ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Για απερίγραπτη κατάσταση στα φαρμακεία μιλούν οι φαρμακοποιοί

Για απερίγραπτη κατάσταση στα φαρμακεία μιλούν οι φαρμακοποιοί

«Βρείτε εναλλακτικές δομές χορήγησης self tests

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Οι φαρμακοποιοί έχοντας ήδη βάλει πλάτη στις προσπάθειες του κράτους για την τιθάσευση της πανδημίας και βλέποντας ότι συνεχώς προστίθενται και νέα βάρη που γίνονται ακόμη μεγαλύτερα λόγω του ανηφορικού δρόμου που έχουν δημιουργήσει θέματα οργάνωσης της όλης προσπάθειας για τα οποία οι ίδιοι όχι μόνο δεν ευθύνονται αλλά τα πληρώνουν με κόστος σε χρόνο αλλά και ψυχική ηρεμία, αντιδρούν.

Μάλιστα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας, αποφάσισε με επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη να ξεκαθαρίσει τη στάση του, -θεωρώντας ότι το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου «δεν πρόκειται να κάνει τίποτα προς τη σωστή κατεύθυνση»- και χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στα φαρμακεία του Συλλόγου με τη χορήγηση των self tests και παράλληλα το κλείσιμο ραντεβού για τα εμβόλια covid-19 ως απερίγραπτη, τον καλεί να βρει «και εναλλακτικές δομές χορήγησης , όσο υπάρχει χρόνος ακόμη, καθώς εκτιμάμε πως δεν είναι καθόλου σίγουρη η συμμετοχή των μελών μας στην διαδικασία αυτή ως το τέλος της».  

 

Η επιστολή του Φ.Σ. Αχαΐας που στάλθηκε ύστερα από σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου (με αποτέλεσμα ψηφοφορίας 8-1), αναφέρει τα εξής:

 

«Κε Υπουργέ,

Η κατάσταση στα φαρμακεία του Συλλόγου μας με τη χορήγηση των self -test και παράλληλα το κλείσιμο ραντεβού για τα εμβόλια covid-19 είναι απερίγραπτη.

Κρίνουμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε, εν όψει και εξελίξεων που «έτρεξαν» μετά την υπογραφή της συμφωνίας Υπουργείου Π.Φ.Σ, για κάποιες αποφάσεις μας υπεύθυνα, ώστε και σεις να μην βρεθείτε προ τετελεσμένων γεγονότων:

-Εξ αρχής η άποψη των μελών του Συλλόγου μας για τη συμμετοχή τους, στην ενέργεια αυτή ήταν αρνητική και αντίθετη με τις απόψεις του προεδρείου του Π.Φ.Σ και εκφράστηκε με συντριπτική πλειοψηφία σε ηλεκτρονική ψηφοφορία που διενεργήσαμε και είχε μαζικότατη συμμετοχή.

-Ο αντιπρόσωπος του Συλλόγου μας στο Δ.Σ του Π.Φ.Σ καταψήφισε την ανάληψη ευθύνης των φαρμακείων για τη χορήγηση self test μέσω φαρμακείων.

-Τα μέλη του Συλλόγου μας δεν χορηγούν self test της πλατφόρμας κατά την διάρκεια εφημεριών και διανυκτερεύσεων, δεδομένο που το έχουμε αναρτήσει στις προθήκες μας αλλά έχουμε ενημερώσει και τους πολίτες.

Παρ όλα αυτά είναι αδύνατο να μην έχουμε καθημερινά τριβές μεταξύ πολιτών και φαρμακοποιών που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν τα εσκαμμένα.

-Τα μέλη του Συλλόγου μας αδυνατούν να ενημερώνουν τους πολίτες για το ποιοι και υπό ποιες προϋποθέσεις δικαιούνται test δωρεάν, όπως μας ανακοίνωσε πρόσφατα το δευτεροβάθμιό μας. Απλά παραδίδουν το test σε όποιον έχει το ΑΜΚΑ μαζί του και η πλατφόρμα δείχνει πως δικαιούται. Αυτό εξυπακούεται πως είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και όχι δική μας.

-Τα μέλη του Συλλόγου μας δεν δύνανται να επιστρέφουν τα ακατάλληλα test και να τα αντικαθιστούν, με τη χρονοβόρα μέθοδο που προτείνατε, καθώς ουδεμία ευθύνη φέρουν για την ποιότητα και την αρτιότητά τους, ενώ ούτε τον απαιτούμενο χρόνο μπορούν να διαθέσουν.

Τα κρατούν ως ακατάλληλα για να επιστραφούν μαζί με όποιο τυχόν απόθεμα απομείνει ως τα τέλη Μαΐου που το δευτεροβάθμιο έχει δεσμευτεί πως σταματά η υποχρέωσή μας.

(τα παραλαμβάνουμε ως ακατάλληλα εφ’ όσον ο πολίτης αγοράσει άλλο προς αντικατάσταση του ακατάλληλου)

Προφανώς και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν σε πολίτες, από το κρατικό απόθεμα, καθώς είναι αδύνατο να διαγνώσουμε αν το πρόβλημα οφείλεται σε αβλεψία του χρήστη η σε λάθος του κατασκευαστή.

-Τα μέλη του Συλλόγου μας είναι υπόλογα ΜΟΝΟ για το αριθμητικό και όχι για το ποιοτικό απόθεμα καθώς είναι αδύνατο με την πίεση χρόνου να πληκτρολογούν πάντα το σωστό προμηθευτή μιας και δεν έχετε κάνει την πρόβλεψη να υπάρχει στην πλατφόρμα σχετικός κόφτης.

-Τα μέλη του Συλλόγου μας μπήκαν στην διαδικασία χορήγησης ΜΟΝΟ από ευαισθησία για τους μαθητές και τους καθηγητές των Λυκείων.

Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το δεδομένο του ανοίγματος της πλατφόρμας σε δικαιούχους εργαζόμενους του Δημοσίου και στις Εκκλησίες, καθώς η πόλη μας έχει ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα δημοσίων υπαλλήλων.

Σας καλούμε να βρείτε και εναλλακτικές δομές χορήγησης , όσο υπάρχει χρόνος ακόμη, καθώς εκτιμάμε πως δεν είναι καθόλου σίγουρη η συμμετοχή των μελών μας στην διαδικασία αυτή ως το τέλος της.

Με απόλυτα ξεκάθαρες τις απόψεις μας επί των δεδομένων που αντιμετωπίζουμε για το θέμα αυτό ευχόμαστε Καλό Πάσχα με υγεία».

 

Στο μεταξύ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με επιστολή του τη Δευτέρα 26 Απριλίου προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο υποβάλει δύο συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο διάθεσης self tests από τα φαρμακεία με σκοπό τη διευκόλυνση της λειτουργίας των φαρμακείων και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Στην επιστολή του ο ΦΣ Θεσσαλονίκης αναφέρει: 

 

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Με δεδομένο ότι από σήμερα αρχίζει η διάθεση των self tests σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, θεωρούμε επιβεβλημένο να ζητήσετε να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να μπαίνουν οι πολίτες για να ενημερώνονται αν και πότε δικαιούνται να παραλάβουν self tests από το φαρμακείο. Στόχος είναι να μειωθούν οι άσκοπες ερωτήσεις στα φαρμακεία και να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση σ’ αυτούς που δικαιούνται.

Επίσης παρακαλούμε να ζητήσετε να περιοριστεί η λειτουργία της πλατφόρμας στις ώρες λειτουργίας των φαρμακείων, ιδανικά έως τις 9 το βράδυ και εντός του ορισθέντος από την οικεία Περιφέρεια υποχρεωτικού ωραρίου, δεδομένου ότι μετά το ωράριο αυτό τα φαρμακεία λειτουργούν για έκτακτα περιστατικά κάλυψης φαρμακευτικών αναγκών με το εντελώς απαραίτητο για το σκοπό αυτό προσωπικό.


Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον διευκρίνιση».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews (δες εδώ) είπε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται για την πίεση που υφίστανται με τα self tests, ευελπιστώντας ωστόσο ότι τελικά η πολιτεία θα εκτιμήσει αυτήν την προσφορά και ότι πολύ σύντομα –ο ίδιος έθεσε ένα όριο δύο μηνών- θα έχει τις θετικές απαντήσεις εκ μέρους της στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

 

Ένα μικρό δείγμα καθημερινής… τρέλας στα φαρμακεία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί αποτυπώνονται στα συνιστολόγιά τους τα οποία βρίθουν περιπτώσεων, αποκαλυπτικών της δικαιολογημένης δυσαρέσκειάς τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

«Ήρθε με 15 ΑΜΚΑ από εταιρία για self test. To σύστημα κολλάει κιόλας. Απ’ έξω περίμεναν άλλοι 10 για σελφ τεστ. Τζίρος από πρωί 2 Ντεπόν και ένα θερμόμετρο. Έρχεται και η γιαγιούλα με τις συνταγές της. Τους λέω σελφ μετά τις συνταγές της γιαγιάς. Άρχισε το ομαδικό βρίσιμο ότι έχουν σειρά. Απειλές ότι θα με καταγγείλουν. Τέλος κύριοι. Έως εδώ. Ο σώζων ευατόν σωθήτω».

 

«Υπάρχει μαθήτρια εσπερινού, που είναι το 97 γεννημένη, η οποία εργάζεται και στο Δήμο. Προφανώς την προηγουμένη βδομάδα πηρέ τεστ ως μαθήτρια, του εσπερινού, αλλά ΑΥΤΗ δεν δικαιούται πλέον, αλλά χρειάζεται τεστ για την εργασία της (δουλεύει στα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου, και το σύστημα (υποθέτω επειδή είναι περασμένη ΜΟΝΟ ως μαθήτρια με το ΑΜΚΑ της) δεν της δίνει τεστ, τι μπορεί να γίνει για αυτή?

Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που έχουν δυο εργασίες στη μια από τις οποίες δεν έχουν δικαίωμα για Τεστ.

Εμένα που με έχουν δηλωμένο και σε ένα ΙΕΚ ως διδακτικό προσωπικό, ΤΩΡΑ δεν μου δίνει τεστ, ενώ την ΠΡΩΤΗ εβδομάδα που δεν έπαιρνε κανείς μου έδωσε ΔΥΟ».

 

Απόλυτα δικαιολογημένα φαρμακοποιός, αφού τονίζει ότι οι πλατφόρμες πρέπει να κλείνουν τα Σαββατοκύριακα και ότι τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία είναι μόνο για να εξυπηρετούν έκτακτα περιστατικά, διότι δεν μπορούν να αντέξουν όλο αυτόν τον όγκο της επικοινωνίας και να υποκαταστήσουν την ανικανότητα του κράτους, θέτει τον προβληματισμό του για το που μπορεί να οδηγήσει αυτή η πίεση εκθέτοντας τους φαρμακοποιούς ως κλάδο απέναντι στην κοινωνία και δίνοντας επιχειρήματα σε όσους εδώ και χρόνια μεθοδεύουν την πλήρη απελευθέρωση διάθεσης ύλης του φαρμακείου στα σούπερ μάρκετ.

Και βέβαια υπάρχει μεγάλη αγωνία για το τι θα συμβεί μετά τις 10 Μάϊου που θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης με καθολική υποχρέωση self test για όλους.