NEA

Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, σε οριακή ασφυξία το ΕΣΥ

Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, σε οριακή ασφυξία το ΕΣΥ

Για άνοιγμα ετοιμάζεται η αγορά

 

Αν και εχτές είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό διασωληνωμένων από την έναρξη της πανδημίας με 735 ασθενείς και 966 νέες εισαγωγές μόνο το Σαββατοκύριακο, το άνοιγμα της αγοράς μοιάζει επιτακτική ανάγκη. Την ίδια ώρα και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προσεγγίζουν κάλυψη γύρω στο 84% σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ενώ δεν έχον δοθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες, το άνοιγμα της αγοράς και η επιστροφή στην κανονικότητα, θα γίνουν σταδιακά. Σε αυτό συμβάλουν η αύξηση των εμβολιασμένων που θα φτάσουν το 1,5 εκ. μέσα στον Απρίλιο και τα self test που  θα είναι υποχρεωτικά για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων και πολιτών, όπως οι εργαζόμενοι στην εστίαση, στα δικαστήρια, καθηγητές και μαθητές κλπ.

Προφανώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και την ανάγκη του κόσμου για κοινωνικοποίηση αλλά και την ανάγκη της οικονομίας για τόνωση, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς κινητικότητα.

Παρόλα αυτά η κ. Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνα – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας για άλλη μία φορά την επικινδυνότητα της κατάστασης, με την αύξηση κρουσμάτων και διασωληνώσεων στις ηλικίες 35-50, λόγω των πολύ μεταδοτικών μεταλλάξεων αλλά και της μη τήρησης των μέτρων. Η ίδια υποστήριξε για άλλη μία φορά, ότι το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους είναι μία λύση για να σταματήσει η υπερμετάδοση μέσα στα σπίτια.

Το σίγουρο είναι πως η κατάσταση ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, ωστόσο η απόφαση για το άνοιγμα εστίασης, λιανεμπορίου και εκπαίδευσης μοιάζει μονόδρομος.