ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Α. Βαλτάς: Σε δύο μήνες το πολύ θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις διεκδικήσεις μας

Α. Βαλτάς:  Σε δύο μήνες το πολύ θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις διεκδικήσεις μας

Λίγο ακόμη υπομονή θα πρέπει να κάνουν οι φαρμακοποιοί για να δουν την επιβράβευση των κόπων τους, της «πλάτης» που έχουν βάλει από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς στο DailyPharmaNews.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την Τετάρτη 21/4 άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς στην ηλικιακή ομάδα 55-59 και το Σάββατο 24/4 για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κλεισίματος των ραντεβού των ατόμων που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Παράλληλα συνεχίζεται η διάθεση των self tests για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο και σε μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων. Εάν σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά περνούν μέσα από το φαρμακείο –στην περίπτωση των self tests αποκλειστικά, στα εμβόλια σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γύρω στο 70% με το φαρμακείο να έχει επιπλέον φόρτο εργασίας σε ό,τι αφορά το βασικό σκοπό λειτουργίας του σε μία περίοδο με πολλές δυσκολίες λόγω και των μέτρων ασφαλείας κατά της COVID 19- γίνεται αντιληπτό ότι οι φαρμακοποιοί έχουν φτάσει στα όρια τους και στις μεγάλες πόλεις τα μικρότερα φαρμακεία ίσως και να τα έχουν ξεπεράσει.

Το DailyPharmaNews θέλοντας να δώσει μία εικόνα για το κατά πόσο η ηγεσία του κλάδου έχει αντίληψη αυτού που συμβαίνει και πως κινείται στη λογική του να διεκδικήσει όσα οι φαρμακοποιοί περιμένουν για την πλάτη που έχουν βάλει έναν χρόνο τώρα στην πανδημία επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολο Βαλτά και του ζήτησε να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτούς που εκπροσωπεί.

Οι φαρμακοποιοί έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται για την πίεση που υφίστανται με τα self tests, είπε ο κ. Βαλτάς. Σημείωσε ωστόσο σε ό,τι αφορά το θέμα των ημερών, τη διάθεση των self tests από τα φαρμακεία, ότι η ηγεσία του κλάδου σε συσκέψεις που γίνονται με το υπουργείο Υγείας και όλους τους εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων συντέλεσε ώστε να συνειδητοποιηθεί απ’ όλους και παρά την πίεση που υπάρχει για άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ότι σταδιακά θα πρέπει να ανοίξουν τα ΑΜΚΑ για τη χορήγηση των self tests ενώ θα πρέπει να υπάρξουν και αλλαγές στον τρόπο διάθεσης. «Δεν είναι δυνατόν να ισχύει ότι εδώ και τώρα, τη Δευτέρα εφαρμόζεις το μέτρο με τον εργαζόμενο να κάνει την Κυριακή τo τεστ. Εάν γινόταν αυτό, σήμερα, αύριο και μεθαύριο ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι θα έπρεπε να προσέλθουν στα φαρμακεία για να πάρουν και να κάνουν το test. Η λύση που βρήκαμε, να έχουμε ακόμη ένα μεταβατικό στάδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπου να μπορεί κάποιος να πάρει τεστ αλλά να πάρει ακόμη ένα για να έχει “καβάντζα”  και να μην είναι αγχωμένος ότι πρέπει να τρέχει συγκεκριμένη ημερομηνία, βοηθά στην αποσυμφόρηση της κίνησης στα φαρμακεία».

Πέρα ωστόσο από αυτήν την παρέμβαση ο ΠΦΣ κάνει ενέργειες, όπου απαιτείται βλέποντας τη γενική εικόνα και αναμένοντας ότι έχοντας απέναντί του έναν αξιόπιστο συνομιλητή, θα δει σύντομα καλά αποτελέσματα, ανάλογα με την προσφορά των φαρμακοποιών όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

«Παρεμβαίνουμε, ακριβώς για να μην γίνεται δύσκολη η ζωή των φαρμακοποιών. Επιπλέον θεωρούμε ότι για όλα αυτά που γίνονται θα πρέπει να υπάρχει αντισταθμιστικό όφελος και το αντισταθμιστικό όφελος ήδη έχει συζητηθεί με την κυβέρνηση. Δεν γίνεται τα φαρμακεία να μην πάρουν μία αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρουν» σημειώνει ο κ Βαλτάς τονίζοντας ότι ακριβώς μετά το Πάσχα «επιτέλους ανοίγει εντελώς η ατζέντα των θεσμικών θεμάτων με σοβαρά και χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, τα ωράριο λειτουργίας, το rebate, τα ΜΥΣΥΦΑ κτλ να τίθενται στο τραπέζι».

