NEA

Μαρία Θεοδωρίδου: «Δε συνιστάται πριν τον εμβολιασμό αντιπηκτική αγωγή»

Μαρία Θεοδωρίδου: «Δε συνιστάται πριν τον εμβολιασμό αντιπηκτική αγωγή»

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

«Δεν υπάρχει σύσταση να λαμβάνουν άτομα πριν εμβολιαστούν την όποια μορφή αντιπηκτικής αγωγής. Εάν είναι σε αντιπηκτική αγωγή, θα συνεχίσουν κανονικά την αγωγή τους», ανέφερε χτες, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι πολίτες που έχουν θορυβηθεί για το εμβόλιο της AstraZeneca συχνά ρωτούν αν πρέπει να πάρουν προληπτικά ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά, είτε πριν είτε μετά τον εμβολιασμό τους.

 «Όπως έχουμε πει και για τις αλλεργίες, ότι δε χρειάζονται προληπτικά να παίρνουν αντιισταμινικά ή άλλα φάρμακα», συνέχισε η κα Θεοδωρίδου, «όπως και να μην φοβούνται, εάν έχουν πυρετό σαν ανεπιθύμητη ενέργεια να παίρνουν ένα αντιφλεγμονώδες, με το φόβο ότι θα κατασταλεί η ανοσιακή τους απάντηση».

Γενικότερα, το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου της AstraZeneca επικράτησε στη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, με την κα Θεοδωρίδου να αναφέρεται στο ενδεχόμενο της σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με το σπάνιο σύνδρομο, το οποίο συνδυάζει δύο σημαντικούς παράγοντες, θρόμβωση και θρομβοπενία, και εκδηλώνεται με μία συμπτωματολογία σημαντική από πλευράς κλινικής.

 

  • Από πλευράς επιδημιολογικής, με τα στοιχεία που υπάρχουν να μην είναι πλήρη, φαίνεται ότι το σύνδρομο είναιπερισσότερο συχνό, χωρίς αυτό να είναι  απόλυτο, σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν και όλο το φάσμα των ηλικιών.

 

  • Οι περιπτώσεις που αναφέρονται με τη θρόμβωση και τη θρομβοπενία χαρακτηρίζονται επιστημονικά, «προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας» και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με το μηχανισμό που προκαλεί τη θρομβοπενία μετά από την χορήγηση της ηπαρίνης.

 

  • Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας, καταστάσεις που είναι αρκετά συχνές στο γενικό πληθυσμό.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο -σε 18,1 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου τηςAstraZeneca- έχουν διαπιστωθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και 8 περιπτώσεις θρομβώσεων με θρομβοπενία.

 

  • Στην Ευρώπη, έχουν ανακοινωθεί -επί συνόλου 9,2 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τηςAstraZeneca- 44 περιπτώσεις.

 

  • Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης συσχέτιση με το εμβόλιο, αλλά ο Οργανισμός συγκεντρώνει και αξιολογεί τα δεδομένα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει μία επιστημονική θέση, ένα επιστημονικό πόρισμα.

 

  • Στην Ελλάδα, έχουν διατεθεί περίπου 346.000 δόσεις εμβολίου τηςAstraZeneca, και έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ, ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι από τα πρώτα περιστατικά τα οποία έχουν συμπεριληφθεί και στο σύνολο των περιστατικών που αναφέρονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό.

Υπογραμμίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια χωρίς το χαρακτηριστικό της θρομβοπενίας, αυτά που εμφανίστηκαν μετά από την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού, δεν υπερβαίνουν τον αναμενόμενο αριθμό στο γενικό πληθυσμό.

 

Σήμερα θα δημοσιευτούν αναλυτικές οδηγίες  

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, όπως και η Νευρολογική Εταιρεία ανεξάρτητα, έχουν προβεί στη συγγραφή οδηγιών για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του σπάνιου αυτού συνδρόμου.

Οι οδηγίες, που θα αναρτηθούν, σήμερα, και για υγειονομικούς και για τους πολίτες, αναφέρονται σε μια σπάνια κατάσταση και ο λόγος για τον οποίο αναγράφονται είναι η σωστή, έγκυρη ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για αυτά τα συμβάντα», εξήγησε η κα Θεοδωρίδου.

 

Καμία αναπροσαρμογή στον εμβολιασμό για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τοποθετήθηκε σχετικά με την ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σχετικά με την πλατφόρμα των ραντεβού που δε δίνει δυνατότητα αντικατάστασης του εμβολίου το οποίο έχει επιλεγεί από το σύστημα. Το ζητούμενο από τους πολίτες είναι η αλλαγή εμβολιαστικού κέντρου με άλλο που κάνει διαφορετικό εμβόλιο από αυτό του αρχικού ραντεβού, καθώς στο emvolio.gov.gr υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

«Αυτή τη στιγμή δε σχεδιάζουμε κάποια αλλαγή στον προγραμματισμό μας. Όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να κάνουν μια αλλαγή στο ραντεβού στο emvolio.gov.gr και αυτό παραμένει», διευκρίνισε ο ΓΓ ΠΦΥ.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σχολίασε επίσης, το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα σε Έλληνες πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με την AstraZeneca να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη με άλλο εμβόλιο, δεδομένης της ανησυχίας που επικρατεί για το εμβόλιο της AstraZeneca και λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο παράδειγμα της Γερμανίας.
«Μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να εξετάζεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο», ήταν η λιτή απάντηση του κ. Θεμιστοκλέους.