ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Α. Βαλτάς: H κυβέρνηση, από έλλειψη συντονισμού, έχει παραβιάσει τη συμφωνία με τα φαρμακεία για τα self tests

Α. Βαλτάς: H κυβέρνηση, από έλλειψη συντονισμού, έχει παραβιάσει τη συμφωνία με τα φαρμακεία για τα self tests

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

 «Να βρουν τρόπο να μοιράσουν τα self tests έξω από τα σχολεία», όταν αυτά ανοίξουν στις 10 Μάϊου. Αυτό το μήνυμα στέλνει μέσω του DailyPharmaNews o Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς θεωρώντας ότι εκ μέρους της η Κυβέρνηση, ενώ υπάρχει μία συμφωνία με τους φαρμακοποιούς για το συγκεκριμένο θέμα δεν τηρεί αυτά που προβλέπει αυτή η συμφωνία.

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για λόγους που όλοι γνωρίζουμε έπρεπε να μην αρνηθεί τη διάθεση των self tests από τα φαρμακεία, όμως όταν τέθηκε αυτό το ζήτημα στο τραπέζι, προκειμένου να βάλουμε πλάτη σ’ έναν ακόμη τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας μετά τα εμβόλια και τα μέτρα προστασίας και να μπορέσει όλη η κοινωνία να κάνει βήματα προς μία επιστροφή στην κανονικότητα, βάλαμε ορισμένες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μέσα λοιπόν στο “Μνημόνιο Συνεργασίας” που υπογράψαμε με τους υπουργούς ο πρώτος όρος έλεγε ξεκάθαρα ότι θα διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων. Αυτό ήταν ο βασικός όρος και μαζί με τη διασφάλιση των όρων ασφαλείας της δημόσιας υγείας οι προϋποθέσεις για τη διάθεση των self tests».

Η άποψη του κ. Βαλτά είναι ότι αυτός ο βασικός όρος έχει καταστρατηγηθεί καθώς η Κυβέρνηση προχωρά στους σχεδιασμούς της χωρίς προηγούμενη συνεννόηση. «Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να ανοίγει ομάδες δικαιούχων self tetst χωρίς να γνωρίζει τη δυνατότητα των φαρμακείων. Αυτή τη στιγμή το να ανοίγω συνεχώς ΑΜΚΑ δεν είναι λύση. Τα φαρμακεία έχουν ένα όριο».

Το όριο όμως αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με αριθμούς ατόμων που μπορούν να εξυπηρετηθούν. Εάν η κυβέρνηση έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει από πλευράς της τα φαρμακεία δεν θα είχαν ενδεχομένως φτάσει να λειτουργούν με τέτοια πίεση.   

«Το όριο έχει να κάνει και με το πως λειτούργησε επικοινωνιακά η Κυβέρνηση στο θέμα. Ποτέ δεν πέρασε στον κόσμο να καταλάβει ότι το test δεν είναι απαραίτητο να έρθει να το πάρει από τα φαρμακεία την Κυριακή το απόγευμα ή τη Δευτέρα το πρωί αλλά έχει τη δυνατότητα να το πάρει όλη την εβδομάδα και ότι ταυτόχρονα μπορεί να πάρει ένα ακόμη για να το κάνει την επόμενη εβδομάδα. Άφησε να πλανάται μία λανθασμένη εικόνα με αποτέλεσμα να έχουμε απίστευτες καταστάσεις ταλαιπωρίας φαρμακοποιών αλλά και πολιτών καθώς πολλοί εργαζόμενοι κακώς πληροφορημένοι από τους εργοδότες τους, από τους προϊσταμένους τους ερχόντουσαν τη Δευτέρα το πρωί και την Κυριακή το απόγευμα στα διημερεύοντα και εφημερεύοντα για να πάρουν test».

Τονίζει δε ο κ. Βαλτάς ότι δεν είναι οι φαρμακοποιοί που πρέπει να έχουν την ευθύνη ενημέρωσης των πολιτών αλλά η πολιτεία. «Εμείς δεν είμαστε κράτος. Εμάς, μάς ζήτησε μία βοήθεια το κράτος αλλά μπήκαμε στη διαδικασία να προσφέρουμε με προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρούνται. Εγώ δεν είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω τους πολίτες. Ο πολίτης πρέπει να ενημερωθεί από την πολιτεία και να ξέρει ότι μπαίνοντας σ’ ένα φαρμακείο, είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τον φαρμακοποιό που ασκεί ένα λειτούργημα που είναι να εκτελέσει μία συνταγή, να δώσει μία συμβουλή στον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Δεν πρέπει λοιπόν να φτάνει κανείς στο φαρμακείο με την απαίτηση του “εδώ και τώρα” για ένα θέμα που απλώς ο φαρμακοποιός προσφέρθηκε να συνδράμει προς όφελος της κοινωνίας και αυτό να συμβαίνει γιατί η πολιτεία επικοινωνιακά δεν έκανε εκείνα που θα έπρεπε να έχει κάνει βοηθώντας τον σύμμαχό της φαρμακοποιό σε αυτήν την προσπάθεια».