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο ζητούμενο για τους φαρμακοποιούς το πότε θα υπάρχει αποτέλεσμα, φαίνεται ότι αυτό θα φανεί όταν τελειώσει όλη αυτή η ιστορία με τη διάθεση των tests καθώς σύμφωνα με τον κ. Βαλτά «έχουμε υπογράψει μία δίμηνη συνεργασία γι’ αυτό, άρα έχει τέλος αυτό, δεν είναι επ’ αόριστον, σε δύο μήνες από την έναρξή του, τελειώνει. Όταν τελειώσει αυτό το project θα αποζημιωθούν τα φαρμακεία και δεν θα αποζημιωθούν γιατί έδωσαν τα tests. H αποζημίωση θα έχει την έννοια της αναγνώρισης από την πολιτεία ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο τα φαρμακεία “φυλάσσουν Θερμοπύλες”, έβαλαν πλάτη σε όλα τα συστήματα και γι΄ αυτό θα πρέπει να πάρουν μία επιστημονική αποζημίωση για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στη διάρκεια της πανδημίας. Δεν θα είναι δηλαδή κάτι που θα δοθεί στη λογική μίας αποζημίωσης με το κομμάτι. Κι αυτό καταρχήν δεν μπορεί να γίνει γιατί υπάρχουν φαρμακεία που είναι μικρότερα σε δυναμική αλλά ζορίστηκαν πολύ περισσότερο στις διαδικασίες βοηθώντας ωστόσο πολύ από άποψη καλύτερης διασποράς των υπηρεσιών προς τους πολίτες, σημαντικό τόσο σε θέμα εξυπηρέτησης όσο και σε θέμα ασφάλειας. Για μένα όλοι οι φαρμακοποιοί, μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι έβαλαν πλάτη άρα θα πρέπει να πάρουν εξίσου την αποζημίωση γι’ αυτό».

Για τον κ. Βαλτά έχουν τεθεί ξεκάθαρα τρία ζητήματα. «Ένα, να υπάρχει αποζημίωση και αυτό είναι δέσμευσή μου. Δεύτερον, να υπάρχει επίλυση των θεσμικών θεμάτων μέσω του διαλόγου που θα ξεκινήσει που φυσικά δεν μπορεί να περιμένουμε ότι θα τελειώσει σε μία δύο μέρες ένας διάλογος όπου θα τεθούν χρόνια θέματα, όπως για παράδειγμα τη σύμβαση για τα ιατροτεχνολογικά. Τρίτον ότι όλο αυτό έχει ημερομηνία λήξης».

Και μέχρι σήμερα πάντως, όπως λέει ο κ. Βαλτάς παρά την πίεση που υπάρχει έτσι κι αλλιώς σε όλο το χώρο της υγείας, υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις για τον κλάδο. Ανέφερε χαρακτηριστικά «Στις δεσμεύσεις αυτής της συζήτησης που έγινε πριν αποδεχτούμε το να δίνουμε τα self tests από τα φαρμακεία ήταν και το διαθέτουμε ελεύθερα τα rapid tests και τα  από  self test στα φαρμακεία. Αυτή τη στιγμή αυτό συνεχώς αυξάνεται. Υπάρχουν στατιστικά που δείχνουν ότι ένα 20% των self που δίνουν, τα δίνουν και ελεύθερα. Αυτό είναι μία νέα ύλη που θα πολλαπλασιαστεί με τον καιρό. Διότι όταν η κυβέρνηση θα σταματήσει να δίνει τα self tests υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες και εργοδότες που θα πρέπει να προμηθεύονται από τα φαρμακεία tests για τους εργαζόμενους  και θα τα πληρώνουν. Αυτό είναι κάτι που δεν είχαμε μέχρι τώρα. Άρα πρέπει να δούμε ως κέρδος ένα από αυτά που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση να κάνει, το άνοιγμα της διάθεσης, της αποκλειστικής διάθεσης μέσα από τα φαρμακεία των self tests  που είναι ένα in vivo προϊόν».   

Γενικότερα για τον κ. Βαλτά πρέπει να υπάρχει μία σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτεία. Βλέποντας την αντίδραση στους κόλπους του κλάδου εξαιτίας της  υφιστάμενης πίεσης απαντά: «Φυσικά θα καταγγείλουμε, φυσικά θα βγούμε σε κόντρα με οποιαδήποτε κυβέρνηση μας κοροϊδεύει και δεν είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της. Όταν όμως αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σ’ έναν διάλογο, εγώ σέβομαι τον συνομιλητή μου. Προς το παρόν τον σέβομαι. Δεν θα τον σεβαστώ όταν μου πει ψέματα. Εκεί θα προχωρήσω σε οποιαδήποτε μορφή πάλης για να δείξω ότι είναι αφερέγγυος και δεν είναι σωστός. Οποιαδήποτε μορφή πάλης. Αλλά αυτό δεν το κάνω πριν τελειώσω έναν διάλογο, πριν τελειώσει μία συζήτηση. Πριν δω ότι εγώ έδωσα, με στοιχεία, πράγματα, άρα πρέπει να πάρω. Αυτή είναι η λειτουργία ενός σοβαρού οργάνου που είναι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Με προτάσεις και με μελέτες αποδεικνύεις το δίκαιο αυτών που διεκδικείς, αποδεικνύεις ότι αυτό είναι προς όφελος του πολίτη, είναι προς όφελος της πολιτείας».