ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Self tests: Φόβοι φαρμακοποιών ενόψει Σαββατοκύριακου και σκέψεις να ζητηθεί παράταση στο άνοιγμα των Λυκείων

Self tests: Φόβοι φαρμακοποιών ενόψει Σαββατοκύριακου και σκέψεις να ζητηθεί παράταση στο άνοιγμα των Λυκείων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα αποτελεί η υλοποίηση του στόχου της δωρεάν διάθεσης εκατομμυρίων self tests μέσα από το δίκτυο των 10.800 φαρμακείων όλης της χώρας. Ακόμη κι εάν σε πρώτη φάση η προσπάθεια αφορά τη διάθεση περίπου 420.000 self tests  η πίεση του χρόνου που έχει να κάνει με την επιθυμία της κυβέρνησης να ανοίξει από την Δευτέρα 12 Απριλίου τα Λύκεια είναι πραγματικά αφόρητη, γεγονός το οποίο εισπράττουν οι φαρμακοποιοί απ’ άκρη σε άκρη σε ολόκληρη τη χώρα.

To DailyPharmaNews μίλησε με τρεις προέδρους φαρμακευτικών Συλλόγων προσπαθώντας να μεταφέρει αυτήν την αγωνία.

Ο κ. Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι είναι δύο εκείνα τα κρίσιμα στοιχεία που θα καθορίζουν το πόσο ομαλά θα εξελιχθούν τα πράγματα, εφόσον παραμείνει ο στόχος ανοίγματος των Λυκείων τη Δευτέρα. 

«Στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον θα περιμένουμε την αυριανή ημέρα. Εκτός απροόπτου αύριο που είναι Τετάρτη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, το απόγευμα θα ανοίξει η πλατφόρμα, οπότε την Πέμπτη το πρωί πιθανότατα να μπορούμε να δώσουμε κιόλας self tests, εάν βεβαίως, όπως είπα όλα εξελιχθούν ομαλά. Είναι κρίσιμο να έχουμε τα self tests στα φαρμακεία μας το νωρίτερο δυνατό και πιο κρίσιμο ακόμη είναι οι ενδιαφερόμενοι, οι μαθητές δηλαδή και οι εκπαιδευτικοί να έρθουν να τα πάρουν μέχρι την Παρασκευή ή το πολύ το Σάββατο γιατί μετά δεν θα υπάρχουν καθώς θα μείνουν μόνο τα εφημερεύοντα ανοικτά στα οποία θα έχουν τελειώσει (σ.σ. δεν υπάρχει ανεφοδιασμός το Σαββατοκύριακο από τις φαρμακαποθήκες) και δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν. Όποιος το αφήσει τελευταία στιγμή δεν θα μπορεί να βρει self tests». 

Εάν ο προγραμματισμός φανεί ότι δεν βγαίνει, συνέχισε ο κ. Ευγενίδης «θα ζητήσουμε να καθυστερήσει έστω μία ημέρα το άνοιγμα των Λυκείων. Πιστεύω ότι δεν θα κοστίσει κάτι στα παιδιά και στην εκπαίδευση αλλά θα αποσυμπιέσει πάρα πολύ την πίεση αυτών που θα σκεφτούν την τελευταία στιγμή πριν πάνε στο σχολείο, να προμηθευτούν self tests  για να τα κάνουν. Αυτή είναι μία πρόταση δική μας άλλα άλλοι είναι αυτοί που γνωρίζουν και παίρνουν τις αποφάσεις».

Ο κ. Πάνος Ζαρογουλίδης, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας είναι πιο σίγουρος ότι χρειάζεται παράταση. «Είναι δεδομένο ότι πρέπει να πάμε σε παράταση σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των Λυκείων. Για να προχωρήσει η όλη η διαδικασία όπως πρέπει θα πρέπει, όπως επισήμανε ο κ. Ζαρογουλίδης η διάθεση των self tests να γίνει «με το σύνολο των φαρμακείων ανοικτό και όχι μέσα από τον αριθμό των εφημερευόντων φαρμακείων. Αυτό είναι εύκολα αντιληπτό διότι το κανάλι διανομής των φαρμακείων επιλέχτηκε ακριβώς λόγω του μεγάλου αριθμού των συναδέλφων που μπορούν να συνεισφέρουν στη διανομή, των συνολικά 10.800 φαρμακείων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Αυτό σημαίνει ότι τα φαρμακεία θα πρέπει να είναι ανοιχτά στο 100% του αριθμού τους για να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε όπως πρέπει σε αυτήν την προσπάθεια».

