ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αλέξανδρος Τσαπέκος: Η σχέση μεταξύ των self tests και των ελλείψεων φαρμάκων

Αλέξανδρος Τσαπέκος: Η σχέση μεταξύ των self tests και των ελλείψεων φαρμάκων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μία πρόταση που είχε πρωτοδιατυπώσει πριν από περίπου τέσσερα χρόνια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων φέρνει ξανά στο προσκήνιο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος βλέποντας πως η ίδια η πραγματικότητα δείχνει πλέον πως θα μπορούσε πράγματι να είναι υλοποιήσιμη. 

Μάλιστα ο κ. Τσαπέκος, που όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews, είχε φέρει την πρότασή του αυτή δύο φορές προς συζήτηση στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, θεωρεί πως το επιχείρημα ότι η υλοποίηση μίας τέτοιας πρότασης μειώνοντας τις παράλληλες εξαγωγές θα δημιουργούσε ζήτημα για την οικονομία, ένα επιχείρημα που θα ευσταθούσε σε μεγάλο βαθμό μόνο εάν μιλούσαμε για μείωση εξαγωγών εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων, κάτι που δεν ισχύει καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμάκων που εξάγονται είναι φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών που εισάγονται στη χώρα.

Διαβάστε στη συνέχεια το άρθρο του κ. Τσαπέκου:

 

«Ποια σχέση έχουν οι ελλείψεις φαρμάκων με τα self tests

Για μένα προσωπικά πολύ μεγάλη!  

Μα καλά, από που κι ως πού; θα μου πείτε. Και όμως!  

Αυτή ακριβώς την ίδια διαδικασία  της ελεγχόμενης και της  ιχνηλατεύσιμης διακίνησης των self tests  είχα προτείνει με δημόσιες αναρτήσεις μου και εντός του ΔΣ του ΠΦΣ, για τα ελλειπτικά φάρμακα.  

Είπα λοιπόν τότε ότι με  βάση  τον αριθμό των εμβαλαγίων τα οποία  χορήγησε ένα φαρμακείο κατά τον προηγούμενο μήνα για ένα συγκεκριμένο ελλειπτικό φάρμακο  (αριθμός που θα  δίνεται από την ΗΔΙΚΑ και όχι από το φαρμακείο) να είναι, με  βούληση της Πολιτείας   για λόγους Δημόσιας Υγείας, υποχρεωτικό στις αρχές του επόμενου μήνα η ολική αντικατάσταση των εμβαλαγίων αυτών από τις φαρμακευτικές εταιρίες μέσω μίας ή δύο το πολύ, φαρμακαποθηκών επιλογής του φαρμακείου. Καθώς και η ύπαρξη μιας επιπλέον  πάγιας ποσότητας 10-20%  στις φαρμακαποθήκες επιλογής μας (20% των τεμαχίων που διακίνησαν  τον  μήνα - αφετηρία)  για την κάλυψη των  εμβαλαγίων που ίσως ζητηθούν λόγω ενδεχόμενης αύξησης της κίνησης κάποιου ελλειπτικού φαρμάκου.  

Στη συνέχεια, και εφόσον όπως προανέφερα θα υπάρχει ιχνηλάτηση μέσω ειδικής πλατφόρμας όλων των ελλειπτικών φαρμάκων, στη λήξη του επόμενου μήνα  θα φαίνονται αυτόματα στο σύστημα  (πάντα μέσω της ΗΔΙΚΑ)  οι  ποσότητες  που διακινήθηκαν από το φαρμακείο και με βάση αυτές τις ποσότητες θα γίνεται η ολική κάλυψή τους  στην  αρχή του μεθεπόμενου μήνα. Έτσι όλες οι επιπλέον ποσότητες της αρχικής τοποθέτησης  που ζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα από ένα φαρμακείο ,   στο τέλος του μήνα θα φανούν  στο σύστημα και συνεπώς τον μεθεπόμενο θα δικαιούται να του αντικατασταθεί αυτή η νέα αυξημένη ποσότητα. Στην περίπτωση που όμως θα έχει μειωμένη κίνηση της αρχικής τοποθέτησης, θα λαμβάνει μειωμένα τεμάχια  (π.χ. έλαβε  αρχικά  20 τεμάχια ενός ελλειπτικού  και   χορήγησε στη διάρκεια του μήνα 25 , θα λάβει τον επόμενο 25. Αντίθετα εάν χορήγησε  15 θα λάβει στην αρχή του επόμενου μήνα  10 τεμάχια  (15 -5 που του περίσσεψαν). Και ούτω καθεξής … 

