NEA

Εμβόλιο AstraZeneca: Αναμένονται οι ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Εμβόλιο AstraZeneca: Αναμένονται οι ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι ακυρώσεις των ραντεβού

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Αμφιβολία, δισταγμό και πολύ συχνά φόβο στους πολίτες έχουν προκαλέσει τα περιστατικά σοβαρών παρενεργειών (θρομβώσεων) από το εμβόλιο της AstraZeneca, που καταγράφονται διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό εκείνων που έχουν ήδη προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους για την πρόληψη της Covid-19 με το συγκεκριμένο εμβόλιο να σπεύδουν να το ακυρώσουν ή να ζητούν αλλαγή με εμβόλιο άλλης εταιρείας.

Αυτή την εβδομάδα, συχνές ήταν οι δημόσιες παραινέσεις των φαρμακοποιών προς τους πολίτες να μη σπεύδουν στα φαρμακεία για να αλλάξουν το ραντεβού τους με το εμβόλιο της AstraZeneca (κάτι που οι πολίτες συμπέραιναν από την ημερομηνία διενέργειας της 2ης δόσης, καθώς μόνο στο συγκεκριμένο εμβόλιο είναι 3 μήνες μετά την πρώτη) γιατί δεν τους το επιτρέπει το σύστημα, δηλαδή η πλατφόρμα των ραντεβού δε δίνει δυνατότητα αντικατάστασης του εμβολίου που έχει επιλεγεί από το σύστημα.
Παρόλο που ο ΓΓ του υπ. Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, προσπάθησε –με δηλώσεις του τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από εμφάνισή του στην κρατική τηλεόραση– να υποβαθμίσει την ανησυχία αυτή, δηλώνοντας ότι το 93% των πολιτών που έχει κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστεί το AstraZeneca προσέρχεται κανονικά και πως οι ακυρώσεις είναι λίγες, οι φαρμακοποιοί μιλούν για μεγάλο αριθμό ακυρώσεων, αφού το σύστημα δεν αλλάζει τον προγραμματισμό για εμβόλιο άλλης εταιρείας, παρόλο που στο emvolio.gov.gr, υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Σχετικά με το θέμα, σε φειδωλή του δήλωση ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε: «Αυτή τη στιγμή δε σχεδιάζουμε κάποια αλλαγή στον προγραμματισμό μας. Όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να κάνουν μια αλλαγή στο ραντεβού (δηλαδή στο χρόνο του ραντεβού) στο emvolio.gov.gr και αυτό παραμένει».

Να θυμίσουμε ότι έχει προηγηθεί, πριν λίγες ημέρες, η παραίτηση του καθηγητή κ. π. Βλαχογιαννόπουλου, μέλους της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, με σοβαρές κατηγορίες κατά της Επιτροπής (ότι δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων - ειδικά δε του εμβολίου της AstraZeneca), με αφορμή τις καθησυχαστικές δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι δεν υπάρχουν καταγραφές που να συνδέουν το εμβόλιο με περιστατικά θρομβώσεων (ενώ η επιτροπή αποφάνθηκε πιθανή σύνδεση του συγκεκριμένου εμβολίου με περιστατικό θανάτου).

Υπό το βάρος όλων αυτών, σήμερα αναμένεται η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, καθώς ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση για τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της εταιρείας αλλά και τις επιμέρους λεπτομέρειες της χορήγησης του (ηλικιακές ομάδες) στις χώρες μέλη της ΕΕ, αντί για μία κεντρική οδηγία, όπως αναμενόταν μέσα στην εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι διαπιστώθηκαν σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, τονίζοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες διαφέρουν οι ηλικιακές ομάδες που έχει αποφασιστεί να χορηγείται το εμβόλιο:  

  • Αρχικά, η χορήγηση του εμβολίουτης AstraZeneca είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες -όπως και στην Ελλάδα- από την ηλικία των 18 έως και 64 ετών, επειδή οι έως τότε ολοκληρωμένες μελέτες της εταιρείας συμπεριλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.
  • Στη συνέχεια, με βάση τα συμπεράσματα μελετών της εταιρείας που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα,επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών. 
  • Ενώ διενεργούνταν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο και άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες σοβαρές παρενέργειες που το συσχέτιζαν με θρομβώσεις, μία ανάλυση που έγινε στη Δανία και αφορούσε την επίπτωση του εμβολίου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, έδειξε ότι στις ηλικίες κάτω των 60 ετών (και ειδικότερα στις ηλικίεςμεταξύ 50 έως 60) υπήρχε επταπλάσια πιθανότητα να εκδηλωθεί θρόμβωση από ό,τι στο γενικό πληθυσμό, και κυρίως στις γυναίκες αυτής της ηλικίας. Για αυτό το λόγο, στη Δανία αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εμβολίου για να έχουν περισσότερα στατιστικά δεδομένα, επειδή το πρώτο δείγμα ήταν μικρό.  Τις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να βγει η σχετική απόφαση. Αυτή τη γραμμή της Δανίας ακολούθησε η Γερμανία και κάποιες ακόμα Ευρωπαϊκές χώρες.
  • Έτσι, έχει διαφοροποιηθεί τελείως η εμβολιαστική πολιτική που αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο: άλλες χώρες προτείνουν τη χορήγησησε άτομα άνω των 60 ετών, άλλες άνω των 55 ετών, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου covid-19. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι -όπως λένε οι ειδικοί- το ποσοστό των θρομβώσεων όσων έχουν εμβολιαστεί τόσο με το εμβόλιο της AstraZeneca όσο και με τα άλλα εμβόλια είναι ίδιο με αυτό του γενικού πληθυσμού, με τα περιστατικά να είναι πολύ λιγότερα από τις θρομβώσεις που κάνει ο ίδιος ο ιός όταν κάποιος νοσήσει.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία παρακολουθεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δεν αναμένονται  σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, διευκρίνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca, τονίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.  

Ενώ η συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται, το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς με μικρές αυξομειώσεις κυμαίνεται γύρω στο 90%, ενώ κάθε μέρα γίνονται 10.000-12.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της ΑstraZeneca.