NEA

Γρηγόρης Λέων: «Για περισσότερο από 5 μήνες, δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα σε ωφελούμενο του ΚΥΑΔΑ»

Γρηγόρης Λέων: «Για περισσότερο από 5 μήνες, δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα σε ωφελούμενο του ΚΥΑΔΑ»

Συνέντευξη στη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στο Kέντρο Yποδοχής και Aλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), επιτελείται ένα σημαντικότατο και πολυδιάστατο έργο κοινωνικής προσφοράς σε ένα σύνολο περίπου 26.000 ευάλωτων πολιτών της Αθήνας.

Οι υπηρεσίες του ΚΥΑΔΑ λειτουργούν 365 μέρες το χρόνο, καλύπτοντας τις αυξημένες και καθημερινές ανάγκες των άπορων συμπολιτών μας και των έκτακτων αναγκών που προκάλεσε η πανδημία: στέγαση, ιατρική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη, παροχή φαρμάκων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, και πολλές άλλες υπηρεσίες μέσω του Κοινωνικού Ιατρείου, του Ιατρείου Ψυχικής Υγείας, του το Κοινωνικού Πλυντηρίου, των δομών φιλοξενίας αστέγων, όπου εκτός από στέγη και σίτιση οι ωφελούμενοι λαμβάνουν ψυχοκοινωνική στήριξη κλπ.
Σε όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς και τους πολίτες που συγκινητικά προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στο κέντρο αλλά και τους χορηγούς που στήριξαν το έργο του.

Το DailyPharmaNews μίλησε με τον πρόεδρο του ΚΥΑΔΑ και πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας (ΕΙΕ), κ. Γρηγόρη Λέων, σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, από τους ωφελούμενους στις δομές, τους ελέγχους ανίχνευσης του ιού που διενεργούνται και τη στήριξη των αστέγων της πόλης της Αθήνας.

 

  • Τα άτομα που φιλοξενούνται στο ΚΥΑΔΑ πόσο συστηματικά υποβάλλονται σε τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού;

«Όταν ως νέα διοίκηση αναλάβαμε το ΚΥΑΔΑ, οι ιατρικές υπηρεσίες του κέντρου αποτελούνταν από δύο μόνο νοσηλευτές. Αυτή τη στιγμή, έχουμε 5 γιατρούς, έναν οδοντίατρο και 13 νοσηλευτές και έχουμε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κατά του κορωνοϊού.
Υπενθυμίζω, επίσης, ότι δημιουργήσαμε το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, εν μέσω πανδημίας, και προβλέψαμε και χώρους απομόνωσης, καραντίνας, για τα άτομα που θα προσβάλλονταν από τον ιό. Αν δηλαδή κάποιος από τους ωφελούμενους παρουσιάσει ήπια συμπτώματα μεταφέρεται σε ένα χώρο καραντίνας ώστε να μην υπάρξει διασπορά στο κέντρο. Επίσης, είμαστε ο πρώτος –πιθανότατα- δημοτικός φορέας, σε όλη τη χώρα, που προμηθεύτηκε δικά του Rapid test, από πέρσι. Έχουμε προβεί στην αγορά Rapid test και, με ανάλογη εκπαίδευση του προσωπικού μας, διενεργούμε ελέγχους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, κάνουμε screening, όταν και εφόσον υπάρξει κάποιο θετικό κρούσμα ανάμεσα στους ωφελούμενους ή και στους εργαζόμενους στο ΚΥΑΔΑ. Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών μας είναι ότι, εδώ και περισσότερο από 5 μήνες, δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα σε ωφελούμενο μας, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό δεδομένο, ειδικά εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας».

 

  • Το Θετικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση που έχετε κάνει από τη μεριά σας στους ωφελούμενους;

 

«Ναι έτσι είναι! Το πιο δύσκολο μέρος αυτής της εκπαίδευσης ήταν στο πρώτο lockdown, όταν έγινε μία πολύ γρήγορη εκπαίδευση στο προσωπικό (αυτό ήταν το πιο εύκολο μέρος) και κυρίως στους ωφελούμενους, οι οποίοι είναι άτομα που έχουν συνηθίσει να διαβιούν έξω στην πόλη, σε πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια. Τους χαρακτηρίζει μία διαφορετική ελευθερία. Έπρεπε να μπουν σε κανόνες, ξαφνικά, και μάλιστα αυστηρούς κανόνες και αυτό ήταν για μας το μεγάλο στοίχημα, το οποίο, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, το επιτύχαμε!».

«Περνώντας απλώς έξω από το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι όλα τα άτομα του κέντρου φορούν μάσκα. Είμαστε υπερήφανοι για την εκπαίδευση και την τήρηση των μέτρων από τα μέλη του ΚΥΑΔΑ.
Γενικότερα, εφόσον έχουμε λάβει όλα τα μέτρα αντιμετώπισης μίας πιθανής εκδήλωσης ενός κρούσματος κορωνοϊού, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας. Δεν θα ήτανε σωστό όλο αυτό να μη συνοδεύεται από μία κατάλληλη εκπαίδευση και των ωφελουμένων, καθώς αυτό είναι το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο».

 

  • Από τη δική μας παρατήρηση οι άστεγοι στην πόλη έχουν μειωθεί πολύ. Από τις δικές σας καταγραφές, ανταποκρίνονται πρόθυμα τα άτομα που διαβιούν σε καθεστώς αστεγίας να ενταχθούν στη δομή φιλοξενίας;

 

«Πραγματικά, καταγράφουμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Αυτή τη στιγμή, έχουμε περίπου 340 άτομα σε όλες τις δομές μας. Τα άτομα που είναι στεγασμένα στην πόλη είναι περισσότερα από εκείνα που εξακολουθούν να διαβιούν ακόμα έξω στην πόλη. Τα άτομα που ακόμα επιμένουν να διαβιούν -θα έλεγα- γιατί και στο θέμα αυτό κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες με όλες τις ομάδες των street workers, τις οποίες έχουμε πολλαπλασιάσει πλέον. Κάθε ημέρα, πρωί-βράδυ, υπάρχουν πολύ περισσότερες ομάδες πια, οι οποίες σαρώνουν την πόλη, στηρίζοντας αυτούς τους ανθρώπους. Υπολογίζουμε, αυτή τη στιγμή, ότι βρίσκονται περίπου 250 άτομα άστεγα, έξω στην πόλη. Είναι ένας αριθμός αρκετά περιορισμένος σχετικά με παλιότερα.
Για παράδειγμα, αν περάσει κανείς βραδινή ώρα από τη Σταδίου, όπου κάποτε διαβιούσαν 40 με 50 άστεγα άτομα, σήμερα δε θα δούμε πάνω από εφτά με οχτώ άτομα να μένουν στα πεζοδρόμια.
Ένα άλλο σημείο, στο οποίο είχαμε 30 με 40 άστεγους παλαιότερα, είναι το Μοναστηράκι μετά την πλατεία. Εκεί, τώρα, έχουμε τρεις ανθρώπους που επιμένουν να διαβιούν έξω. Τους γνωρίζουμε, προσπαθούμε κάθε μέρα να τους στηρίξουμε αλλά και να τους πείσουμε να έρθουν στη δομή. Ειδικά λίγες εβδομάδες πριν, που είχαμε ακραίες καιρικές συνθήκες στην Αθήνα… Αλλά, ακόμα και με εκείνες τις συνθήκες, επέμεναν να μένουν έξω!

Το θετικό σημείο είναι ότι λειτουργεί, πλέον, το κέντρο ημέρας. Τα άτομα που εξακολουθούν να διαβιούν έξω μπορούν να έρχονται στο κέντρο ημέρας, να κάνουν μπάνιο δύο φορές την εβδομάδα, να τους πλένουμε τα ρούχα τους, να τους δίνουμε καινούργια ρούχα, να τους δίνουμε φαγητό, να τους στηρίζουν οι κοινωνικοί λειτουργοί.  Έτσι, διαπιστώνουμε ότι το κέντρο ημέρας λειτουργεί, ίσως, σαν ένας καλός προθάλαμος για το επόμενο βήμα, για να πάρουν την απόφαση που θα είναι η στέγαση».