NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Δείτε σε μια ματιά τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας.

 

  • Η πανδημία και η διαχείρισή της δεν πάνε καλά, γι' αυτό απαιτείται να αλλάξει η στρατηγική, επισημαίνει ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Παράλληλα, ανέφερε ότι η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας.
  • Σημαντικά περισσότερες παραδόσεις εμβολίων και επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμών αναμένεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Απρίλιο, δηλώνει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
  • Η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Βορείου Ελλάδος, Άννα Παπά – Κονιδάρη, ανέφερε ότι το ποσοστό των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού αυτή την στιγμή στην Θεσσαλονίκη καλύπτει γύρω στο 50% των νέων κρουσμάτων. Πρόκειται για στελέχη της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που σε μικρό διάστημα θα καλύψουν το 100%, ενώ δεν θα αργήσει η περίοδος που τα μεταλλαγμένα στελέχη θα επικρατούν, με αποτέλεσμα να αντικαταστήσουν κάθε προγενέστερη μορφή του ιού.
  • Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό που, όπως είπε, θα είναι ένα τεστ για τα δικαιώματα των γυναικών.
  • Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για συνδρομή και ιδιωτικών νοσοκομείων στην μάχη κατά του κορωνοϊού -αν χρειαστεί- αναφέρθηκε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στη Βουλή. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε πως «υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα».
  • Για την διάδοση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού μίλησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας πως αυτές θα κυριαρχήσουν στο επιδημιολογικό τοπίο. Όπως είπε αυτή δεν θα είναι εύκολη εβδομάδα και οι μεταλλάξεις θα κυριαρχήσουν.
  • Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε ότι από την αρχή της πανδημίας έχει νοσήσει περίπου το 6% του πληθυσμού, ενώ πλέον υπάρχει και ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί και επισήμανε ότι θεωρεί δύσκολη την άρση του lockdown στις 16 Μαρτίου.
  • «Η Ελλάδα δεν πάει καλά όσον αφορά την πανδημία και τη διαχείρισή της», υποστήριξε ο Καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας και παρά το lockdown, τα κρούσματα δεν πέφτουν».