Έτσι με τον τρόπο αυτόν θεραπεύεται η γάγγραινα των ελλειπτικών στο  95 % (λόγω μερικών μικρών ταμείων που δεν είναι στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ και για τα οποία θα   πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση). Σταματάει η συνεχής και βασανιστική ανησυχία όλων των φαρμακοποιών της χώρας κάθε μέρα, από το πρωί ως το βράδυ, να τρέχουμε πίσω από τα ελλειπτικά! Σταματάει  το φαινόμενο ώστε  το ελλειπτικό φάρμακο να  γίνεται μέσο εκβιασμού των φαρμακείων από τις  αποθήκες  και τις  εταιρείες με την πίεση   να φορτωθούμε  με μεγάλες ποσότητες όλων των υπόλοιπων  φαρμάκων και των παραφαρμάκων τους,  προκειμένου να σου δώσουν  το ελλειπτικό! Σταματάει η ανισότητα μεταξύ των φαρμακείων και ο κανιβαλισμός μέσω ενός κοινωνικού αγαθού που είναι το φάρμακο  «Αυτός το έχει, εκείνος όχι!»  και με κύριο θύμα το μικρό φαρμακείο! Και τέλος σταματάει και η υποκρισία, ότι δήθεν είναι ένα θέμα δύσκολο που δεν λύνεται, αλλά κατά τα άλλα  κάποιοι κερδίζουν πολλά εις βάρος των δικών μας συμφερόντων, αλλά και των ασθενών μας, που είναι  και  αυτοί κατά κύριο λόγο που ταλαιπωρούνται  και που η υγεία τους πολλές φορές δοκιμάζεται όταν διακόπτεται η αγωγή τους! 

Να λοιπόν ποια σχέση έχουν τα self tests  με τα ελλειπτικά φάρμακα!  Ο τρόπος διακίνησής τους, όπως αποφασίστηκε από την Πολιτεία, με την τοποθέτηση μιας αρχικής ποσότητας και την περαιτέρω κάλυψή μας  μέσω της διάθεσης που θα φαίνεται μέσα στο σύστημα  για το φαρμακείο και την αποθήκη, είναι στην ίδια φιλοσοφία με αυτό που προτείνω εδώ και πολύ καιρό».  

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω την εντύπωση που μου έκανε η άποψη των αποθηκών , σε μια συνάντηση , ότι εάν αυτό θα εφαρμοστεί θα είναι το τέλος τους .  Και ούτε πέρασε και η πρότασή μου να το δοκιμάσουμε έστω για 10 μόνο ελλειπτικά στην αρχή και στη συνέχεια ανάλογα να δούμε.  

Οι εταιρείες επιμένουν  ότι διοχετεύουν στην αγορά περισσότερες ποσότητες από εκείνες που απαιτούνται για τους  Έλληνες ασθενείς. Και μάλλον έχουν δίκιο, αν κρίνουμε από τα στοιχεία που επικαλούνται!   Οι αποθήκες, ιδιωτικές αλλά και μερικές συνεταιριστικές  και ειδικά οι μεγάλες,  θέλουν μέσα από την χειραγώγηση και τη διακίνηση των ελλειπτικών  να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες  και το βλέπουμε τι ετοιμάζεται  σε σύντομο χρόνο να γίνει! 

Εμείς τα φαρμακεία είμαστε στο κόκκινο και ψυχικά και επαγγελματικά!  

Προσωπικά θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση, όσο πιο άμεσα γίνεται, εκτός των όσων ήδη δρομολογήσαμε για τη ρύθμιση του προβλήματος με τα ελλειπτικά, να δοκιμαστεί  σε 10  φάρμακα και η μέθοδος αυτή για  να σταματήσουμε  επιτέλους όλη αυτήν τη  νοσηρή και βασανιστική κατάσταση για όλους μας!  Ιδού λοιπόν η Ρόδος!