ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

«Τα φαρμακεία δεν είναι αρμόδια για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού και την καταχώρηση αποτελεσμάτων των self tests», διευκρινίζει ο ΦΣΘ

«Τα φαρμακεία δεν είναι αρμόδια για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού και την καταχώρηση αποτελεσμάτων των self tests», διευκρινίζει ο ΦΣΘ

Τα φαρμακεία δεν είναι αρμόδια για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού ούτε για την καταχώρηση αποτελεσμάτων των self tests αλλά έχουν επιφορτιστεί μόνο με τη διαδικασία κλεισίματος ραντεβού για τον εμβολιασμό. Στη διευκρίνιση αυτή προέβη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καθώς τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αυξημένη προσέλευση πολιτών που ζητούν την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους μέσω της πλατφόρμας gov.gr καθώς και την καταχώρηση του αποτελέσματος του self test που έχουν πραγματοποιήσει.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού εμβολιασμού απαιτεί χρήση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, όπως κωδικούς taxisnet, τα οποία δεν έχει και δεν πρέπει να έχει στη διάθεσή του ο φαρμακοποιός.

Για τον λόγο αυτό, ο ΦΣΘ απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην προστρέχουν στα φαρμακεία για την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους, αλλά είτε να το εκδίδουν οι ίδιοι ηλεκτρονικά είτε να ζητούν την έκδοσή του από τα ΚΕΠ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας.

Όσον αφορά τα self tests, ο ΦΣΘ υπενθυμίζει ότι τα φαρμακεία έχουν αναλάβει μόνο τη διάθεσή τους προς τους δικαιούχους, όπως αυτοί ορίζονται κάθε φορά από τα αρμόδια υπουργεία και δεν υποχρεούνται να καταχωρούν και να εκτυπώνουν τις δηλώσεις του θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος. Επίσης διευκρινίζεται ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι αρμόδιοι για την εγγραφή των πολιτών στην άυλη συνταγογράφηση.