NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας.

 

  • Στην πορεία της πανδημίας και τις προσδοκίες για το άνοιγμα δραστηριοτήτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως υπογράμμισε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα κρύβει κινδύνους και για να δούμε τις τυχόν επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων, θα πρέπει να περιμένουμε να φτάσουμε στη Μεγάλη Δευτέρα.

 

  • Τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας υπολογίζονται σε 18.000 με 20.000, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάζεται και αναλύει η ομάδα του καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης Νίκου Τζανάκη. «Αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο τεστ και στους 10 εκατομμύρια Έλληνες θα βρίσκαμε θετικούς 18.000 με 20.000», τόνισε ο καθηγητής

 

  • Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος υπογράμμισε ότι ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) αναφορικά με το σπάνιο σύνδρομο θρομβώσεων και το εμβόλιο της AstraZeneca. Εν αναμονή της σημερινής γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε πως στο εξής «οι χώρες που δεν είχαν θέσει όρια στην χορήγηση του εμβολίου αρχίζουν να βάζουν και όσες είχαν, προσθέτουν».

 

  • Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε γρήγορα εξιτήρια. Υπάρχει πίεση, υπάρχουν άρρωστοι που βαραίνουν πολύ και χρειάζονται διασωλήνωση. Οι κλήσεις που δέχεται το ΕΚΑΒ είναι τριπλάσιες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Υπάρχουν άρρωστοι που έχουν διασωληνωθεί και περιμένουν περισσότερο από 24 ώρες για να εισαχθούν σε ΜΕΘ, αλλά αυτό υπήρχε πάντα». Επισήμανε ακόμη ότι τα όρια ηλικίας έχουν πέσει στα 50-60 έτη καθώς και ότι έχουν διασωληνωθεί ακόμα και 20αρηδες και 30αρηδες.

 

  • «Δεν ξέρω γιατί έγινε μπλέξιμο με την ΑstraZeneca. Και τα τρία εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά στις ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν είναι κάτι τρομακτικό» τόνισε ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας.

 

  • «Δεν αποδίδει το συγκεκριμένο lockdown στη Θεσσαλονίκη» υπογράμμισε ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όπως είπε, υπάρχει μεγάλη κόπωση του πληθυσμού σε ψυχολογικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο, γι' αυτό και ο κόσμος πλέον δυσκολεύεται να πειθαρχήσει, ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν.