NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας.

 

  • Ο Διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος τόνισε πως ήταν λάθος η στρατηγική «να κυνηγήσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι το κρούσμα». Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιαπωνίας των 120 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει περίπου τον ίδιο αριθμό θανάτων με τη χώρα μας. Ακόμη, παρομοίασε την Αθήνα με ηφαίστειο που βράζει τονίζοντας ότι μια λάθος τακτική θα οδηγήσει σε έκρηξη.

 

  • Υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου με εγρήγορση και μόνο των Λυκείων, καθώς τα σχολεία, όπως είπε, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πανδημία, τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης.

 

  • Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, αλλά και τη δυνατότητα μετακινήσεων το Πάσχα, μίλησε και ο περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, που παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας και ταυτόχρονα μεγάλη πίεση από την κοινωνία για ανοίγματα. «Ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος. Το εμπόριο είναι πολύ κουρασμένο. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Μόνος σύμμαχος ο εμβολιασμός», είπε.

 

  • Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας έκρουσε ο γιατρός, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Σχολιάζοντας τα σενάρια περί μερικής άρσης των μέτρων του lockdown ανέφερε πως «αν ανοίξουμε πρόωρα μπορεί να τριπλασιαστούν τα κρούσματα».

 

  • O καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, είπε ότι είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα των δραστηριοτήτων «είναι σαν να λέμε ότι ξεπεράσαμε το πρόβλημα». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πρέπει να περιορίσουμε τις επικίνδυνες επαφές ανάμεσα σε φίλους και κοντινούς συγγενείς. «Ο εγκλεισμός δεν αντέχεται επί μακρόν, προφανώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα» είπε και ανέφερε ότι πρέπει να δοθούν «βαλβίδες εκτόνωσης».

 

  • Για την θετική πορεία των εμβολιασμών στην χώρα μας μίλησε ο παθολόγος, λοιμωξιολόγος, και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι ένα από τα λίγα που πηγαίνουν καλά με την πανδημία. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «τον Απρίλιο αναμένεται μεγάλος αριθμός εμβολίων, περίπου 1,5 εκατ. δόσεις. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, και ο δισταγμός που υπήρχε δεν υπάρχει πλέον».