Ο κ. Κώστας Βαρδιάμπασης, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου έκανε λόγο για μία «μάχη με το χρόνο. Είναι ένας διαρκής αγώνας. Το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε μία σύσκεψη όλων των προέδρων των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας όπου συζητήθηκε το θέμα. Όλοι παραδεχτήκαμε τον αιφνιδιασμό και την αρχική ανοργανωσιά της κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε λίγες μέρες να απαιτείται ένα τιτάνιο έργο από όλους τους εμπλεκομένους, και τις φαρμακαποθήκες ιδιωτικές και συνεταιριστικές και από την ΗΔΙΚΑ και από τους φαρμακοποιούς. Δεν είναι και εφικτό. Θα πρέπει κάποια στιγμή να είμαστε και ρεαλιστές. Δεν μπορεί να λέει η κυβέρνηση ότι τη Δευτέρα ξεκινάμε να μοιράζουμε 10.000.000 self tests, δεν γίνεται πρακτικά. Εάν δεν έμπαιναν οι κόφτες, δεν υπήρχε μία προτεραιοποίηση, μία ιεράρχηση αυτό θα σήμαινε ανά φαρμακείο 175 τεστ την ημέρα. Αν θέλαμε 5 λεπτά για να καταγράψουμε το ΑΜΚΑ, να συζητήσουμε λίγο με τον πολίτη, να του εξηγήσουμε κάποια πράγματα, να κάνουμε τη γραφειοκρατική διαδικασία στην πλατφόρμα, αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να ασχοληθεί ένας φαρμακοποιός 14-15 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα για το επόμενο δίμηνο μόνο με τα τεστ και τίποτε άλλο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Εάν ανοίξουν την Δευτέρα τα λύκεια και εάν εντέλει πάνε όλα καλά και παραλάβουν οι φαρμακαποθήκες από τους “κόμβους” τα τεστ και καταφέρουν και τα διανείμουν σε όλα τα φαρμακεία της χώρας και αρχίσουν να παραλαμβάνουν την Πέμπτη, αυτό σημαίνει ότι -με ανακοινώσεις των τοπικών Συλλόγων και του Πανελληνίου οι μαθητές Λυκείου και οι γονείς τους-  θα πρέπει να προλάβουν να παραλάβουν τα τεστ μέσα σε δύο μέρες, Πέμπτη και Παρασκευή. Και αυτό γιατί το Σαββατοκύριακο που είναι τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία και καθώς δεν θα υπάρχει τροφοδοσία από τις φαρμακαποθήκες και με δεδομένο βέβαια ότι είμαστε λαός της τελευταίας στιγμής δεν μπορούμε να πούμε ότι ο φαρμακοποιός θα έχει απόθεμα να εξυπηρετήσει.

Ένας λογικός άνθρωπος από αυτούς που κάνουν τον σχεδιασμό στην κυβέρνηση θα μπορούσε να τα κατανοήσει. Δεν ξέρω εάν θα είναι οριστική η απόφαση για άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα ή εάν θα χρειαστεί να ανοίξουν κάποιες μέρες αργότερα. Αυτό που ξέρω είναι ότι τα φαρμακεία θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν υπό αυτές τις συνθήκες όπως και οι φαρμακαποθήκες και όλοι όσοι προσπαθούμε να βοηθήσουμε, αλλά από ένα σημείο και μετά έχουμε κι εμείς τα όριά μας.

Είμαστε επαγγελματίες και η κύρια δουλειά μας είναι να φροντίσουμε για τη φαρμακοθεραπεία των ασθενών και τη διάθεση των φαρμάκων και δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε αυτόν τον κύριο ρόλο μας για να βάλουμε μπροστά τη διάθεση των tests. Υπάρχουν τα όρια μας και οι ανάγκες των ασθενών και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».

Ο κ. Βαρδιάμπασης ανησυχεί για το τι θα συμβεί από την Πέμπτη και έπειτα ειδικά εάν προκύψουν και προβλήματα της τελευταίας στιγμής. «Εάν πούνε ότι τα Λύκεια ανοίγουν τη Δευτέρα καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή στα φαρμακεία. Είναι πολύ σημαντικό επίσης ο κόσμος να μάθει ότι αυτή τη στιγμή είναι κλειδωμένα τα ΑΜΚΑ και να μην έρχεται στα φαρμακεία άδικα για να πάρει tests, εφόσον δεν ανήκει σε κάποια κατηγορία που δικαιούται να το λάβει. Δεν θέλουμε να σχηματιστούν ουρές, συνωστισμοί στα φαρμακεία και αντιπαραθέσεις με τους πολίτες. Εμείς πάμε να βοηθήσουμε».

Σημαντική επίσης είναι η επισήμανση του κ. Βαρδιάμπαση ότι μόλις λίγο πριν ξεκινήσει η διάθεση των tests στα φαρμακεία δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στους φαρμακοποιούς για τα χαρακτηριστικά τους ώστε τώρα που δεν υπάρχει ακόμη πίεση και ο κόσμος ρωτάει να μάθει, να μπορούν να δώσουν κάποια πληροφόρηση. «Εγώ δεν έχω ένα τεστ στα χέρια μου, έστω να μπορέσω να διαβάσω τις οδηγίες αυτή τη στιγμή. Θα τις δώ για πρώτη φορά την Πέμπτη εάν παραλάβω τότε τα τεστ. Θα ήθελα να προετοιμαστώ. Τότε όμως, εκείνη τη στιγμή θα προσπαθήσω να καταλάβω τι γίνεται για να εξηγήσω και στον κόσμο που μα ρωτάνε. Θα έπρεπε να έχουν στείλει έστω ένα ενημερωτικό με χρήσιμες πληροφορίες».