NEA

Προϋποθέσεις για το άνοιγμα της εστίασης με ασφάλεια

Προϋποθέσεις για το άνοιγμα της εστίασης με ασφάλεια

Συνεχώς αναβάλλεται από την κυβέρνηση το άνοιγμα της εστίασης, λόγω των δύσκολων επιδημιολογικών δεδομένων που καταγράφονται στη χώρα. Πρόκειται για τον κλάδο που έχει δεχτεί ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω της πανδημίας, καθώς τα καταστήματα είναι κλειστά για 6 περίπου μήνες.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Συχνά, οι αρμόδιοι αναφέρονται στους παράγοντες που θα επιτρέψουν το άνοιγμα της εστίασης, ίσως μέσα στον Απρίλιο, αλλά μόνο σε ανοιχτούς χώρους, ενώ απαιτείται τα επιδημιολογικά δεδομένα να έχουν βελτιωθεί, κάτι στο οποίο αναμένεται να βοηθήσει και ο καιρός, αλλά και οι εμβολιασμοί.

Ωστόσο, η κλειστή εστίαση δεν αφορά μόνο τη χώρα μας καθώς η πλειονότητα των κρατών παρουσιάζει τα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα και αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό το άνοιγμα των εστιατορίων και των καφέ.

Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό JAMA άρθρο* για τη λειτουργία της εστίασης στην πανδημία και το ρόλο της μάσκας.

Προϋποθέσεις για το άνοιγμα των εστιατορίων

  • Η συνεπής και σωστή χρήση της μάσκας

Η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2, καθώς ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων. Η συνεπής και σωστή χρήση της μάσκας είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς και άτομα πριν εμφανίσουν συμπτώματα αφορά το 60% των περιπτώσεων COVID-19.

Οι εσωτερικοί χώροι, όπως τα εστιατόρια, όπου οι κοινωνικές αποστάσεις είναι δύσκολο να τηρηθούν και η συνεχόμενη χρήση μάσκας δεν είναι εφικτή μπορεί να γίνουν αιτία αυξημένης μετάδοσης του ιού.

Το κλείσιμο της εστίασης μπορεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού αλλά έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Τα εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με παράδοση κατ οίκον και παραλαβή από το κατάστημα για να περιορίσουν τη διασπορά, όπως ήδη γίνεται τους τελευταίους μήνες.

  • Άλλες προϋποθέσεις

Για να μπορούν, όμως, να λειτουργήσουν και πάλι κανονικά, οφείλουν να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως:

  • η χρήση μάσκας,
  • ο κατάλληλος αερισμός,
  • η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους,
  • η σωστή υγιεινή των χεριών και
  • οι αποστάσεις μεταξύ των συνδαιτυμόνων.

Επίσης, το προσωπικό πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απέχει από την εργασία του αν έρθει σε επαφή κάποιο θετικό κρούσμα ή εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα.

Η πρόταση για χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό, αλλά και από τους πελάτες, όσο δεν γευματίζουν, είναι λογική, όσο δεν μπορούν να διατηρηθούν οι αποστάσεις. Η πιθανή αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που θα επιφέρει το άνοιγμα της εστίασης, μπορεί να μειωθεί με τη σωστή και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Όσο το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί αυξάνεται, τόσο πιο εύκολο θα είναι να βγουν οδηγίες για μια ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο καλός αερισμός του χώρου είναι βασική προϋπόθεση για το ασφαλές άνοιγμα της εστίασης, καθώς ο ιός κυρίως μεταδίδεται από μικρά σταγονίδια στον αέρα. Επίσης, η σωστή απολύμανση των επιφανειών και των αντικειμένων που ακουμπούν πολλοί, όπως τα μηχανήματα ηλεκτρονικής πληρωμής, τα μενού, οι πάγκοι και οι καρέκλες κλπ, είναι απαραίτητη.

Η απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, η χρήση εξωτερικών χώρων εστίασης και η αποφυγή συνωστισμού σε χώρους αναμονής είναι επιπρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το ασφαλές άνοιγμα των εστιατορίων.

Οι στρατηγικές πρόληψης είναι νευραλγικό κομμάτι για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μαζί με το μαζικό εμβολιασμό που προχωράει, μπορούν να βοηθήσουν στην επιστροφή στην κανονικότητα.

 

*Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό JAMA για τη λειτουργία της εστίασης στην πανδημία και το ρόλο της μάσκας.