NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας.

 

  • Τάση ύφεσης δείχνουν τα λύματα της Αττικής εδώ και τρεις εβδομάδες, όπως δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης. Όπως είπε αυτό μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι αυτό θα μεταφραστεί και σε μείωση κρουσμάτων πριν από το Πάσχα. Ακόμη, εξήγησε πως έχει μειωθεί και ο βαθμός θετικότητας, τονίζοντας πως το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

 

  • «Έχουμε αποδείξει από την αρχή ότι προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε δυσκολία» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, με αφορμή τη διερεύνηση και συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο το εμβόλιο της Johnson & Johnson να συνδέεται με εγκεφαλικές θρομβώσεις. «Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει. Τηρούμε στάση αναμονής», ανέφερε.

 

  • Στόχος είναι να απελευθερωθούν και οι μετακινήσεις, ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες που θα επιτραπούν και πάλι, σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τονίζοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχουμε φέτος ένα Πάσχα πιο κανονικό από το περσινό.

 

  • Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, επισήμανε πως πολύ αργά θα μειωθούν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι θάνατοι.

 

  • Σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε ο γιατρός και ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, για το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, το Πάσχα, εκτιμώντας παράλληλα ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Αττική.

 

  • Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε ότι ο κορωνοϊός είναι απρόβλεπτος και ότι βρισκόμαστε σε ανορθόδοξο πόλεμο μαζί του σε όλο τον πλανήτη, καθώς παρατηρούνται συνεχείς αυξομειώσεις στα επιδημιολογικά δεδομένα και μια περιοχή μπορεί να «κοκκινίσει» από τη μία στιγμή στην άλλη. Σε σχέση με το Πάσχα, είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να κάνουμε προβλέψεις και συμπλήρωσε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναπροσαρμογής της τακτικής που ακολουθούμε με έμφαση στη διενέργεια πολλών self test.

 

  • «Την Παρασκευή θα έχουμε την εικόνα της πανδημίας από όλη την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής δείχνει μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης. Αν συνεχιστεί θα μπορούμε να πάμε με τη διαδικασία των self test σε μεγαλύτερη χαλάρωση στο λιανεμπόριο», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.