, υποστηρίζει ότι πρέπει να ανοίξουν οι δραστηριότητες στις 16 Μαρτίου γιατί η ψυχολογική πίεση του πληθυσμού έχει φθάσει σε οριακό σημείο.