Είναι τραγικά τα αποτελέσματα αυτής της έλλειψης επικοινωνιακής στήριξης της όλης προσπάθειας καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου «έρχονται όλοι, δικαιούται self test το ένα τρίτο, και τα δύο τρίτα διαμαρτύρονται γιατί δεν τα παίρνουν. Εάν εγώ πρέπει να επιφορτιστώ πέρα από αυτούς που θα πρέπει να δώσω τα self tests και την ενημέρωση σε εκείνους που δεν θα δώσω, εξηγώντας τους γιατί δεν δικαιούνται, είναι προφανές ότι κάτι δεν έχει γίνει σωστά και σε αυτό δεν φταίμε εμείς αλλά η κυβέρνηση. Εμείς όμως την πληρώνουμε. Και δεν καταλαβαίνω, τι νομίζουν κάποιοι ότι είναι το φαρμακείο; Να απαντάει και σε αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν self tests και να εξηγεί για ποιο λόγο δεν δικαιούνται;».

Και κοντά στα παραπάνω σύμφωνα με τον κ. Βαλτά η πολιτεία θα πρέπει επίσης να δει το θέμα της επάρκειας των tests. Όμως το βασικότερο είναι ότι «δεν μπορούν να προστίθενται αυθαίρετα ομάδες που θα μπορούν να λάβουν τα self tests από τα φαρμακεία χωρίς να έχει εξεταστεί πριν η δυναμική που υπάρχει. Έχουμε υπολογίσει ότι τα φαρμακεία αντέχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό AMKA. Εάν το ενάμιση εκατομμύριο ΑΜΚΑ δεν έπεφτε μαζεμένο τις πρώτες δύο μέρες θα  ήταν αλλιώς. Θα έπρεπε όλα να έχουν γίνει συντεταγμένα. Και θα πείτε από την πλευρά σας κ. Πετρόχειλε, θα έρθει ο Έλληνας συντεταγμένα; Εάν δεν γίνεται, σε αυτήν την περίπτωση να μπουν κόφτες, τη μία μέρα να έρθουν αυτοί, την επόμενη άλλοι και ούτω καθεξής. Θα έπρεπε επίσης να φτιαχτεί μία πλατφόρμα στην οποία θα μπορεί να μπαίνει ο οποιοσδήποτε και να μπορεί να δει εάν δικαιούται self test ή όχι και βέβαια αυτό να προβληθεί για να ξέρει αυτήν του τη δυνατότητα ον κόσμος».

Ο κ. Βαλτάς θεωρεί ότι όλες αυτές οι αστοχίες που έχουν δημιουργήσει αυτό το μπάχαλο οφείλονται στο γεγονός ότι «δεν υπάρχει σωστός συντονισμός από την πλευρά της κυβέρνησης ενώ ένα ρόλο έχουν παίξει και κάποια ΜΜΕ που προτρέπουν κόσμο να πηγαίνουν στα φαρμακεία χωρίς να εξηγούν ποιοι και πως. Υπήρξε ΜΜΕ που καλούσε τον κόσμο να πάει την Κυριακή στα φαρμακεία που εφημέρευαν για να πάρουν self tests χωρίς να σκεφτεί ότι τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν για να δίνουν self tests».

Το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ένα από τα έκτακτα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η διάθεση των self tests με τον κ. Βαλτά να στέλνει ένα σαφές μήνυμα, ενόψει και των όσων θα συζητηθούν στο Δ.Σ. «Για να συνεχιστεί η διάθεση των self tests από τα φαρμακεία και να μην έχουμε τον Μάιο “παρατράγουδα” θα πρέπει η πολιτεία να καταλάβει ότι τα φαρμακεία έχουν ένα συγκεκριμένο όριο εξυπηρέτησης τον οποίο δεν μπορούμε να υπερβούμε και να βοηθήσει σε αυτό. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι εάν υπήρχε διάθεση και πρόθεση των φαρμακοποιών να αρνηθούν τη βοήθειά τους, αυτό θα γινόταν εξαρχής. Το να μας βλέπουν λοιπόν προβληματισμένους στο μέσο του μήνα σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά. Η το ισιώνεις ή λέμε “δεν μπορούμε” Εμείς μπορούμε μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων».